Met de sabbat herdenken de joden dat. Volgens het vierde gebod van de tien geboden die het jodendom kent, moet je op sabbat rusten. Veel joden vinden sabbat een fijne dag. Ze houden zich op deze dag vooral bezig met hun geloof, zijn veel met familie en vrienden en hebben tijd voor elkaar.
Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid.
Ze zou lid zijn van een enge sekte, die der zevendedagsadventisten: strikte vegetariërs die geloven in de schepping der wereld en menen dat het eind der tijden aanstaande is.
De term adventist verwijst gewoonlijk naar iemand die gelooft in de Tweede Advent van Jezus (vaak Wederkomst genoemd), vandaar in de Verenigde Staten ook vaak "Second Adventist" genoemd. De stroming werd gestart door William Miller, wiens volgelingen millerieten worden genoemd.
De rustdag/sabbat blijft een teken van de heerlijke rust en vrede met God, die in principe geschonken is door het lijden en sterven van Jezus Christus. Jezus nodigt allen uit om de werkelijke rust bij Hem te vinden. Zijn juk is zacht, in tegenstelling tot de onbarmhartige regelgeving van de Farizeeën (Mat. 11:25-30).
In de joodse cultuur is de rustdag de sjabbat (ongeveer van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag). In de islamitische cultuur geldt de vrijdag als zodanig, vanwege het vrijdaggebed.
De zevende dag is een rustdag. Deze rustdag begint op vrijdagavond met een maaltijd en wordt gekenmerkt door allerlei rituelen. Het huis wordt schoongemaakt voor de sabbat.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Sjabbat sjalom (שַׁבָּת שָׁלוֹם): een algemene groet die gebruikt wordt bij het begin van de sjabbat.
Jom Kipoer (Grote Verzoendag) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de joodse kalender een nieuwe dag begint, dus op dinsdagavond 4 oktober 2022.
De Sabbat is de heilige rustdag voor de Joden. Hij begint op vrijdagavond met een viering thuis. Met het aansteken van de kaarsen wordt de sabbat welkom geheten. Daarna wordt de zegen uitgesproken over de wijn en over speciaal gevlochten brood- challe.
De Davidster De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.
Nergens maakt de Koran gewag van de eigendomsaanspraak van moslims op het heilige land; integendeel God onthult in de Koran dat dat land voor Mozes' volgelingen bestemd is. En omdat het land van hen is volgens de Koran, mogen ze ook als enigen bepalen waar hun hoofdstad ligt.
Onder een wekelijkse rustdag verstaat men een ononderbroken periode van 24 uur, beginnend op zondag om 5 uur of om 13 uur en eindigend op de volgende dag op hetzelfde uur. Tijdens die dag heeft de consument geen toegang tot de vestigingseenheid en is de rechtstreekse verkoop van producten aan de consument verboden.
De maanden hebben afwisselend 30 en 29 dagen en er wordt gewerkt met een cyclus van 30 jaar.
Rustdagen zorgen ervoor dat je spieren, botten, zenuwen en weefsel kunnen 'heropbouwen'. In combinatie met de juiste voeding en voldoende slaap, kan je lichaam zo sterker worden dan voorheen. Geef je je lichaam geen rustdagen? Dan krijgt je lichaam niet genoeg tijd om te herstellen.
Alle katholieken zijn verplicht om op zondagen deel te nemen aan de eucharistieviering. Deze zondagsplicht is een van de geboden van de Kerk. De Rooms-Katholieke Kerk onderscheidt Vijf Geboden van de Kerk.
Net zoals bij andere godsdiensten, is bidden een zeer belangrijk aspect van het jodendom. Volgens de traditie bidden joden drie keer per dag: een keer 's ochtends voor de zon op komt, een keer 's middags en voor de laatste keer 's avonds.
Op sommige plekken in het land is het een schande om op zondag de was buiten te hangen. Daar word je er op 'aangekeken' als je je was op zondag buiten te drogen hangt. Als je last hebt van pollen kan dat een reden zijn om de was niet buiten te drogen. Want pollen kunnen in je schone was dringen.
Naast financiële voorspoed mogen gelovigen ook spirituele groei en fysieke gezondheid verwachten. Zo zijn er zelfs ware 'genezingsdiensten', waarbij iedereen die ziek is, naar voren mag gaan voor gebed, met de hoop op genezing. Op deze manier leren gelovigen als het ware te bidden met hun portemonnee.