De bonobo (Pan paniscus) is een mensaap en daarmee een van de primaten. De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.
Apen zijn genetisch voor 98 procent identiek aan de mens, waardoor de vertaalslag meestal veel kleiner is dan bij andere dieren. Werkt een medicijn bij apen, dan is de kans groot dat wij daar ook wat aan hebben. Apen hebben echter een uitzonderingspositie in het proefdieronderzoek, juist omdat ze zo op ons lijken.
Veel soorten
Je kunt de primaten grofweg onderverdelen in halfapen, apen, mensapen en de mens. Halfapen (zoals de ringstaartmaki) lijken het minst op ons, terwijl mensapen het meest op ons lijken.
0,001% mens
Je kunt dus niet spreken van een 'varkensmens', maar van een varken met een heel klein beetje mensencellen.
Ze stelden vast dat de apen zich, net zoals mensen, bewust waren van hun eigen onzekerheid. Hun gedrag vertoonde opvallende gelijkenissen met de menselijke metacognitie, ons vermogen om stil te staan bij onze mentale processen en ze bij te sturen.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Elk mens deelt 99,9 procent DNA met elk ander mens. En ook vijftig procent met de banaan en de spitskool. Enfin, je ouders zijn dus 99,9 procent dezelfde, nog meer als ze uit Volendam komen.
Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het virus gevaarlijk is voor mensen. Besmette dieren hebben koorts en een rode huid, mogelijk diarree en het virus kan abortussen veroorzaken bij drachtige zeugen. Aan het zogenaamde hoogpathogene virus kunnen alle varkens sterven.
De mensapen (gorilla's, orang-oetangs, gibbons, chimpansees) zijn onze naaste verwanten, onze familie, in het dierenrijk. De aap is dus eigenlijk een neef van de mens!
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
Een duidelijk verschil is dat bonobo's minder geneigd zijn tot geweld dan chimpansees. Geweld onder bonobo's komt voor, maar het is veel minder gebruikelijk en vrijwel altijd ook minder serieus. Daarentegen is seks bij bonobo's een veelvoorkomend verschijnsel met een grote sociale functie.
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
Voor: Mensapen kunnen elkaar bevruchten
Er zijn chimpansees die nakomelingen hebben met hun zustersoort, de bonobo's. Bovendien blijkt uit experimenten dat menselijke zaadcellen de eicellen van gibbons en gorilla's kunnen binnendringen. Er zijn voorbeelden van bevruchting tussen verschillende mensapen.
Een mens kan onmogelijk zwanger worden van een hond en omgekeerd. Het genetisch materiaal laat dat niet toe.
En het genoom van de mens en van de cavia bestaat uit 46 chromosomen die tezamen 23 chromosomenparen vormen.
Kan ik zelf ziek worden van varkenspest? Mensen worden niet ziek van de virussen die Klassieke varkenspest (KVP) of Afrikaanse varkenspest (AVP) verspreiden.
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.
Het kenmerk van klassieke varkenspest is dat er geen typische ziekt e verschijnselen zijn. Vaak is er sprake van koorts, en zullen biggen en vleesvarkens sloom worden en op elkaar kruipen. In het acute stadium zijn vaak puntbloedingen te zien in onder andere de huid.
rotterdam, 3 nov. - De komkommer heeft ongeveer 25.000 genen; veel meer dan de mens (die er tegen de 20.000 heeft).
DNA molecuul
De mens heeft 3.200.000.000 verschillende DNA letters. Per cel bevat het DNA van de mens ongeveer 2 meter DNA en ons lichaam 74 miljoen km DNA, dat is meer dan 240x heen en terug naar de zon.
Planten, bijv. Psilotum nudum (whisk fern, een varen), hebben veruit het meeste DNA, soms wel tot 250 miljard letters (250.000.000.000), bijna 100x meer dan een mens! Het DNA van de kleinst zelfstandig levende organismen, Mycoplasma (Wikipedia), heeft een grootte van ~580.000 letters.
Guinness Book
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) worden Sumatraanse orang-oetans normaal gesproken zo'n 45 jaar. Algemeen wordt aangenomen dat Puan in 1956 is geboren in de jungle van het Indonesische eiland Sumatra. Puan had 54 nakomelingen verspreid in dierentuinen over de hele wereld.
Orang oetans hebben een goed geheugen. Ze weten precies wanneer er welke vruchten rijp genoeg zijn om te eten. Hun kinderen leren dit van hun moeder. Om alles te leren blijven ze ongeveer 8 jaar bij hun moeder.