Andere opties zijn onder meer fysiotherapie of psychotherapie, chirurgische ingrepen, lokale injecties, of een medisch implantaat zoals een neurostimulator of medicijnpomp. Bespreek met uw arts wat voor u de beste behandeling is voor uw chronische pijn. Mogelijk zijn niet alle behandelingen geschikt voor uw type pijn.
Het is niet mogelijk om meerdere blokkades, zowel proef- als zenuwblokkades, op dezelfde dag uit te voeren. Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. De behandeling kan 2 tot 4 keer per jaar gedaan worden.
U mag pijnstillers nemen, zoals Paracetamol. Als dit niet voldoende helpt, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Diabetespatiënten merken soms dat hun bloedsuiker enkele dagen verhoogd is.
Hierdoor wordt de pijngeleiding van de zenuw sterk afgeremd. Het kan echter 6-8 weken duren voordat het resultaat beoordeeld kan worden. De controleafspraak wordt dan ook na die periode gepland. Meestal is het resultaat langdurig (6-12 maanden).
Bij een geslaagde proefblokkade vermindert de pijn in ieder geval met meer dan 50% ten opzichte van uw oorspronkelijke pijn. Dit verdovende effect is tijdelijk en houdt meestal enkele uren aan.
De pleister mag dezelfde dag verwijderd worden en u kunt gewoon douchen. Op de dag van de behandeling moet u rustig aan doen. Vanaf de volgende dag mag u alles weer doen wat u kunt en wilt. Pijnstillers kunnen vaak niet direct gestopt worden na de behandeling.
Als een behandeling daar niet genoeg helpt, kan uw huisarts of specialist u verwijzen naar het UMCG Pijncentrum. Ook uw behandelaar in het UMCG kan u naar ons doorverwijzen.
Het is mogelijk dat u napijn krijgt ter hoogte van de prikplaats. U kunt dan in overleg met uw (huis)arts een pijnstiller nemen. Na een zenuwblokkade kunnen de pijnklachten eerst enkele weken erger worden. Het effect kan pas na zes weken tot drie maanden beoordeeld worden.
Nadat de pijn geleidende zenuw is opgespoord, kan een definitieve zenuwblokkade worden uitgevoerd. Dit wordt gedaan door verhitting, koude (vriezen), of met een speciale vloeistof. Een definitieve zenuwblokkade kan langere tijd pijnvermindering geven en zo nodig worden herhaald als de pijn toch terugkeert.
Soms kan de pijn zelfs toenemen. Als dit niet snel verbetert, dan raden we u geen tweede behandeling aan. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u.
De behandeling kan herhaald worden als de pijn weer terugkomt. De zenuw kan ook behandeld worden met Pulserende Radiofrequente Stroom (PRF). Deze behandeling heeft als doel de pijngeleiding in de zenuw te beïnvloeden om de pijn te verminderen.
Er gelden geen speciale leefregels of beperkingen. Het resultaat van een epidurale injectie is pas merkbaar na enkele dagen tot weken. De specialist spreekt met u af wanneer u terug moet komen op de polikliniek om het resultaat van de behandeling te bespreken. Het is mogelijk dat u napijn krijgt.
pijn door aanraking. pijn door temperatuurswisselingen. brandende of stekende pijn. evenwichtsstoornissen, vooral bij het lopen op een oneffen ondergrond of in het donker.
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
Het doel van een zenuwblokkade is het uitschakelen van de gevoelszenuw van de facetgewrichten. Hierdoor wordt de pijn, die uit deze gewrichtjes voortkomt, geblokkeerd. De werking van deze behandeling is ongeveer 1-2 jaar. Het effect is na 6-8 weken te meten.
Na de behandeling
Hoe lang u in de verkoeverkamer blijft, hangt af van het soort zenuwblokkade. Daarna kunt u naar huis of, als u bent opgenomen, terug naar de verpleegafdeling. Na afloop van de ingreep kunt u last krijgen van napijn. Deze pijn kan zes weken aanhouden.
Het effect van een wortelblokkade is vaak kort na de behandeling al te voelen. Bij anderen duurt het twee tot drie weken. Het uiteindelijke effect wordt na 6 weken beoordeeld door uw pijnspecialist.
Na de behandeling kunt u last hebben van pijn. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter.
Wanneer moet ik naar de dokter bij zenuwpijn? Als u lang pijn blijft houden, de pijn erger wordt of telkens terugkomt, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan u onderzoeken en vaststellen wat de pijn veroorzaakt.
Direct na een injectie minder pijn (het verdovend effect van Lidocaïne) De pijn komt na 2 uur terug (het middel voor de verdoving is uitgewerkt) Afname van de klachten na 2-3 dagen (het cortison begint te werken) Volledige effect is na twee weken goed te beoordelen.
Wanneer er verdoving in de zenuw wordt ingespoten in plaats van errond, dan kan dit ook schade veroorzaken. Meestal genezen dergelijke letsels na enige tijd. Tijdens het prikken kan er een bloedvat geraakt worden. In de meeste gevallen is dit maar een klein beetje bloed; te vergelijken met een blauwe plek.
Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen: bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven. Gebruik ze zo kort mogelijk. En altijd maar 1 soort tegelijk.
Rijnstate Pijncentrum: expert in neuromodulatie. Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen.