Kalkuitbloei verdwijnt vanzelf
Witte uitslag verdwijnt op den duur dus vanzelf, waarbij geduld letterlijk en figuurlijk een schone zaak is! Witte kalkuitslag heeft géén negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van een product en verdwijnt, zoals gesteld, op den duur vanzelf.
Muur slaat wit uit
Indien dit vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen. We noemen dit 'vroege uitbloei' en deze zal in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen door invloed van regen en wind. Je zou dit kunnen versnellen door de muren schoon te spuiten met een hogedrukspuit.
U kunt een kalkuitbloeiverwijderaar gebruiken om de witte kalk sneller van de tegels af te krijgen. Maar met wat geduld verdwijnt de witte uitslag op den duur vanzelf. De uitbloei lost op wanneer koolstofdioxide in de lucht reageert met de kalk, deze verandert in stof die door regen wordt weggespoeld.
Wat is kalkuitbloei? Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water. En wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht.
Men kan dit proces versnellen door de stenen regelmatig zelf nat te maken met lauw warm water (met een tuinslang). Dit proces dient verschillende keren herhaald te worden, geleidelijk zal de uitbloeiing afnemen en zelfs verdwijnen.
Deze zogenaamde "witte uitslag" of "kalkuitbloei" komt het meest voor bij grijs beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Kalkuitbloei is eenvoudig te verwijderen met kalkuitbloei verwijderaar. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels, zijn er nauwelijks gevoelig voor.
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
“De muren worden nat van de regen, waarna de muren het water uit de regen en de mortel opnemen. In het water zitten mineralen als kalk en zout en als de muur opdroogt, gaan de mineralen naar de buitenkant van de gevel en worden zichtbaar als witte uitslag.”
Badkamertegels kun je schoonmaken en ontkalken kan met dure antikalk middelen zoals Calgon, Antikalk, HG, Cilit bang, maar ook metschoonmaakazijn. Het nadeel van agressieve en vooral zure antikalk middelen is dat ze de tegels, voegen en het chroom langzaam steeds verder aantasten.
De stelregel is: 10 delen water en 1 deel zoutzuur. Borstel met deze oplossing de muur af. Spoel na met water en laat de muur enkele weken drogen. Let goed op uw eigen veiligheid bij het verwijderen van de witte kalkaanslag!
Wat is witte uitbloei? Witte uitbloei is witte uitslag op muren en dit wordt veroorzaakt door vocht. In het metselwerk zitten zouten en als deze in contact komen met de buitenlucht dan gaat dit zich binden met koolstofdioxide. Vervolgens gaan de zouten zich kristalliseren tot een witte waas.
Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Smeer de tegels eerst volledig in met groene zeep en boen met de schuurspons goed over de tegels. Vul de plantenspuit met het schoonmaakazijn en spray dit nu over de tegels. Laat het vervolgens tien minuten intrekken. Poets het geheel daarna schoon met een lichtvochtige doek.
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Bij zoutuitslag op buitenmuren is het advies muren droog af te borstelen met een harde nylonborstel. Ondanks deze reiniging kan de zoutuitslag weer terugkomen, doordat neerslag zouten bij verdamping mee terug naar het steenoppervlak transporteert.
Maak een mengsel van water en een theelepel baking soda. Wrijf het mengsel met een doek over de witte aanslag en spoel het glas af. Herhaal indien nodig.
Vaak is een sopje van schoonmaakazijn of dikke bleek met water voldoende om vervuiling op de gevel te verwijderen. Voor mos en algen kun je groene aanslagreiniger gebruiken. Schrob het middel met een borstel over de muur. Laat het even intrekken en spoel het daarna met een hogedrukreiniger of tuinslang weg.
Om kalkaanslag te verwijderen van badkamertegels kunt u eventueel ook wasverzachter gebruiken. Giet een dopje wasverzachter in een halve emmer warm water en neem daar vervolgens de tegels mee af. Even laten inwerken en tot slot goed naspoelen met heet water.
Om kalkaanslag te verwijderen haal je eerst met groene zeep en een schuursponsje zo veel mogelijk kalkresten weg. Nadat je dit weg hebt gespoeld, ga je aan de slag met schoonmaakazijn, een waar wondermiddel tegen kalkaanslag. Maak een sopje van warm water en azijn en wrijf of spuit dit op de aangedane tegels.
Voor het schoonmaken van de tegels in de badkamer heeft u een ontkalker nodig. Spuit de tegels van onder naar boven, of gebruik hiervoor een doek. Spoel de tegels daarna af met koud water. U kunt ook een citroen door de helft snijden, met zout bestrooien en deze als spons gebruiken om de kalkaanslag te verwijderen.
Gebruik een oplossing van 1l javel in 10l (heet) water voor het reinigen en laat dit even intrekken, achteraf goed schrobben en afspoelen met water en kees is klaar.
Na het aanbrengen van HG groene aanslagreiniger is de algengroei binnen 36 uur verdwenen. De reiniger zet zich vast in de ondergrond waardoor het materiaal voor een paar maanden goed beschermd is tegen algengroei. Vanzelfsprekend is onze groene aanslagreiniger niet schadelijk voor gras en planten.
Bedek de vlek met een flinke laag afwasmiddel. Dat product zal de vetmoleculen losmaken. Laat even inwerken en spoel weg met kokend water. Eventueel wat naschrobben met een harde borstel en vervolgens goed spoelen met een tuinslang of hogedrukreiniger.