Stainless steel is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Er bestaan verschillende soorten stainless steel waarbij de legering steeds anders is. Het hangt van de toepassing af welk soort stainless steel geschikt is. Voor sieraden wordt voornamelijk type 304 en 316L gebruikt.
Stainless Steel is de Engelse benaming voor RVS of roestvrij staal en wordt in de volksmond ook vaak inox genoemd. Het is een samenstelling van vooral ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Stainless steel verkleurt niet. Je stainless steel sieraad laat dus geen zwarte, bruine of groene vlekken achter, ook niet na het douchen of zwemmen of zweten.
Stainless steel kan namelijk niet tegen chloor, en dat is nu juist wat in zwembadwater zit. Chloor kan je stainless steel sieraden beschadigen. Wellicht zit er ook chloor in het douchewater en kraanwater bij het zwembad. Zeker in het buitenland moet je hiermee oppassen.
Het voordeel van Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook. Ten eerste raden wij het af om met je Stainless steel sieraad te gaan zwemmen.
Vermijd water
Stainless steel sieraden worden immers gezien als waterproof. Maar het chrome laagje op stainless steel sieraden kan wel beschadigen door zeep, zout of bijvoorbeeld chloor uit een een zwembad. Als dat gebeurt worden je sieraden dof en lelijk en zijn ze eigenlijk niet meer te redden.
Je stainless steel sieraad kun je reinigen met een zacht sopje (let op dat hier geen chloor in zit, hiervan kan RVS gaan roesten) en wat lauw water daarna goed droog deppen met een zacht keukendoekje. Om vuil te verwijderen uit hoekjes en gaatjes raden wij aan om een schone zachte tandenborstel te gebruiken.
Rvs is watervast
Eén van de grootste voordelen van rvs is het feit dat roestvast staal watervast is. Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van rvs worden niet snel aangetast door water en corrosie zien we dan ook niet snel.
Hoe glamourous een azuurblauwe zee ook afsteekt tegen zilver en goud, het is beter je sieraden niet te dragen op het strand. Het zoute water is niet alleen schadelijk voor de edelmetalen zelf, doordat het sieraad verzwakt kan dit er ook voor zorgen dat gesoldeerde onderdelen (en dus steentjes) loslaten.
Welke sieraden verkleuren? Metalen sieraden kunnen op ten duur gaan verkleuren. In dat geval zijn ze gemaakt van onedele metalen, zoals: koper, tin en zink. Zelfs wanneer zo'n sieraad is voorzien van een dunne laag zilver of goud is de kans op verkleuring aanwezig.
De gold plated laag laat minder snel los, maar daar betaal je ook voor. Dit wordt ook wel vermeil genoemd. Het nadeel van Stainless steel is dat het alleen maar uitgesneden kan worden, dus is vaak grover. Dus bv hele sierlijke en fijne bedels zijn bijna niet mogelijk.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Wil je graag dat je sieraden lang mee gaan en mooi blijven? Kies dan voor kwaliteit. Voor zilver is dat 925 sterling zilver of argentium 935 of 960. Voor goud kun je het beste voor echt goud kiezen (vanaf 14 karaats goud).
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
Hoewel RVS voorwerpen in principe niet magnetisch zijn, kunnen door koud vervormen of slijpen bepaalde soorten RVS licht magnetisch worden.
Chloor en stalen gereedschappen
Naast het gebruik van stalen gereedschap en het effect van staalslijpsel, kan de oxidehuid ook beschadigen door vloeistoffen die chloor bevatten, zoals stadswater, zwembadwater, bleekwater en zoutzuur. Chloor reageert zeer agressief op RVS en tast de oxidehuid aan.
Ga nooit zwemmen met je stainless steel sieraden! Ondanks de naam roestvrij staal kan het materiaal absoluut niet tegen chloor want dan gaat het roesten.
Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus sneller zwart en dof worden.
Bij sommige mensen wordt zilver daarom snel zwart terwijl anderen er helemaal geen last van hebben. Wat kun je er tegen doen? Vermijd dat je sieraden in aanraking komen met zwavelhoudende stoffen. Doe je sieraden af als je gaat zwemmen in zowel chloor- als zeewater, als je gaat schoonmaken of gaat douchen.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Een tweede grote vijand van RVS zijn aerosolen. Dit zijn kleine druppeltjes zeewater die zout en chloriden bevatten. Deze verontreiniging komt meestal voor in kuststreken leidt tot zeer plaatselijke aantastingen en putcorrosie. Strooizout heeft hetzelfde effect op RVS constructies langs autowegen.
Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide (ookwel de oxidehuid) . Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). Maar desondanks kan RVS gaan roesten.
Kan RVS tegen azijn? RVS is bestand tegen azijn. Azijn kan gebruikt worden om RVS na te poetsen zodat het streeploos schoon wordt. Let wel op dat azijn niet ontvet, alleen ontkalkt.
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.