Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chef op de hoogte.
Schrijf een ontslagbrief
Nadat je je werkgever hebt laten weten dat je ontslag wilt nemen, moet je een ontslagbrief inleveren. Dit kun je doen via e-mail of aan het eind van je ontslaggesprek. Ook al weet iedereen al dat je ontslag neemt, toch is het belangrijk om alles op een officiële manier op papier te zetten.
Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Hoe dien je je ontslag in? Zodra je de beslissing hebt genomen om ontslag te nemen is het netjes dit persoonlijk aan je manager te melden. Nadat je dit gedaan hebt moet je het ook nog op papier laten weten. Een ontslagbrief is de formele wijze om je beslissing te melden.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Een werknemer houden aan zijn mondelinge ontslagname
Mag dat? Nee, dat mag niet. Een werknemer kan niet mondeling ontslag nemen, dat is niet rechtsgeldig. Hij kan er namelijk altijd later op terugkomen en zo het ontslag ongedaan maken.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Geef uw ontslag schriftelijk door aan uw werkgever via een e-mail of ontslagbrief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontslag nemen. Noem hierin de datum van opzegging en de datum waarop u uit dienst wilt. Vraag om een bewijs van ontvangst als u ontslag neemt.
Vertel je werknemer kort en bondig wat de reden is voor zijn ontslag. Verwijs hierbij eventueel naar eerdere functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken. Word nooit persoonlijk en laat je niet verleiden tot het opsommen van alle tekortkomingen van je werknemer.
De opzeggingstermijn begint op de maandag die volgt op de week waarin de opzegging wordt meegedeeld. Voorbeeld: een werknemer overhandigt eigenhandig zijn ontslag aan zijn werkgever op de woensdag van de 7e week van het jaar. De opzegging gaat in op de maandag daarop of de maandag van de 8e week van het jaar.
Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris. Kortere dienstverbanden worden naar rato berekend voor het aantal gewerkte dagen.
Ontslagprocedure vast contract
Uw werkgever moet heeft twee opties zodra hij u wil ontslaan. Hij kan u een vaststellingsovereenkomst aanbieden waardoor u wordt ontslagen met wederzijds goedvinden of hij kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of de kantonrechter vragen uw arbeidscontract te ontbinden.
Je mag volgens de wet een werknemer wel ontslaan tijdens zijn of haar ziekteperiode, maar niet omwille van die ziekte. Dat is een belangrijk juridisch verschil. Je mag namelijk niemand discrimineren vanwege zijn of haar gezondheidstoestand, waaronder ziekte dus valt.
Met een ontslagbrief zonder opzegtermijn kun jij je oude werkgever verlaten zonder de wettelijke of contractueel vastgestelde opzeggingstermijn te respecteren. Je kunt je werkgever van de een op andere dag verlaten door middel van deze brief, maar dit brengt natuurlijk wel gevolgen met zich mee.
Gedurende de tijd dat de medewerker zijn werk niet uitvoert heeft hij geen recht op het doorbetalen van loon (4.1.3.). Gaat een medewerker in hoger beroep tegen het strafvonnis, dan kan dat voor de werkgever reden zijn om het beëindigen van de arbeidsovereenkomst uit te stellen, wat hij aan de medewerker bekend maakt.
De wet zegt dat je een opzegtermijn moet geven als je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Dat geldt zowel voor werkgevers als voor werknemers. Het is dus niet de bedoeling dat je van de ene op de andere dag op straat staat. Tijdens deze opzegtermijn moet er in principe gewerkt worden.
Je kunt je ontslag per mail indienen, maar het is niet je beste optie. Als je een ontslagbrief per mail verstuurt, bestaat de kans dat je werkgever de mail niet ontvangt of niet leest. In dat geval geldt je ontslag niet. Het is pas officieel als je weet dat je werkgever ook van je ontslag op de hoogte is.
Duur opzegtermijn
Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.
Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.