U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u mogelijk een verblijfsvergunning nodig. In veel gevallen moet u ook een visum voor lang verblijf aanvragen voordat u naar Nederland reist. Dit visum heet ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).
Verzamel bewijs. Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
Of u in Nederland mag werken hangt af van uw nationaliteit. U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Met een vergunning voor onbepaalde tijd mag u niet meer dan zes maanden aaneengesloten buiten Nederland zijn. Met een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen mag u maximaal zes jaar in een ander EU-land zijn. Buiten de EU mag u maximaal twaalf maanden verblijven.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven.
Het verblijf in het buitenland hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn, mits de 4 of 13 weken niet worden overschreden. Als een aaneengesloten periode van verblijf in twee opeenvolgende kalenderjaren valt, mag de maximale duur van dit verblijf niet langer zijn dan de duur die voor één kalenderjaar is toegestaan.
Een BSN is uniek gekoppeld aan een persoon. Als iemand is overleden, blijft het BSN gekoppeld aan deze persoon en wordt niet opnieuw uitgegeven. Iedereen die in Nederland gaat werken of studeren heeft een Burgerservicenummer nodig. Zonder BSN mag je in Nederland niet werken of studeren.
U moet een burgerservicenummer (BSN) hebben
U kunt niet werken in Nederland zonder burgerservicenummer (BSN). Uw werkgever gebruikt een BSN om belastingen en premies te betalen over uw loon. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit kan bij gemeentehuizen met een RNI-loket.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Je mag niet zomaar wonen en werken in elk land en de regels verschillen weer sterk per land. Zo zal een emigratie binnen Europa wellicht gemakkelijker zijn dan daarbuiten. De belangrijkste factor is je werksituatie.
Een immigrant is een inkomend landverhuizer. In tegenstelling tot een toevallige bezoeker of reiziger wenst een immigrant zich voor langere tijd in het land te vestigen. De immigratie betekent "in-migratie" in een land, en is het omgekeerde van emigratie, hetgeen "weg-migratie" betekent.
Als u van buiten de Europese Unie (EU) komt, heeft u meestal een visum nodig om ons land binnen te komen. Immigranten die voor een verblijf langer dan 90 dagen naar Nederland komen, hebben een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
Situatie kiezen. Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.
Wanneer moet ik mij in de Basisregistratie Personen (BRP) laten inschrijven als ingezetene? Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Woont u in Nederland, maar werkt u over de grens, of andersom? Dan kan het zijn dat u niet onder de sociale zekerheid in Nederland valt. Dat betekent dat u bijvoorbeeld geen AOW-pensioen opbouwt in Nederland, of dat u niet onder de Zorgverzekeringswet valt.
Heb ik een burgerservicenummer (BSN) nodig om een bankrekening te openen? Als u in Nederland belasting betaalt, dan heeft u een burgerservicenummer nodig om een bankrekening te openen. De bank kan u daarom vragen om een identiteitsbewijs waarop uw BSN staat als u een rekening opent.
Belangrijkste voorwaarden voor uw partner
Uw partner heeft het 'Basisexamen inburgering buitenland' gehaald of heeft vrijstelling voor het examen. Bij vrijstelling hoeft uw partner het examen niet te doen. Uw partner heeft een geldige machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) of heeft vrijstelling voor een mvv.
U kunt zich dan laten inschrijven als niet-ingezetene in de BRP (ook wel RNI, de Registratie van Niet-Ingezetenen). Na inschrijving in de RNI krijgt u een uittreksel met uw burgerservicenummer (BSN). Het BSN heeft u in de meeste gevallen nodig voor uw contact met de Nederlandse overheid.
Een tewerkstellingsvergunning moet aangevraagd worden bij UWV. De aanvraag voor de tewerkstellingsvergunning en de verblijfsvergunning kan de werkgever tegelijkertijd indienen. De gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid moet worden aangevraagd bij de IND. De IND vraagt vervolgens advies bij UWV.
Aan uw opgebouwde pensioen verandert echter niets, u heeft hier ook in het buitenland gewoon recht op. Daarnaast is het vaak zelfs mogelijk om uw pensioen vrijwillig voort te zetten in het nieuwe land waar u gaat wonen. Tot slot moet u wel gewoon belasting betalen over uw AOW, pensioen en mogelijke inkomsten.
Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort. Dit kunt u voorkomen door u vrijwillig te verzekeren voor de AOW.
In het verleden werden pensioenen in het buitenland tegen gunstige tarieven afgekocht, dit is door Nederland redelijk dichtgetimmerd. Afkoop is eigenlijk niet meer mogelijk. Zowel de PSW als de Wet Loonbelasting zorgen ervoor dat afkoop wordt afgestraft.