Deze moet je dagelijks vervangen en wassen op 60 graden. Elke dag een nieuw wegwerp schoonmaakdoekje gebruiken is dus niet nodig en ook niet heel duurzaam.
Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas. Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen.
"Vuile, vochtige vaatdoekjes, keukendoeken en afwassponsjes zitten vol met bacteriën. Daarom is het belangrijk om je vaatdoekje elke dag te verschonen en dus altijd een schone vaatdoek te gebruiken." "Veilig omgaan met eten vermindert de risico's op ziek worden", zegt Schutte.
U kunt het vaatdoekje natuurlijk gewoon in de wasmachine stoppen. Wanneer u het op 60 of 90 graden wast, zullen de meeste bacteriën gedood zijn. Daarnaast is het aan te raden om het doekje altijd zo veel mogelijk uit te hangen. Bacteriën zoeken namelijk warme en vochtige plekken om zich te nestelen.
Doordat de doek van polyamide is gemaakt, trekt het vuil en vet aan, waardoor je geen schoonmaakmiddel nodig hebt.
Spoel je vaatdoek na gebruik goed uit en laat deze drogen. Was je vuile vaatdoek uit op minimaal 60° en gebruik geen wasverzachter. Gooi geen nat vaatdoekje in de wasmand, maar laat deze eerst drogen. Ligt een nat vaatdoekje een tijdje in de wasmand dan kan de hele was gaan stinken.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
Handdoeken, theedoeken, dweilen, schoonmaakdoekjes was je op 60 of 90 graden. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
Hoe vaak je theedoeken en handdoeken in de keuken moet wassen, hangt af van hoe frequent je ze gebruikt. Gebruik je deze iedere dag en worden ze dan ook erg nat, dan kun je ze het beste dagelijks vervangen, zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum tegen Libelle.
De keuken blijft wel een plek waar eten en bacteriën samen komen. Dus gooi de theedoeken na twee keer gebruiken in de wasmand en was ze lekker heet op minstens 60 graden. Geen bacterie die dat overleeft! Na het wassen kun je de theedoeken ook nog strijken om ze in hun goede vorm te houden waardoor ze langer meegaan.
Zoveel keukenlinnen is genoeg:
Uitgaande van een klein gezin, met een vaatwasser heb je 7 vaatdoekjes, 2 keukenhanddoeken en 3 theedoeken nodig. In totaal is dat dus 12 stuks keukentextiel.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Je mag gele vaatdoeken gewoon hergebruiken. Ze zien er misschien broos uit, maar schijn bedriegt. Ze kunnen best tegen een aantal wasmachinebeurten, voordat ze langzaam maar zeker uit elkaar vallen.
Hoe vaak moet je handdoeken wassen? Ook al kom je net schoon onder de douche vandaan, toch moet je je handdoeken regelmatig wassen. Ten minste een keer per week, maar het liefst nadat je de handdoek drie tot vijf keer gebruikt hebt. Elke keer dat je je afdroogt, komen er namelijk dode huidcellen in je handdoek terecht.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Handdoeken kun je het beste op 60 graden wassen. Een temperatuur van 60 graden doodt bacteriën, waardoor de handdoeken hygiënisch schoon uit de wasmachine komen.
Je legt 'm beter ook niet op het aanrecht of over de gootsteen, want ook die plekjes bevatten bacteriën. De ideale plaats om je keukenhanddoek wél te hangen, is aan een apart haakje. Daar zitten weinig tot geen bacteriën op en zo ligt hij wel nog steeds binnen handbereik.
Wist je dat…
Een vaatdoekje na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën kan bevatten. Meer dan de wc-bril van een openbaar toilet of een hondentong. Bacteriën in vaatdoekjes zich elke 15-30 minuten kunnen verdubbelen. Een vaatdoek vaak pas wordt vervangen als het stinkt.
Zowel je vaatdoekjes als de afwasborsteltjes kan je gewoon afwassen in je afwasmachine. Door ze in de vaatwasser te wassen, zijn ze volledig bacterievrij!
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Let op met het gebruik van microvezel op gevoelige oppervlakken, het opgenomen vuil kan krassen veroorzaken.
Dweilen - Microvezel
De microvezel vloerdoek verwijderd het vuil tot diep in de tegel of vloer en houd het vuil vast. Naast dweilen microvezel voor de vloer zijn er ook microvezel doeken die gebruikt kunnen worden om ramen te lappen.