3M is één van de bedrijven met de langste historie van dividendbetalingen en behoort dan ook tot de lijst van dividend aristocrats. Het verhoogde voor maar liefst 66 jaar op rij het dividend. Momenteel betaalt 3M $1,48 per kwartaal uit, wat bij de huidige koers van $146,42 neerkomt op een dividendrendement van 4,04%.
Hoogte van het dividend
Bedrijven die een gezonde balans aanbrengen tussen dividendbetalingen en rendabele investeringen (zogenoemde 'aristocraten') presteren het beste. Vaak zijn dit bedrijven die zo'n 2-5% dividendrendement opleveren.
Wat is de beste dividend ETF in DEGIRO kernselectie? De beste hoog dividend ETF in DEGIRO kernselectie is de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF. Deze ETF keerde een gemiddeld dividendrendement uit van 3,9% over de afgelopen 12 maanden (Q2 2021 tot en met Q1 2022).
Het is helaas (nog) niet mogelijk om in een ETF met maandelijks dividend te beleggen vanuit Europa. De ETF's die maandelijks dividend uitkeren voldoen namelijk niet aan de Europese wetgeving. Toch kun je wel maandelijks dividend ontvangen door in meerdere ETF's te beleggen met andere cycli voor dividenduitkering.
Update 28 juli 2022: Shell keert over het 2-e kwartaal 2022 een onveranderd contant dividend uit van USD 0,25. Shell kondigde eveneens aan voor nog eens 6 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Die moeten voor het volgende kwartaalrapport zijn ingekocht.
Het bruto cash dividend is namelijk puur het geld wat je vanuit de onderneming uitgekeerd krijgt, maar de belastingdienst wil hier graag een deel van ontvangen. Meestal is dit ongeveer 15%.
Om in aanmerking te komen voor dividend moet je aandelen in bezit hebben voor de ex dividend datum. Hoe lang je de aandelen in bezit hebt maakt in principe niks uit. Als je vijf minuten voor de beurs sluit nog een aandeel koopt heb je net zoveel recht op dividend als iemand die het aandeel al vijf jaar heeft.
Het aandeel PostNL was de loser van de afgelopen jaren, maar dankzij de coronacrisis is het bedrijf als een feniks herrezen uit zijn as. De koers van het PostNL aandeel is sinds het dieptepunt uit maart 2020 meer dan verviervoudigd en ook in 2021 is dit het best presterende aandeel uit de AMX-index.
Dividend van ING
Eind 2020 heeft ING een nieuw dividendbeleid aangekondigd. ING wil voortaan 50% van de nettowinst uitkeren als dividend, in contanten, of mogelijk deels in de vorm van aandelen inkopen.
Update 20 juli 2022: ASML laat weten dat het zijn dividendbeleid heeft herzien. Dividenduitkeringen vinden voortaan plaats op kwartaalbasis, te beginnen met een interim-dividend van 1,37 euro per gewoon aandeel dat op 12 augustus 2022 betaalbaar wordt gesteld.
Op 19 april 2022 heeft PostNL bekend gemaakt over het boekjaar 2021 een slotdividend van € 0,32 per gewoon aandeel uit te keren, naar keuze van de aandeelhouders in contanten of in gewone aandelen.
Update 10-08-2022: ABN AMRO keert een contant interim-dividend 2022 uit van 0,32 euro per aandeel. ABN AMRO geeft in zijn dividendbeleid aan 50% van de gerapporteerde nettowinst als cash dividend aan aandeelhouders uit te keren.
Groeiaandelen en (hoog)dividendaandelen
Groeiaandelen zijn aandelen waarvan wordt verwacht dat ze sneller groeien dan het gemiddelde groeipercentage van de markt. Groeiaandelen keren doorgaans geen dividend uit, omdat de winst terug het bedrijf in gaat als investering om de groei te versnellen.
Update 08 augustus 2022: PostNL keert - geheel in lijn met het dividendbeleid - een interim-dividend 2022 uit van 0,14 euro per aandeel. Dit naar keuze van de aandeelhouder in aandelen dan wel contanten (keuzedividend).
Koerswinst vs dividend
Wanneer u zich focust op aandelen met dividend, behaalt u een gemiddeld rendement tussen de 5 en 7%. Dat is een fors verschil van maar liefst 13%. Dat is precies de reden dat er beleggers zijn die er bewust voor kiezen om te beleggen in aandelen zonder dividend.
De S&P500 ETF van Vanguard distribueert dividend. Dit betekent dat het dividend wordt uitgekeerd in de vorm van geld. Het dividend van deze ETF wordt uitbetaald per kwartaal. Het dividendrendement ligt rond de 1,8% per jaar, maar het uitgekeerde dividend verschilt per jaar.
Bij een standaard (“normaal”) account rekent DEGIRO geen dividendkosten, ook bij een active of trader account niet. Bij een custody account rekent DEGIRO wel kosten wanneer je dividend ontvangt, namelijk €1 +3% van het dividend, waarbij de kosten maximaal 10% van het totale dividend bedragen.