Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken.
Kaneelpoeder kun je doorgaans 8 tot 10 maanden bewaren, maar kijk voor de zekerheid wel naar de datum die op het potjes vermeld staat. Bij kaneel stokjes is de houdbaarheid vergelijkbaar. Bij zowel poeder als stokjes moeten deze dan wel droog en donker bewaard worden, dus bij voorkeur gewoon in de keukenkast.
Een kaneelstokje is meerdere malen te gebruiken en kun je schoonspoelen en laten drogen voor de volgende keer.
Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
Kaneel helpt de spijsvertering
Als laatste stimuleert kaneel de doorbloeding van het spijsverteringsstelsel. Ook maakt uw lichaam meer spijsverteringssappen aan wanneer u regelmatig kaneel eet. Deze sappen helpen bij het verteren van moeilijk verteerbaar eten en gaan brandend maagzuur tegen.
Kaneel werkt ontstekingsremmend. Dit komt door de antibacteriële werking van kaneel. Deze ontstekingsremmende werking zorgt er ook voor dat het verouderingsproces word vertraagd. Op een bepaalde manier kun je dus zeggen dat kaneel je jong houd!
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Specerijen zijn langer houdbaar, stelt Beaufort. "Gedroogde gember, foelieblad of nootmuskaat kun je ongemalen, droog en donker drie jaar bewaren, en ongemalen kruidnagel en zwarte peperkorrels zelfs nog langer. Bij gemalen specerijen ligt het anders, daarvan adviseer ik ze niet langer dan twee jaar te bewaren.
Zorg dat je gedroogde kruiden uit de buurt van directe warmte houdt, zoals zonlicht. Het beste om de potjes in een kast of lade te bewaren zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiële oliën en verliezen de kruiden smaak.
In een goed afgesloten pot (ook vanwege de geur) is trassi ongeveer een jaar houdbaar. Vis en schaaldieren : Vis is een zeer kwetsbaar product, dat snel bederft.
Bij de meeste mensen staat een dergelijk potje vaak een jaar tot enkele jaren in de keuken, maar houdbaar is het doorgaans slechts 6 maanden. Of het poeder bedroven is valt altijd moeilijk te zeggen. Ook na 6 maanden is het nog bruikbaar maar de geur, de smaak, en de kleur worden minder sterk.
Een derde team onderzoekers keek naar het verband tussen kaneel en bloeddruk (3). Er bleek geen effect te zijn op de diastolische onderdruk. De systolische bovendruk daalde na 8 weken met 1,25 mmHg. Een normale bovendruk schommelt rond de 120 mmHg.
Teveel is schadelijk
En de hoeveelheid gif neemt nog verder af tijdens het bewaren en bereiden van je voedsel. Als je te veel coumarine binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot leverschade. Daarnaast remt coumarine de bloedstolling en kan het mogelijk gevaarlijke bloedingen veroorzaken.
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt. In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
De Ceylon kaneel is duurder vergeleken met de Cassia kaneel. Daarnaast is de kwaliteit beter, mede door de lage hoeveelheid coumarine.
Gemalen kaneel: gezond én lekker
Behalve dat hij een heerlijke smaak aan diverse gerechten en lekkernijen geeft, is gemalen kaneel namelijk erg gezond. Zo heeft het bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking, is het goed voor je hoge bloeddruk en helpt het om problemen met hart- en bloedvaten te voorkomen.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Honing en kaneel versterken elkaar en vullen elkaar aan. De combinatie van honing en kaneel is niet alleen lekker, maar ook super gezond en goed tegen allerlei kwalen. Maak een mengsel van honing en kaneel, besmeer hiermee bij het ontbijt een boterham, het werkt cholesterol verlagend en houdt de aderen flexibel.