In rust wordt er ongeveer zes tot acht liter lucht per minuut in- en uitgeademd.Tijdens intensief sporten kan dit oplopen tot ruim tweehonderd liter per minuut.
Per dag adem je zo'n 10.000 tot 20.000 keer in en uit. Je lichaam haalt zuurstof uit de lucht die in je longen wordt opgenomen in het bloed.
Ingeademde lucht bestaat voor bijna tachtig procent uit stikstof en bijna twintig procent aan zuurstof. In uitgeademde lucht zit dus nog zestien procent zuurstof. Wel is er vier procent koolstofdioxide aan toegevoegd.
Bij een inademing in rust wordt er 400-500 ml lucht ingeademd met een frequentie van 12 tot 15 keer per minuut. Bij een volwassene wordt hierbij in rust gemiddeld 300 ml zuivere zuurstof per minuut door de longen opgenomen.
Aangezien een volwassene gemiddeld 0,5 liter lucht inademt aan een frequentie van 12 tot 15 keer per minuut (zittend, zonder inspanning), komen we tot volgende som: 0,5 * 12 * 60 = 360 liter per uur. Uiteraard gaat het hierbij om een theoretische waarde.
Onze longen hebben een inhoud van 5 tot 7 liter. Het ademvolume (AV) is de hoeveelheid lucht die in rust wordt uit- en ingeademd. Als we in rust zijn, ademen we maar een klein deel van de totale longinhoud in en uit.
Tussen 30 en 60 seconden is een normale waarde, maar mits training kan je naar enkele minuten gaan”, zegt hij.
Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen.
Voor zuurstofgebruik bij inspanning en in de laatste levensfase gelden andere regels. Het gemiddelde gebruik is één tot twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houdt u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts.
Uw longarts zal aangeven, hoeveel zuurstof u moet gebruiken. U mag nooit zelf het aantal liters zuurstof verhogen. Extra zuurstof moet u zien als een geneesmiddel. Een te grote zuurstofstroom kan schadelijk zijn.
'Een saturatie van 95 tot 100 procent is goed', zegt longarts Annelies Slats. 'Een uitslag van 99 is niet beter dan van 96. Een saturatie van 91, 92 of 93 procent is lager dan normaal, maar nog geen directe reden tot zorg. Onder de 90 procent krijgen de weefsels en organen minder zuurstof.
Zuurstof (symbool O2) is een geneesmiddel en wordt altijd door een arts voorgeschreven. Hoewel zuurstof niet verslavend is, kan te weinig of te veel zuurstof wel ernstige gevolgen hebben zoals kortademigheid, sufheid en bewusteloosheid.
Hierbij horen hoofdpijn, vermoeidheid, versnelde hartslag, kortademigheid (evt. zelfs hyperventileren), misselijkheid, tintelende vingers, blauw aangelopen vingers en soms toevallen.
Een normale ademfrequentie zit tussen de 6 en 10 ademhalingen per minuut in rust. Wil jij weten wat jouw ademfrequentie is?
Een zuurstofcilinder van 10 L zit nog 440 L zuurstof in. Bereken de bar wat je op de manometer kunt aflezen.
Pas op met olie, vet en alcohol Door contact met zuivere zuurstof kunnen olie en vet spontaan ontbranden. Daarom is het belangrijk dat er geen boter, olie, vet of alcohol (ook de alcohol in crèmes), in aanraking komt met de apparatuur.
Extra zuurstof heeft bijna geen bijwerkingen. Een aantal problemen kunnen zich echter wel voordoen: de zuurstof droogt het slijmvlies van de luchtwegen iets uit. Het slijmvlies kan hierdoor geïrriteerd raken.
De meeste mensen met COPD hebben overdag in rust en 's nachts voldoende aan één tot twee liter per minuut en gebruiken tijdens inspanning vaak wat meer, tot wel 6 liter per minuut. Per etmaal moet u minstens 16 uur zuurstof gebruiken. Pas dan is een onderhoudsdosering zinvol. Hoe meer uren u gebruikt, hoe beter!
Niet verslavend Zuurstof is niet verslavend. U heeft dus ook niet steeds meer nodig. Als uw longen niet voldoende zuurstof opnemen is extra zuurstoftoediening nodig. Wanneer u geleidelijk meer zuurstof nodig heeft, komt dat waarschijnlijk doordat uw longconditie achteruit gaat.
Artsen dienen veelvuldig zuurstof toe bij patiënten, maar weten vaak niet dat dit een negatief effect kan hebben op de bloedsomloop. Dit kan vaatvernauwing veroorzaken en ook het hart gaat minder krachtig pompen. Dat blijkt uit onderzoek van Bob Smit.
Complicaties: verhoogd CO2 gehalte in het bloed, ineffectieve zuurstoftoediening, te lage/te hoge dosering, schade aan slijmvliezen en huid.
'Gemiddeld kunnen mensen zowat één minuut de adem inhouden, een apneu doen in vaktaal. Maar sommigen gaan vlot naar vijf minuten. ' Je adem lang kunnen inhouden is voor een deel een kwestie van lichamelijke aanleg.
Diep ademen heeft ook een mentaal effect
Net als je organen en spieren worden je hersenen tijdens de diepe ademhaling optimaal voorzien van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Dat is slechts het praktische stukje van het verhaal. Ook zorgt diep ademen voor de activering van het parasympatische zenuwstelsel.
De getallen 4, 7 en 8 geven het aantal seconden weer dat je inademt, je adem inhoudt én weer uitademt. Tellen dus. Je telt 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast en ademt vervolgens 8 tellen uit. De befaamde dokter Andrew Weil, van de University of Arizona for Integrative Medicine, zweert erbij.