Als de ramen dicht zijn komt er geen warmte meer binnen door luchtverplaatsing, maar nog wel door warmtestraling. Straling gaat makkelijk door glas heen. Doe daarom zodra de zon begint te schijnen de zonwering dicht. Als u geen zonwering heeft, of als u het nog koeler wilt hebben, doe dan ook de gordijnen dicht.
Hittegolf 2020: zet je je ramen open of dicht
Het antwoord is nee: het is niet verstandig om met warm weer je ramen open te zetten. Je kunt tijdens een hittegolf – of überhaupt als het buiten warm is – je ramen beter dichthouden. Waarom? De kans is groot dat het buiten niet per se koeler is dan binnen.
Voor een optimale luchtcirculatie volstaat het om alle ramen een kwartier per dag open te laten staan. Zo wordt het huis voorzien van verse lucht en kan u met gesloten raam slapen. De verwarming hoeft in de slaapkamer niet hoger te staan dan 18° en tijdens de zomer mag het raam gerust op een kiertje staan.
De vorm van een auto zorgt dat er zo min mogelijk luchtweerstand is, ook wel aerodynamisch genoemd. Hoe minder luchtweerstand een auto krijgt, hoe minder brandstof deze verbruikt. Wanneer je met je autoramen open rijdt creëer je meer luchtweerstand. Hierdoor verbruikt je auto tot wel 20% extra brandstof.
Ramen open als het koel is
Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten. Zorg ook dat dieven je huis niet in kunnen door een geopend raam. In bovenraampjes kun je bijvoorbeeld een dwarsstang laten zetten. Overdag kun je de ramen en tuindeuren het beste dicht doen: je houdt de warme lucht dan buiten.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Om te voorkomen dat de spuiventilatie in een verblijfsruimte uitsluitend via een deur kan plaatsvinden, moet iedere verblijfsruimte ten minste één te openen raam hebben. Dit raam mag ook een schuifpui zijn. Een gedeelte van de spuiventilatiecapaciteit kan daarnaast via een luik of een deur plaatsvinden.
Toch maar een raampje openzetten dan? Dat hangt er vanaf! Wie op de snelweg een raampje openzet, verbruikt méér brandstof dan met de airco aan en de ramen dicht. De lucht die door de ramen naar binnen stroomt remt de auto namelijk af.
Zoals algemeen bekend heeft een ingeschakelde airconditioning een grote invloed op het brandstofverbruik van een auto. Minder bekend is dat dit meerverbruik van een airco de laatste jaren, door de toepassing van efficiëntere systemen, belangrijk lager is geworden.
Wanneer je ademhaalt, neemt de concentratie kooldioxide toe. En als je alle ramen en deuren dicht laat, hoopt deze concentratie zich alleen maar op. Dat heeft invloed op je gemoedstoestand.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
In ruimtes waar veel luchtcirculatie en ventilatie is, worden de ziektekiemen makkelijker naar buiten gezogen. Dat je je weerstand kan verhogen door 's nachts het raam van je slaapkamer open te zetten, is weliswaar niet bewezen.
Niet op je hoede zijn 's nachts
Veel huiseigenaren slapen daarnaast met het raam open. Op warme nachten is dit zelfs onvermijdelijk. Wanneer u het raam opent, let er dan op dat het inbrekers niet makkelijk wordt gemaakt om uw huis binnen te komen.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
En door betere isolatie worden woningen nóg heter. Goede isolatie houdt de hitte weliswaar langer buiten, maar uiteindelijk wordt het binnen toch warmer en dan krijg je de hitte niet meer weg.
Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15.
Hoeveel brandstof verbruik je? Een snelheid van 70 tot 90 km per uur is het zuinigst. Brandstof werkt bij deze snelheid het best, waardoor er ook minder CO2, stikstof en fijnstof uit de uitlaat komt. In de stad verbruik je het meest, omdat je daar veel moet remmen en optrekken.
Met de cruise control (aan) rij je automatisch met een gelijkmatige snelheid en rij je tot wel zo'n 5% zuiniger op de snelweg.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Even de woning luchten om de frisse buitenlucht de woning in te laten komen, voelt fijn maar is van korte duur. Deze frisse lucht is al snel verdwenen, waardoor de ongezonde stoffen zich weer ophopen. Een huis moet 24 uur per dag ademen, net zoals wij mensen dat moeten.
Een folie als aluminiumfolie weerkaatst licht en daarbij ook warmte. Hoe lichter de folie, hoe beter het licht weerkaatst. Zilvere of witte folie houdt dus veel warmte tegen, zwarte folie is minder efficiënt. Toch houdt aluminiumfolie lang niet alle warmte tegen.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Het aluminiumfolie houdt de warmtestraling van de zon tegen", zegt hij tegen Editie NL.