Wanneer je op eigen initiatief steunzolen laat aanmeten, ga dan altijd eerst even langs bij de huisarts. Je hebt namelijk een verwijzing van je huisarts nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de zorgverzekeraar.
Steun- of inlegzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet. Ze worden niet vergoed uit de basisverzekering, maar je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor het aanmeten, de aanschaf en de reparatie van de steunzolen tot een maximum bedrag per jaar.
Wat kosten steunzolen op maat? Gemiddeld ligt de prijs van een paar steunzolen zo tussen de 100 en 200 euro. De kosten voor steunzolen verschillen per persoon, omdat deze volledig op maat gemaakt worden voor jouw voet. Hierdoor kunnen de vorm en de materialen ook verschillend zijn.
De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €229. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.
De mensen die steunzolen krijgen, worden in bijna alle gevallen doorverwezen door de huisarts, orthopeed, fysiotherapeut of sportarts. Deze personen worden dan doorverwezen omdat ze bepaalde klachten of een bepaalde aandoening hebben. De consument kan ook zelf steunzolen laten aanmeten zonder een verwijzing.
Wie mag orthopedische schoenen/steunzolen voorschrijven? Iedere geneesheer die gespecialiseerd is in revalidatie, fysische geneeskunde, orthopedie/traumatologie, chirurgie, reumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
Heb ik altijd een verwijskaart van de huisarts nodig? Nee, u kunt tegenwoordig ook rechtstreeks, zonder verwijzing van een huisarts of medisch specialist een afspraak maken bij ons als podotherapeut. Oftewel: directe toegankelijkheid. Heeft u geen verwijskaart dan heeft u echter wel een ingevuld DTP formulier nodig.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Tegemoetkoming ziekteverzekering
Enkel op maat gemaakte steunzolen komen in aanmerking voor terugbetaling. De tegemoetkoming bedraagt 25,02 euro per zool. Ze is evenwel lager indien je de steunzolen aankoopt bij een niet-geconventioneerde bandagist of orthopedist.
Dit hangt af van de intensiteit waarmee u de zolen gebruikt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van uw beroep, uw leeftijd en of u sportieve activiteiten doet. Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden.
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.
Een behandeling bij een podotherapeut kost ongeveer 25 euro. De vergoeding die je via een aanvullende verzekering krijgt, varieert meestal van 50 tot 1.000 euro per jaar. Dit kan dus een behoorlijk verschil maken in het aantal behandelingen dat je vergoed kunt krijgen.
Steunzolen of correctiezolenworden veelal aangemeten op advies of verwijzing van uw huisarts, orthopeed, fysiotherapeut of sportarts omdat u bepaalde klachten of een bepaalde aandoening heeft. Ook kunt u zelf initiatief nemen om steunzolen te laten aanmeten.
Een van de bekendste modellen is de New Balance 997. De New Balance 997 is ook een sneaker die veel comfort biedt en loopt ook erg fijn. De ideale sneaker dus als je steunzolen hebt.
De merken Durea en Wolky maken vlotte sandalen die voldoende steun en hakhoogte geven aan een doorgezakte voet. Het grootste deel van hun collectie is voorzien van een uitneembaar voetbedje waardoor de sandalen geschikt zijn om te dragen met steunzolen.
Het voornaamste en belangrijkste is de afstemming van de (loop)belasting op de belastbaarheid van de peesplaat. Hierbij kan het helpen om goede, stevige schoenen met een stijve zool te dragen. Dit voorkomt dat de tenen te ver meebuigen naar boven in de afwikkeling. Dit voorkomt extra rek op de peesplaat.
Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagel,-en teenproblemen, tapen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten.
De podotherapeut
Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut op verwijzing van een arts of specialist werkt.
Hoe vaak moet ik voor controle komen? Na het eerste onderzoek bij de podotherapeut, zal de controle ongeveer na 6 weken plaatsvinden. Wanneer er geen klachten aanwezig zijn en het dragen van de zolen goed gaat, adviseren wij een jaarlijkse controle.
Maar wat doet een podoloog precies? Behandelingen bij pijn aan voeten, enkels, knieën en zelfs heupen en rug omvatten onder andere: herkennen en behandelen van voetgerelateerde aandoeningen in het houdings- en bewegingsapparaat. Het aanmeten van podotherapeutische zolen.