Open einde speelgoed is speelgoed waarmee je kind alle kanten op kan. De functie ligt niet van tevoren vast, waardoor je kind er steeds op een andere manier mee kan spelen. Het speelgoed ziet er neutraal en tijdloos uit en is vaak duurzaam waardoor je kind er in verschillende ontwikkelingsfases mee kan spelen.
Denk aan stukjes stof, lege verpakkingen, denappels, gordijnringen, kartonnen dozen, lege plastiek flessen, knopen, stenen, plastiek buizen, paletten, kussens, dekens, houten planken, strobalen, isomo, papiersnippers, maïskorrels, ... Open einde (speel)materiaal moet niet op één vaste manier gebruikt worden.
Spelen met een open einde kan worden omschreven als spelen zonder vooraf bepaalde beperkingen en geen vaste oplossing. Kinderen volgen gewoon hun verbeelding om het spel de richting op te laten gaan die hun creativiteit hen op dat moment ingeeft.
Gesloten spelmateriaal kenmerkt zich doordat het heel duidelijke en bepaalde functie heeft. Kort samengevat noemen we dit ook wel made for purpose. Een step gebruik je om te steppen, een puzzel om te puzzelen. Een spelcomputer om videogames mee te spelen.
Open ended speelgoed is speelgoed met ruimte voor de fantasie van je kindje. Vaak is dit speelgoed zonder geluid, gemaakt van duurzame materialen en prikkelt zowel de fantasie van het kind als de ouder. Dit speelgoed is gemaakt om lang mee te gaan. In elke levensfase kan het kind zijn of haar fantasie er op los laten.
Je kind heeft de kans om te spelen zoals hij/zij zelf wil, niet zoals een volwassene het bepaalt. Open-ended play verruimt de cognitieve skills, kinderen leren keuzes maken en ze voelen zich sneller geïnspireerd. Reden te meer dus om te investeren in 'open-ended play' toys.
Blokken, ballen, een Wobbel, Duplo, klei, dozen en bakjes zijn allemaal uitstekende voorbeelden van open ended speelgoed. De eindeloze mogelijkheden zorgen voor een ontspannen spelmoment.
Het materiaal mag ingezet worden in verschillende hoeken. We bieden een combinatie van verschillende soorten materialen: spelmateriaal met een eenduidig doel (bv. puzzels of een treinbaan), concreet materiaal dat de wereld representeert (bv.
Constructiematerialen, bouwmaterialen en mozaïekmaterialen zijn materialen die uit losse delen bestaan, van een vaste en duurzame vorm, die ten opzichte van elkaar passend of sluitend zijn, zodat er constructies en voorstellingen mee gemaakt kunnen worden.
Ongevormde materialen
Materialen die het kind zelf kan vasthouden, water, zand en klei. Het materiaal heeft nog geen vorm. Kinderen kunnen het kapotmaken zonder consequenties. De verschillende handelingen met het materiaal: het begint met 'de materie'.
Materialen gebruikt in activiteitensector.
Leg de bogen op hun rug, van groot naar klein. Pak een balletje van Grapat en laat me langzaam, of sneller, erdoorheen rollen. Doordat de bogen verschillende formaten hebben krijg je een mooi muziekgeluid.
De definitie van antroposofisch speelgoed
Antroposofisch speelgoed is speelgoed dat het kind uitdaagt, en vrij laat in het verzinnen van een eigen spel. Er is geen goed of fout. Een kind kan zelf invulling geven aan de betekenis van een stuk speelgoed. Vaak is het speelgoed niet tot in detail uitgewerkt.
Favoriet speelgoed vanaf 4 jaar
Laat kleuters aan de slag gaan met speelgoed zoals LEGO blokken en Playmobil. De grove en fijne motoriek komt bij het spelen met dit speelgoed vanaf 4 jaar goed aan bod, waardoor zij dit spelenderwijs beter kunnen ontwikkelen.
Antroposofie (van het Griekse: ἄνθρωπος, ánthrōpos "mens" en σοφία sophía "wijsheid") is een spirituele filosofie en occulte wetenschap gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner (1861–1925), die het bestaan postuleert van een geestelijke wereld die toegankelijk zou zijn via innerlijke ontwikkeling.
Antroposofisch opvoeden betekent dat je je heel erg bewust bent dat je kindje 'ergens' vandaan komt, dat het een uniek wezen is met een eigen 'way to go'.
Waldorf is de internationale benaming voor vrijeschoolonderwijs, een wereldwijde stroming binnen het onderwijs die al meer dan honderd jaar bestaat.
Wat zijn Loose Parts? Loose Parts of open ended speelgoed is speelgoed dat kan dienen voor verschillende doeleinden. Je kan het bewegen, verplaatsen, soms kan het van vorm veranderen en gecombineerd worden met andere objecten. Het heeft geen bepaald doel.
Het stimuleert het leggen van patronen, het sorteren, spelen en leren kennen van kleuren, kleurnuances en vormen, maar ook stimuleert het de fantasie en het spelen in de ruimte (ruimtelijke ordening/oriëntatie).
De verf van houten speelgoed is vaak op waterbasis (o.a. bij Grimms).
Zoals aankleden, kleuren herkennen, op je beurt wachten, op een prettige toon praten in plaats van schreeuwen en zelf problemen oplossen. Nieuwe vaardigheden en nieuw gedrag leren peuters het beste als daar (ook) thuis aandacht voor is.
Naast speel-leermaterialen zijn er nog drie soorten ontwikkelingsmaterialen: Vormgevende materialen, zoals materiaal om te tekenen of knutselen. Ongevormde materialen, zoals zand en klei. Constructie- en compositiematerialen, zoals blokken, LEGO of mozaïek.
Eigenlijk zou je kinderen zeven tot acht speelhoeken moeten aanbieden: een creatieve plek, een poppenhoek, een verkleedhoek, een bouwhoek, een hoek met water en zand en een rustig plekje.
Sensopathisch spel is de benaming voor het spelen met materialen zonder vaste vorm zoals zand, water, klei, verf, enz. Ook kun je heerlijk sensopathisch spelen met scheerschuim, maiszetmeel, meel, kralen, peulvruchten en nog veel meer!
Sensopatisch spel stimuleert je kind om zijn zintuigen te gebruiken en te ontwikkelen. Als volwassene ken je, zonder dat je je er misschien bewust van bent, een hoop zintuiglijke ervaringen. Denk aan het gevoel van gras onder je voeten, extra lang onder de warme douche staan of de geur van versgebakken appeltaart.