Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld zes behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af.
Na gemiddeld vier tot vijf behandelingen merkt uw patiënt al het resultaat met shockwave therapie. Bewegen gaat makkelijker en de chronische pijn blijft weg. De resultaten van shockwave therapie zijn wetenschappelijk aangetoond.
Antwoord: Shockwavetherapie is over het algemeen effectief bij het behandelen van slijmbeurs ontstekingen. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige praktijken bieden alleen Radiale shockwave aan. Deze vorm is minder effectief bij slijmbeurs ontstekingen.
In de meeste gevallen zullen 3 tot 5 behandelingen nodig zijn. Tussen de behandelingen zit een periode van 5 tot 10 dagen. Hoeveel behandelingen je uiteindelijk nodig hebt om de klacht helemaal te verhelpen, is echter ook afhankelijk van jouw eigen herstelmechanisme en hoe jouw lichaam reageert op de behandelingen.
Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 10 minuten. De pijn na de behandeling verschilt. De ergste pijn is weg zodra de behandeling stopt, maar sommige patiënten hebben nog enkele uren tot dagen na de shockwave behandeling een wat zeurderige napijn.
Shockwave therapie vergoeding via fysiotherapeut
Shockwave therapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Shockwave therapie valt onder de behandelmethodes van de fysiotherapeut. Om de kosten vergoed te krijgen zul je dus een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie moeten afsluiten.
Deze behandeling kan met lichte pijn gepaard gaan, maar is minder pijnlijk dan Dry needling. Daarom is de Shockwave therapie een goed alternatief voor Dry needling wanneer deze behandeling te pijnlijk is voor de patiënt. Bijwerkingen komen nauwelijks voor.
Kosten shockwave therapie
De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo'n 150 tot 450 euro.
Afhankelijk van de ernst van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden.
Peesplaatontsteking wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Als je je voet heel veel belast, heeft je peesblad veel te verduren. Er kunnen scheurtjes ontstaan in het peesblad en die kunnen irritatie of een ontsteking veroorzaken.
Shockwave therapie is een goede behandeling bij chronische en/of hardnekkige blessures. Met shockwave kan de fysiotherapeut de klacht op weefselniveau behandelen, waardoor de pijn afneemt. Medifit Fysiotherapie werkt al een aantal jaar met deze therapie en de resultaten die we ermee boeken zijn erg goed.
Voordelen van shockwave therapie
Kortdurende behandeling (5 tot 10 minuten per sessie). Uitstekend therapiesucces na gemiddeld 4 tot 5 behandelingen. Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen. Pijnvermindering en herstel van de mobiliteit na enkele dagen.
Hoe werkt shockwave bij hielspoor? Shockwave bestaat uit krachtige elektromagnetische of mechanische impulsen die op de pijnbron worden gericht. Hier zorgt de straling voor vergruizing van de kalkafzetting. De verkalking lost op en de doorbloeding verbetert.
Tijdens de dry needling behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg.
Wat is shockwave therapie
Een shockwave-apparaat geeft geluidsgolven met een hoge energiewaarde. Deze golven stimuleren de stofwisseling en bloedcirculatie in aangedane pezen, waardoor het herstelproces versneld op gang komt.
Het shockgolfapparaat genereert mechanische schokgolven die via een handstuk op de te behandelen plek worden afgegeven en zich radiaal, waaiervormig, via de huid in het aangedane weefsel verspreiden. Deze hoog energetische, akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied.
Een veel voorkomend probleem aan de voeten zijn ontstekingen, zoals ontstekingen aan de bindweefselband onder de voet (fasciitis plantaris en hielspoor). Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit probleem bevorderen, zoals rood vlees. Ook te veel omega-6 vetzuren kunnen hiertoe bijdragen.
Het dragen van slippers is meestal niet verstandig als je hielspoor klachten hebt. Dit komt omdat de meeste slippers te plat en te hard zijn. Toch heeft het schoenenmerk Skechers een paar slippers uitgebracht die wel geschikt zijn bij hielspoor. Dit zijn de Skechers Arch Fit slippers.
Schokgolftherapie voor een ontstoken peesblad onder de voet
De techniek van ESWT werkt met schokgolven. Dit zijn sterke, ultrasone geluidsgolven die de zachte weefsels binnendringen en kleine microtraumata (letseltjes) veroorzaken. Hierdoor wordt het weefsel van het peesblad gestimuleerd om zichzelf te gaan herstellen.
EPTE staat voor Percutane Electrolyse Therapie en is een behandelmethode speciaal ontwikkeld voor behandeling van chronische peesontstekingen van de knie, de schouder, elleboog en de achilles.
Ook is het aanspannen van de net behandelde spieren wat pijnlijk. Na een nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.
Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels.