Hij is geschikt voor zowel gas- als elektrische fornuizen. Het product kan in de oven en in de magnetron worden gebruikt. Je kunt het in de vriezer en in de koelkast bewaren.
Onder een ovenschaal versta ik een schaal gemaakt van glas of keramiek. Je kunt ze niet direct op het vuur zetten, want daar kunnen ze niet tegen. Deze schalen zijn ideaal om bijvoorbeeld lasagne in te maken, voor echt roosteren zijn ze minder geschikt.
Pyrex Glaswerk
Het glazen keukengerei van Pyrex is gemaakt van borosilicaatglas. Dit glas is minder krasgevoelig en beter bestand tegen hoge temperaturen dan andere soorten glas. Zo heeft het gerei een temperatuurbereik van -40°C tot 300°C en is hierdoor geschikt voor gebruik in de vriezer en magnetron.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.
Pannen van aluminium, koper, glas en aardewerk zullen dus niet werken (niet warm worden) op de inductie kookplaat (Lees verder: welke pannen materialen werken op inductie?).
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Het beste antwoord. Vaak staat op de icoontjes op het bakje aangegeven waarvoor het allemaal geschikt is, zoals vaatwasser, magnetron en diepvriezer. Heel vaak staat er bij de icoontjes ook een minimale en maximale temperatuur aangegeven waar het bakje voor geschikt is.
Snel weten of een bord ovenbestendig is? Het logo onderop het bord geeft vaak duidelijk aan of het geschikt is voor oven of magnetron. Ook de temperatuurslimiet staat hier meestal op aangegeven. Toch hebben niet alle borden zo'n handig logo.
Pyroflam: de pan die alles kan, gas, elektrisch, keramisch , oven, magnetron, diepvriezer, vaatwasser: geen probleem!
Een man maakte een aardewerken schaal gloeiend heet met een soldeerbrander. Toen doopte hij hem in een bak water met ijsklonten. Het gaf tumult maar de schaal bleef heel. Pyroflam was het merk en het materiaal werd glaskeramiek genoemd.
Geschikt voor oven, magnetron, koelkast en diepvriezer. Door de vorm is de soepkom minder geschikt om gestapeld te worden.
Om geschikt te zijn voor gebruik in een oven dient de schaal bestand te zijn tegen de hoge temperaturen die daarbij optreden. Gerechten uit de oven kunnen direct in de ovenschaal worden opgediend. De ovenschaal kan zeker een aantal minuten zeer heet zijn en bij directe aanraking venijnige brandwonden veroorzaken.
Aardewerk, met name uit Spanje, staat bekend om de stevige en degelijke kwaliteit. Door zijn stevige glazuur (conform de EU richtlijnen) aan de binnenkant, is dit aardewerk geschikt voor oven, gas, magnetron of op open vuur.
Je kan ook gewoon een ovenschaal gebruiken op de barbecue. Vet de schaal in met wat olijfolie. Rooster groenten voor het vlees of de vis. Groenten krijgen een rijkere smaak als ze wat afgekoeld zijn.
Bakpapier is papier dat speciaal is bewerkt om in de oven te gebruiken. Het is voorzien van een coating die zorgt dat eten niet blijft plakken. Het vliegt daarnaast niet in brand in de oven.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C. Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf.
Welke bakjes in oven? Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.
Reacties. Gaat perfect, alleen de bakjes zijn niet erg geschikt voor het bewaren van chinees eten, en al helemaal niet voor het opnieuw opwarmen; ze barsten in de vriezer en smelten in de magnetron. Beter is het eten – na het afkoelen – eerst in goede diepvriesbakken of -zakken te doen, en daarin in te vriezen.
Wijn glas en vork symbool wat betekent kunststoffen is veilig.
Nee, dat kan niet. Aardewerk voor in de oven (en zeker dat voor in de magnetron) is speciaal hardgebakken aardewerk waarin minder vocht is achtergebleven. Gewoon aardewerk barst omdat het water er uit wil maar niet kan (gaat koken, dus stomen en dus druk opbouwen) en dat heeft tot gevolg dat je schaaltje breekt.
De vlek kan je het beste verwijderen door de betreffende zone iets op te warmen met een gewone kookpan. Heel even op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en speciale kookplaatreiniger of wat afwasmiddel de vlek wegpoetsen. Wat ook goed werkt is een melaminespons, ook wel bekend als de wonderspons.
Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.