„Vooral de koeien zijn echte gewoontedieren. Als ze gemolken worden of eten krijgen, lopen ze altijd achter elkaar via dezelfde route in de wei naar de stal.” Ondanks dat het in Nederland veel waait en regent, staan de dieren uit Safaripark Beekse Bergen als ze de keuze hebben het liefst buiten, zegt Hans Orbons.
Reacties. iedereen gaat op een kluitje staan als het regent .. dit doen we omdat we denken dat we zo minder nat worden maar het belangrijkste is als je buiten staat heb je je warmte nodig dus als je samen gaat staan heb je het warmer dan dat je alleen ergens in een hoekje gaat staan.
Paarden en koeien houden niet van wind of regen in hun gezicht en gaan dus met hun achterste tegen de wind-/regenrichting in staan ter bescherming. Dat doe je zelf onbewust ook; je loopt ook liever met de wind en regen mee dan die in je gezicht te krijgen.
Als jonge kinderen op de eerste schooldag springen ze de wei in. Ongewend om zo veel ruimte om zich heen te hebben. En zo veel nieuwe geuren. Maar net als bij kinderen op die eerste schooldag, zijn er ook koeien die bedachtzaam hun nieuwe territorium betreden.
De grond wordt kouder, en de zon schijnt minder krachtig, er groeit minder gras. Bovendien is het land te drassig, Hoeve Ackerdijk zit midden in een veenpolder. Koeien kunnen in een drassig land niet goed lopen. Ze zouden daarnaast de graswortels vertrappen, waardoor er in de lente minder gras groeit om te eten.
Koeien slapen liggend
"Een koe kan heel goed een beetje dommelen, dat doen ze liggend met de kop omhoog. Als ze echt slapen, gaan ze gewoon plat liggen, met de kop in rust. Onderzoeker van koeien bij de Wageningen Universiteit, Wijbrand Ouweltjes, vergelijkt de slaap van koeien met die van een paard.
Boeren houden dan hun dieren binnen, uit protest tegen het stikstofbeleid. Maar als het aan Gerard Migchels van Wageningen University & Research ligt, gaan koeien juist vaker naar buiten om stikstof terug te dringen. Migchels doet in de melkveehouderij al jaren onderzoek naar ammoniak, de stof die stikstof bevat.
Stap 3: Koeien, varkens, schapen en kippen zijn intelligent en hebben een rijk gevoelsleven. Dit is de stap die de meeste mensen niet zetten, maar waar het wetenschappelijk bewijs zich voor opstapelt. Kippen kunnen tellen en zich inleven in de pijn van anderen.
Onderzoek toont aan dat aan uiterlijke kenmerken af te lezen is hoe dieren zich voelen. Koeien kunnen inderdaad blij zijn om in menselijke termen te spreken. Ze steken elkaar als het ware aan. Als een koe gaat rennen en springen dan gaan andere koeien dat vaak ook doen.
Koeien kunnen goed tegen de kou als ze: voldoende te eten hebben. voldoende te drinken hebben. en een droge, tochtvrije schuilplaats hebben.
Volgens boeren worden koeien rusteloos en gaan soms liggen om een droge plek te hebben. Bijen en vlinders lijken te verdwijnen bij de bloemen, ze zoeken een plek om te schuilen tegen komende regen.
Behalve de leider, zijn sommige koeien 'belangrijker' dan andere in de kudde en mogen bijvoorbeeld eerder eten of een goed plekje uitkiezen. Zo heeft iedere koe haar eigen plaats in de kudde. Deze verdeling heet de rangorde. De oudere dieren staan meestal bovenaan de rangorde.
Bij de dekking wrijft de stier met zijn kin over het kruis van de koe. Sommige rundveehouders die een stier in de kudde hebben lopen, binden het dier daarom een kleurblok onder de kin (vergelijkbaar met het dekblok voor schapen). Zo kunnen zij aan de gekleurde achtersten van de koeien zien welke al gedekt zijn.
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen. Koeien kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal al eerder geslacht voor het vlees en de vacht.
Os – gecastreerde stier; Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald. Ook tochtige koeien loeien om de aandacht op zichzelf te vestigen, net als hongerig rundvee.
Een koe met een melkproductie van 10.000 kg per jaar produceert 77 l mest en urine per dag bij een volledig grasrantsoen, een koe van 6000 kg melk produceert 52 kg mest en urine. Een vleeskoe, met geen of een veel lagere melkproductie, zal dan ook aanmerkelijk minder mest produceren.
"Ze kunnen een beetje zwemmen, maar dat is een soort onbeholpen gespartel." De koe is waarschijnlijk meegevoerd door de stroming. "Door stuwing kunnen ze wel in een bepaalde richting zwemmen. Ze kunnen goed blijven drijven, dus ze zullen niet zo snel verdrinken.
Goed geheugen. Koeien hebben bovendien een heel goed geheugen. Zo herkennen ze gezichten; boeren maken het vaak genoeg mee dat een koe vrolijk op hen af loopt voor een begroeting. Ook hun ruimtelijk geheugen is prima ontwikkeld.
Elke koe heeft een eigen stemgeluid, waarmee ze emoties kan uiten. Dat blijkt uit onderzoek naar de geluiden van koeien in positieve en negatieve omstandigheden, zoals wachten op voer, afzondering van de kudde, hitte en kou.
Koeien zijn zeker slim en kunnen veel dingen leren. Ze leren bijvoorbeeld dat ze naar de melkput moeten om gemolken te worden of dat ze niet tegen schrikdraad moeten lopen om een schok te voorkomen. Koeien zijn kuddedieren en ze leren ook van elkaar.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat koeien net zo'n hekel hebben aan schreeuwen dan aan slaan. Harde metalen geluiden, schreeuwende mensen en schel gefluit zijn zeer stressvol. - Koeien kunnen goed ruiken en zullen geen voer eten dat stinkt. Daarom eten ze in het weiland om de mesthopen heen.
Koeien kunnen goed tegen de kou als ze: voldoende te eten hebben. voldoende te drinken hebben. en een droge, tochtvrije schuilplaats hebben.
Minder stikstof bij koe in de wei
Plas en poep komen bij elkaar en daardoor ontstaat ammoniak. Stikstof dus. Dat komt in de lucht terecht wat slecht is voor onze natuur."