Bij een bocht naar links hang je met je lichaam zo ver mogelijk naar links en breng je je gewicht op je linkerbeen. Stap nu met je rechter skeeler over je linker skeeler. Ze vervolgens je linker skeeler weer naast je rechter skeeler. Dit is pootje over.
"Maar recht op de schaats staan is heel belangrijk voor een juiste glijfase." De geschikte oefening volgens Wüst: ga op één been staan, verklein de kniehoek en hou de armen voor het lichaam. "Daarbij leer je allereerst om goed op een been te staan, wat nodig is voor die glijfase.
Kleed je comfortabel
En als je op je schaatsen snelheid maakt, kun je zelfs je eigen tegenwind creëren. Zorg daarom dat je schaatskleding draagt die comfortabel zit en die je beschermt tegen onderkoeling en een val. Je kunt het beste drie dunne laagjes kleding over elkaar heen dragen.
Dit is de klassieker die heel veel wordt uitgevoerd aan het einde van een kur. Tijdens deze pirouette duwt de schaatser zijn of haar voet naar beneden over het standbeen heen. Tegelijkertijd worden de armen dicht naar het lichaam gebracht maar kunnen ook boven het hoofd worden gehouden.
IJsdansen. IJsdansen onderscheidt zich van paarrijden doordat het gebaseerd is op een klassieke dans en geen sprongen kent. De ISU bepaalt per toernooi welke dans de korte kür vormt, voor de vrije kür mogen de paren dit zelf bepalen. In het ijsdansen is de artisticiteit van groter belang dan bij het paarrijden.
Naast ijsdansen zijn dat paarrijden en solo kunstrijden. Bij ijsdansen en paarrijden bestaan de paren uit een dame en een heer. Het verschil tussen paarrijden en ijsdansen is dan weer, dat bij het paarrijden de partner hoog boven het hoofd wordt getild, of vanuit een sprong in de lucht wordt weggeworpen.
De temperatuur van het ijs ligt tussen de -3°C en -10°C, afhankelijk van de sport: Kunstschaatsen: -4,5°C tot -3°C. IJshockey: -5,5°C tot -3°C. Shorttrack: -5,5°C tot -3°C.
De temperatuur in de hal is om en nabij de 3 à 5 graden. De temperatuur aan de oppervlakte van de ijsvloer is zo'n –2 graden, een perfecte temperatuur waarbij de wrijvingsweerstand zo gering mogelijk is zodat je als schaatser uitermate comfortabel kunt schaatsen.
Handschoenen beschermen je handen tegen koude en ruwe plekken in het ijs. De belangrijkste functie is dat handschoenen bescherming kunnen bieden tegen snijwonden veroorzaakt door de ijzers van andere schaatsers. De beste bescherming geven handschoenen die gemaakt zijn van snijvaste materialen, zoals kevlar of dyneema.
Een zo strak mogelijke schoen schaatst het fijnst. Eén zijn met de schaats geeft stabiliteit en kracht. De voet moet wel ontspannen in de schaats zitten. Dus geen opgekrulde, bij elkaar gedrukte voet en tenen.
Bij schaatsen is het van cruciaal belang dat je goed in evenwicht bent en dus ook goed op 1 schaats kunt glijden. Laat je op 2 benen aanduwen en wanneer je goed in balans bent til je 1 schaats van het ijs en probeert zo lang mogelijk op dit been te blijven glijden.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Door de kanteling naar links (gele pijl) 'duwt' de afzetschaats naar 'rechts' tegen het ijs (rode pijl onder). Volgens het principe van actie is reactie zet het ijs de druk om in een afzetkracht in de tegenovergestelde richting, dus de bocht 'in' (blauwe pijl in figuur 2).
Als het de hele dag blijft vriezen kan het hard gaan. Na een dag of vijf is het ijs op plassen en vaarten dan al dik genoeg om op te kunnen schaatsen. Op sintelbanen en ijsbanen kun je al veel sneller schaatsen als het een beetje vriest. Sommige banen hebben aan een nachtje vorst al voldoende om hun deuren te openen.
Globale regel is dat bij -5 graden duurt het 6 uur voor de vorming van 1 cm ijs. Om dus 10 cm dik ijs te krijgen zou het 60 uur 5 graden moeten blijven vriezen. Dat is 2 dagen en nog een nacht.
"Op de ijsbaan is het ongeveer 15 graden. De meeste mensen komen als het al een aantal dagen warm is, wanneer alle andere ideeën om af te koelen, zijn uitgeput", vertelt eigenaar Luc Bursens aan Radio 2 Vlaams-Brabant.
De meeste wedstrijdschaatsers dragen een bril ter vermindering van het uitdrogen van de ogen. Steeds meer schaatsers kiezen ervoor zonder sokken te rijden in zo nauw mogelijke schoenen. Dit vermindert de kans op schuiven van de voet in de schoen en dit zorgt voor meer 'contact' met het ijs.
IJsdikte. Een ijsbaan van Ice-World moet 7 tot 8 cm dik zijn. Als de ijsbaan dunner is, bestaat de kans dat schaatsers lekkages veroorzaken doordat ze over de buizen schaatsen. Dikker ijs zorgt voor een lagere kwaliteit van de ijsvloer en een hogere energierekening.
De funrink kan je gemakkelijk via de loopbrug bereiken. Op de funrink hoef je geen rekening te houden met schaatsen in de verplichte rijrichting. Dit maakt deze baan ideaal voor kunstrijden of schaatsen voor beginners. Deze baan wordt ook gebruikt als speelveld voor curling clinics.
Korte en vrije kür
Een serie van schaatselementen wordt een kür genoemd. Bij wedstrijden voeren rijders een korte en een vrije kür uit (ook wel lange kür genoemd). Een korte kür duurt maximaal twee minuten en vijftig seconden.
De sprong werd in 1909 door tienvoudig wereldkampioen Ulrich Salchow bedacht. De sprong kenmerkt zich door een achterwaartse afzet, waarmee hij zich onderscheidt van de voorwaarts ingezette axel, waarop verticaal om de middenas wordt geroteerd. De salchow kan enkel-, twee-, drie- of viervoudig worden uitgevoerd.
Dijkstra woont samen met haar dochter in een boerderij op het Brabantse platteland.