De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Het beste antwoord. Juist zoogdieren hebben allemaal een mond omdat ze allemaal volgens hetzelfde "bouwplan" groeien. Een van de eerste zaken die bij de beginnende celdeling van een zoogdier ontstaat is de oerdarm (endoderm) met een oermond.
Naargelang het soort dier, wordt gesproken van een muil, maar dan meestal ook bek, bij de zoogdieren en reptielen, een bek, onder andere bij vissen en de geleedpotigen, een snavel bij de vogels of mondwerktuig bij de insecten. Er zijn diersoorten zonder het met de mond homologe orgaan, zoals de lintwormen.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
Embed. Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd.
Ja die hebben ze, maar met een heel andere functie en vorm dan de mens. De enige gelijkenis met onze lippen is dat ze een beschermende cirkel van de mond vormen. Net zoals bij de mens heeft een hond een onder- en bovenlip. De bovenlip van de hond verschilt echter van ras tot ras.
De meeste vogels hebben een relatief simpele tong in de vorm van een platte driehoek met achterwaarts wijzende papillen aan de achterkant van de mond. Die papillen zorgen ervoor dat het voedsel maar één richting op kan: de keel in.
Haaien hebben geen tong waarmee ze hun prooi naar binnen kunnen werken, dus schudden sommige soorten met hun schouders om het voedsel richting hun maag te dirigeren.
Vissen hebben een tongbeen onderaan in hun bek. Ze trekken dat naar beneden om hun bek te openen. Wij stammen af van vissen en hebben de restanten van zo'n tongbeentje in ons hoofd.
Samen met de chow chow (hondenras), okapi, ijsbeer en een aantal koeiensoorten, heeft de giraf een blauwe tong. De ijsbeer heeft naast een donkere tong ook een donkere huid.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Een snavel is de bek van een vogel. Soms wordt daarmee ook de bek van een vogelbekdier (behorende tot de zoogdieren) aangeduid. De snavel van een vogel bestaat uit hoornachtig materiaal en is in de evolutie van vogels de vervanger geworden van kaken en tanden.
Een koe heeft zeven magen, zei de vos - AT5.
Nadat de koe haar herkauwde voedsel heeft doorgeslikt, gaat het door naar de tweede maag: de netmaag. Die stuurt de te grote brokken eten weer de pens in. Eten dat fijn genoeg is, wordt doorgestuurd naar de derde maag. De boekmaag onttrekt stoffen zoals water, natrium en kalium aan het eten.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Vissen hebben geen oren. Tenminste, niet van die flappers die je aan de buitenkant kunt zien. Zij detecteren geluid met behulp van het binnenoor en het zijlijnsysteem. Het binnenoor is met name gevoelig voor geluid met een frequentie van honderden of zelfs duizenden Hertz.
Het reukorgaan is het belangrijkste zintuig voor de slang. Hoewel slangen wel ademen door hun neusgaten, ruiken ze er niet mee. Slangen gebruiken namelijk hun tong om geurdeeltjes op te vangen. Als een slang zijn tong uitsteekt, blijven er geurdeeltjes aan plakken.
Het beestje heeft een lange tong met daarop honderden kleine tandjes waarmee hij over de rotsen schraapt om aan zijn maaltje te komen.
Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes.
De meeste haaien zijn eierlevendbarend; ze produceren levende jongen maar via een embryo dat met een dooierzak is verbonden. Niet zelden eten deze embryo's de nog onbevruchte eieren in de uterus van het moederdier op, zodat er minder jongen worden geboren. Dit is oöfagie (letterlijk: eier-etend).
In principe raken vogels hun warmte kwijt via onder meer hun snavel of bek. Ze liggen dan met de snavel open te hijgen en verdampen zo via de tong en de bek vocht.
Chocolade is gevaarlijk voor vogels omdat het de giftige stof 'theobromine' bevat. Deze stof kan bloedingen in de luchtwegen of zelfs een hartstilstand veroorzaken bij papegaaiachtigen. Vooral donkere chocolade bevat veel theobromine en is dus het gevaarlijkst.
Het voedsel wordt onderweg door het spijsverteringskanaal opgeslagen in de krop. Hierna gaat het door twee delen van de maag; de eerste is de kliermaag, de tweede is de spiermaag. Zaadetende vogels slikken kleine steentjes in die de zaden vermalen maar gebruiken hun grote krop om snel te kunnen eten, net als zeevogels.