Radicalisering is een veranderlijk fenomeen dat zich op verschillende manieren kan uiten. Zo bestaan bijvoorbeeld religieus extremisme, links-extremisme, rechts-extremisme, anti-institutioneel extremisme en milieu-extremisme.
Radicalisering is het proces waarbij de gedachten en gedragingen van een persoon of groep extremer worden en in toenemende mate afwijken van de gangbare norm in de cultuur, waardoor de persoon of groep geneigd is extremistische daden te plegen.
Het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) biedt informatie, advies en andere hulp bij radicalisering en extremisme. Het LSE begeleidt bijvoorbeeld families die te maken krijgen met radicalisering en extremisme. Families, professionals en gemeenten kunnen een beroep doen op het steunpunt.
Iemand die radicaliseert, is overtuigd van zijn eigen gelijk en gaat de strijd aan met mensen die iets anders geloven of denken. Misschien denk je bij radicalisering aan extreemrechtse groeperingen of aan de islam. Maar ook mensen met andere overtuigingen, religies of ideeën kunnen radicaliseren.
Bij radicalisering keert iemand met bepaalde ideeën zich steeds meer af van de samenleving. Radicalisering en extremisme kunnen ontstaan door maatschappelijke spanningen. Hierdoor raken bevolkingsgroepen verdeeld en kunnen ze zich tegen elkaar gaan afzetten. Op de achtergrond spelen vaak andere problemen.
Waarom radicaliseren sommige jongeren? Bij radicalisering spelen er meestal verschillende dingen. Veel jongeren die radicaliseren voelen zich buitengesloten of worden gediscrimineerd. Ook kan het zijn dat jongeren zich niet thuis voelen in de samenleving of een onprettige thuissituatie hebben.
Radicalisering is het proces waarin individuen en groepen ideeën ontwikkelen die steeds radicaler worden en niet samengaan met de democratische rechtsorde, tot aan het punt waarop deze zo extreem zijn dat ze bereid zijn om ze met geweld door te drukken.
Veerkracht kan zorgen dat iemand minder gevoelig is voor negatieve invloeden of dat de gevolgen minder groot zijn. Veerkracht speelt een belangrijke rol in de preventie van polarisatie, radicalisering en extremisme.
Als jouw kind extreme gedachten of ideeën heeft, kan er sprake zijn van radicalisering. Dit is een proces waarbij iemand gedachten en ideeën ontwikkelt die niet aansluiten bij de regels in Nederland. Diegene is daarnaast steeds meer bereid om die gedachten en ideeën echt uit te voeren.
Als radicalisering leidt tot strafbare feiten zoals geweld, dan meldt u dit bij de politie of anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Zo meldt u radicalisering: U neemt contact op met de gemeente.
Bij het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) definiëren we radicalisering als een proces waarbij een persoon geraakt wordt door radicaal gedachtengoed, steeds meer zwart-wit gaat denken en zich afzet tegen andersdenkenden. Iemand neemt steeds meer afstand van de maatschappij.
Radicaal-liberalisme wordt aan het einde van de negentiende eeuw de benaming van progressieve liberalen die zich verzetten tegen het naar hun mening verouderde liberale establishment. Dit gebeurt ook in Nederland (Radicale Bond) en Denemarken (Radikale Venstre).
Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek of religieus doel. In de meeste opvattingen over wat terrorisme is, moet het om illegaal geweld gaan, doorgaans gekoppeld aan burgers als slachtoffers.
Islamitische radicalisering komt relatief vaak voor onder jongeren die op zoek zijn naar zingeving of naar binding en erkenning van de groep (sociaal- cultureel). Hierbij spelen het politieke aspect, ervaren onrecht en onderdrukking van henzelf of moslims in binnen- en buitenland een rol.
Extreemrechts, radicaal-rechts, uiterst rechts, ultrarechts of rechts-radicaal zijn politieke opvattingen en stromingen aan de uiterste rechterzijde van het politiek spectrum. De termen worden door elkaar gebruikt en er is geen internationale overeenstemming over een exacte definitie van deze begrippen.
Radicaal is een ander woord voor extreem. In de politiek heb je bijvoorbeeld radicaal-links en radicaal-rechts, waarbij politieke partijen extreme standpunten hebben over bepaalde onderwerpen. Dit artikel valt onder het portaal Woordenschat.
Tussen de 16 en 27 jaar doorlopen jongeren de fase van adolescentie. In deze levensfase zijn hun lichaam en hersenen nog volop in ontwikkeling en verandert de hormoonhuishouding. De ontwikkeling van de hersenen loopt door tot rond hun vijfentwintigste.
Volgens de Van Dale zijn jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de term voor alle mensen van 0 t/m 25 jaar.
Jongeren hebben duidelijk meer kans op stress als ze mentale klachten hebben of eenzaam zijn. Stress komt ook vaak samen voor met hartkloppingen, prikkelbaarheid, moeheid, geheugen- of concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en buik- of maagklachten.
radicaal (bn) : afdoende, breed opgezet, drastisch, extreem, grondig, groots opgezet, grootscheeps, ingrijpend, rats, totaal, uiterst, vergaand, verreikend, verstrekkend, volkomen, volslagen. radicaal (bn) : extremistisch.
Schade door vrije radicalen
In een normale omstandigheid maakt ons lichaam zelf in kleine aantallen vrije radicalen aan. Dit is een natuurlijk proces, waarbij een balans ontstaat tussen vrije radicalen en ziekteverwekkers. De vrije radicaal zal zich binden aan een ziekteverwekker en verlaat het lichaam.
Het woord radicaal is afkomstig van het Latijnse woord voor wortel en heeft verscheidene afgeleide betekenissen: radicaal (scheikunde), een atoom, molecule of groep met een bindingsmogelijkheid: radicaal (Chinees schrift), een onderdeel van karakters in het Chinese, Japanse, Koreaanse en Vietnamese schrift.
Eerste Golf: Het Anarchistisch Terrorisme (1880-1920)
De echte anarchisten wezen elke vorm van gezag af, maar slechts een kleine groep was bereid om tot geweld over te gaan. Dit geweld richtte zich zowel tegen politiek leiders als tegen burgers.