In het culinaire wildseizoen mag fazant niet ontbreken op de kaart. De toegankelijke smaak van dit prachtige gevogelte maakt fazant bij uitstek geschikt om aan te prijzen bij gasten die wat huiverig zijn voor de typische wildsmaak.
Fazantenvlees is lichtbruin van kleur. Althans, dat van een wilde fazant. De smaak is kruidig, bijna aromatisch. De beesten voeden zich namelijk met kruiden en bessen.
Onder 'rood vlees' verstaan we runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees, maar ook vlees van andere diersoorten, zoals bijvoorbeeld wild. Gevogelte (bv. kip, kalkoen, fazant, …) is geen rood vlees.
In het oorspronkelijke leefgebied eten fazanten vooral plantaardig voedsel: vruchten, bessen, gras en knoppen. In het voorjaar ook wel insecten. In cultuurland profiteren fazanten van landbouwgewassen (vooral granen) en oogstresten.
Begin met de fazant 1 dag op voorhand in stukken te snijden. Trek een poot zo ver mogelijk uit en snijd hem weg van de borstkas tussen het gewricht. Herhaal met de andere poot. Knip of snijd de gehele borst met been uit de vogel alsook de vleugels.
Fazant wordt goed doorbakken gegeten. Vanaf 15 oktober verkrijgbaar in je Colruyt-winkel.
Het vlees van de fazant is lichtbruin van kleur en is mager. Het borstvlees wordt daarom vaak omwikkeld met vetspek (barderen) om ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet te droog wordt. Het gewicht van een hele fazant varieert tussen 600 en 1.000 gram en is voldoende voor drie personen.
Er zijn veel Fazanten in Leidsche Rijn, bij mooi weer hoor je in het voorjaar overal de Fazantenhanen roepen. Daar zitten de vrouwtjes in de buurt te broeden. Zodra er gemaaid wordt sneuvelen er veel nestjes, op een maaimachine heb je immers te laat in de gaten dat er een nestje is.
Fazant als exoot
De fazant is in gevangenschap zeer eenvoudig te fokken. De haan is polygaam en wordt vaak in volières gehouden samen met een zestal hennen, ook wel woerhennen genoemd. De bruine eieren komen uit na een broedduur van ongeveer 24 dagen.
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Wild smaakt heel anders dan je misschien gewend bent. Je kunt aan het vlees proeven dat het dier in de vrije natuur heeft geleefd en altijd vrij heeft bewogen. Dat merk je aan de donkere kleur en de volle, uitgesproken smaak van het vlees.
De patrijs staat bekend om zijn bruinrode vlees met pittige wildsmaak. Het lekkerst zijn de jongere vogels, die men kan herkennen aan de kleur van de poten. Jonge patrijzen hebben gele poten en bij de oudere dieren zijn die grauw van kleur. "
Fazant heeft meestal zo'n zoetige lucht, al moet ik zeggen dat onze vorige lading wel erger rook dan die van daarvoor dus die had misschien langer gelegen voor hij de vriezer inging ofzo. Maar tenzij het echt rot ruikt, denk ik niet dat jou fazant niet meer goed is.
De fazant is een gevogelte die in de categorie klein wild hoort. De vogel mag gedurende het jachtseizoen, dat in Nederland van 15 oktober tot en met 31 januari loopt, geschoten worden.
1 stuk weegt ongeveer 120 tot 160 gram.
Fazanten worden gehouden voor het vlees of als siervogel. Sommige soorten kunnen nerveus en agressief zijn. Het zijn geen dieren die gemakkelijk hanteerbaar of tam zijn, met uitzondering van de tragopanen.
In 2014 werd een loslopende witte kip gedekt door een fazantenhaan. Niet één keer, maar meerdere keren, meldt Omrop Fryslân. Daaruit is een zeer zeldzaam dier ontstaan, dat de 'kipzant' wordt genoemd op het eiland; een kruising van beide soorten.
Ondanks dat een fazant kan vliegen, geeft hij toch de voorkeur aan lopen. Lopen doet de fazant een stuk sneller dan vliegen. Deze vogels kunnen tot wel 90 kilometer per uur rennen, dat is net zo snel als een langzame auto op de snelweg.
Fazanten zijn overdag actief. Roesten (slapen) doen fazanten in groepen, het liefst in bomen of struiken en als die er niet zijn, op een beschutte plek op de grond.
Fazant zijn vaak polygaam: het aantal hennen per mannetje kan sterk variëren van enkele tot soms meer dan tien. De nest wordt meestal op de grond gemaakt. De kuikens kunnen na ca. 12 dagen al vliegen maar blijven wel nog 70 tot 80 dagen bij de fazantenhen.
Hoeveel kost een fazant? Fazanten kosten, afhankelijk van de soort, 10 tot 100 euro per stuk.
Hij meldt zijn aanwezigheid aan concurrenten en paarlustige hennen door regelmatig te kraaien, met de vleugels te roffelen en elke indringer met spoor en bek te lijf te gaan.
De fazant is een grondbroeder die het liefst broedt in ruigte die bovenaan gesloten en onderaan vrij open is, zodat de jongen gemakkelijk kunnen bewegen. Fazanten met kuikens geven voor het foerageren de voorkeur aan kruidachtige gebieden, ruige graslanden en wintergerst, terwijl weinig wordt gefoerageerd in bossen.
Jaarlijks werd er op het landgoed een jachtpartij georganiseerd. Voorbereidingen werden hiervoor getroffen onder andere door graan met anijs te vermengen. Dat werd op grote afstand geroken door de fazanten die daar op af kwamen.
Een tamme gans kost bijna 12 euro per kilo. Voor een fazant, die zo'n 600 gram tot een kilo weegt, ben je meer dan 12 euro per stuk kwijt. De hen is over het algemeen kleiner dan de haan, maar wordt doorgaans als malser ervaren.