Het merendeel van relaties komt niet tot stand van pats-boem en het is gebeurd. 60% van de relaties ontstaat uit vriendschap. Soms ontstaat na die vriendschap nog liefde, maar soms ontstaat er meteen een diepe connectie en is er geen gevoel van verliefdheid. Vooral het karakter van je partner zal het scenario bepalen.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Uit onderzoek blijkt dat verliefd zijn goed is voor je gezondheid en je bovendien minder gevoelig maakt voor pijn. Het raadsel van de liefde is zo oud als de vonk tussen de eerste mensen die ooit in een grot het oog op elkaar lieten vallen.
Naast dopamine komt er oxytocine vrij als je verliefd bent. Dit stofje zorgt ervoor dat je de hele tijd wil knuffelen met degene op wie je verliefd bent. Oxytocine is belangrijk voor het vormen van een sterke, blijvende band tussen jou en je geliefde.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten. Na die periode zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens.
Je denkt voortdurend aan die ander. Het liefst wil je altijd bij die persoon zijn. Wanneer je bij die ander in de buurt bent: voel je vlinders in je buik, ga je blozen, trillen je knieën, ga je sneller ademen. Je voelt je alsof je de wereld aankan: je hebt heel veel energie.
Onderzoek wijst uit dat mannen hun liefde willen betuigen na 97 dagen in een relatie, terwijl dat bij vrouwen wel 149 dagen kan duren. In heterorelaties lijken mannen eerder verliefd te worden dan vrouwen. In relaties tussen twee vrouwen worden er na zes maanden liefdesbetuigingen geuit.
“Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren." Kortom, ook al is je date niet je type, toch kan je er nog pardoes voor vallen.
Wanneer je naar je eigen relatie kijkt, en het ene uiterste is verliefdheid: gericht zijn op jezelf, nemen, halen of willen hebben wat je zelf nodig hebt. De ander moet jouw tekort opvullen. En het andere uiterste liefde: gericht op de ander, geven wat de ander nodig heeft, er voor de ander zijn.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt.
Jarenlang waren wetenschappers in de veronderstelling dat eeuwige verliefdheid niet bestond. Hormonen en neurotransmitters die worden aangemaakt en actief zijn tijdens de verliefdheid zouden ons lichaam uiteindelijk uitputten en daarom gaat verliefdheid vaak na een aantal maanden of jaren voorbij.
Er is geen leeftijd waarop iedereen voor het eerst verliefd wordt. Bovendien voelt niet iedereen regelmatig vlinders. Soms kan het even duren voor je iemand bijzonder ontmoet. Dat je nog nooit verliefd werd, betekent niet dat je nooit verliefd zal worden.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Verliefde mensen zijn bereid om meer nieuwe dingen te proberen en ervaren minder stress in situaties die ze normaal gesproken benauwen. Ze voelen zich gesteund en geliefd en zijn meer zelfverzekerd. Ze leven ook langer en gezonder.
Ook verliefdheid zorgt voor een stressreactie waardoor je lichaam in een 'vecht of vlucht' stand komt te staan. Zo gaat je hart sneller kloppen, je pupillen vergroten, je krijgt klamme handen en je eetlust vermindert. Je kunt je hierdoor ook wat zenuwachtig en opgewonden voelen.
Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we door en door verlangen naar onze partner is dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine wordt aangemaakt wanneer we dingen doen die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten, seks hebben, fijne aanrakingen ervaren en bovenal verliefd zijn.
"Fysieke aantrekkingskracht is er of niet. Maar het ontwikkelen door elkaar beter te leren kennen kun je dat niet. Het is een chemie die van zoveel factoren afhankelijk is (biologisch, sociaal, je verleden, maar ook genetisch) dat je dit dus niet kunt sturen of forceren, ook al zou je het graag willen.
Dopamine speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot en geluk. Als we verliefd zijn, krijgen we telkens een 'shot' dopamine van onze hersenen als we onze geliefde zien. Onze hersenen worden verslaafd aan het gevoel van verliefd zijn en willen constant meer dopamine produceren.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Harrison kwam tot de conclusie dat mannen meestal binnen enkele weken verliefd worden, terwijl het bij vrouwen een paar maanden duurt voor ze zover zijn. In het begin van de relatie is het ook meestal de man die tegen de vrouw zegt dat hij van haar houdt.
Verliefdheid kan ook langzaam groeien. Als je dat niet weet en steeds twijfelt of je wel 'verliefd genoeg' bent, loop je de kans dat je veel te vroeg iets potentieel heel moois afkapt.
Je wilt de hele tijd bij die persoon zijn. Nog een verschil tussen een crush en een verliefdheid: bij een crush word je de aanwezigheid van een persoon snel zat. Bij een verliefdheid wil je juist meer tijd met diegene doorbrengen en meer over hem of haar te weten komen.
Hoe lang stelletjes vanaf het daten gemiddeld wachten met trouwen, is 4,9 jaar. Gemiddeld wonen stellen daarvan 3,5 jaar samen, maar de onderzoekers hebben ook nog even op een rijtje gezet hoe lang elke "periode" in een relatie duurt.