In 2030 is de aarde met gemiddeld 1.5 graden Celsius opgewarmd. De zeespiegels stijgt en kustlijnen worden verder teruggedrongen. Hele ecosystemen gaan verloren en oogsten zullen mislukken. Mensen zullen op grote schaal migreren om de droogte en overstromingen te ontvluchten.
In 2030 zullen we in Nederland nog steeds lekker dicht op elkaar wonen. Op veel plaatsen blijft de concentratie Nederlands op een kluitje hoog. Maar verdere verstedelijking zullen we amper nog zien.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
In 2030 is de aarde met gemiddeld 1.5 graden Celsius opgewarmd. De zeespiegels stijgt en kustlijnen worden verder teruggedrongen. Hele ecosystemen gaan verloren en oogsten zullen mislukken. Mensen zullen op grote schaal migreren om de droogte en overstromingen te ontvluchten.
De prognose is dat Nederland te maken krijgt met een verder groeiende bevolking, steeds meer mensen die alleen wonen, een toenemende vergrijzing en steeds minder scholieren. De 17,3 miljoen Nederlanders nu groeien naar verwachting uit tot 18,3 miljoen inwoners in 2035. Een miljoen meer dan nu.
De versmelting van mens en machine, programmeerbare materie, kunstmatige fotosynthese, de exocortex en de kolonisatie van de ruimte. Het zijn allemaal signalen van verandering waar wij in de toekomst mee te maken zullen krijgen. STT laat zien hoe de wereld er in 2050 uit kan zien.
De bevolkingsgroei, van bijna 17,5 miljoen nu naar 20 miljoen in 2100, wordt voor een belangrijk deel opgevangen in middelgrote, deels nieuwe steden in Zuid- en Oost-Nederland. Als bescherming tegen de stijgende zeespiegel wordt de duinenrij langs de Noordzee verbreed en worden zandsuppleties uitgevoerd.
Want uit de bevindingen blijkt dat klimaatverandering (1), extreme weersomstandigheden van orkanen tot hittegolven (2), de achteruitgang van de biodiversiteit en belangrijke ecosystemen (3), voedselzekerheid (4) en afnemende zoetwatervoorraden (5) elk een enorme uitdaging gaan vormen voor de mensheid in de komende eeuw ...
Tegen 2050 zal de wereldbevolking naar verwachting stijgen tot 9,7 miljard. Er zullen dus meer dan twee miljard meer monden te voeden zijn. En wanneer gewassen falen en honger dreigt, worden mensen gedwongen te vechten of te vluchten.
Rond 2030 wordt het aantal van 17 miljoen inwoners be- reikt. De groei van het inwonertal van 16 miljoen naar 17 miljoen gaat dus zo'n 30 jaar duren. De groei van 15 mil- joen naar 16 miljoen duurde slechts 11 jaar. Rond 2035 komt aan de bevolkingsgroei een eind.
MEGAtrend 1 – Vergrijzing
Vergrijzing is een niet te ontkennen feit; het aandeel ouderen in de bevolking stijgt. De vergrijzing van Nederland is in volle gang, we tellen al meer dan 3,3 miljoen 65-plussers. En een steeds groter deel van hen mag zich zelfs 80- of 90-plusser noemen. Ja mensen, de grijze druk neemt toe!
De tien wereldproblemen die internationale wetenschappers in Lomborgs boek onder de loep namen zijn: luchtvervuiling, slechte gezondheidszorg, conflicten, klimaatverandering, onvoldoende onderwijs, biodiversiteit, sekseongelijkheid, ondervoeding, handelsbarrières en gebrek aan water en sanitaire voorzieningen.
Klimaatverandering is wereldwijd de grootste uitdaging waarmee we worden geconfronteerd. Al sinds de jaren 80 staat dit thema hoog op de agenda als zijnde ernstige bedreiging voor de planeet.
Denk aan milieuvervuiling, luchtverontreiniging, maar ook aan vergrijzing, of drugsoverlast. Het fenomeen kan ook ontstaan zodra grotere groepen personen onderling sterk afwijkende meningen hebben over een maatschappelijke situatie.
Overstromingen in Nederland zijn een reëel gevaar
Nederland is een delta, grote delen van ons land liggen hierdoor onder de zeespiegel. Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas stromen door ons land naar de Noordzee. Overstromingen in ons land ontstaan niet alleen vanuit de zee, maar ook vanuit rivieren.
Uit de Flood Analyzer kunnen ook rankings worden afgeleid: de top 11 landen waar de bevolking bijvoorbeeld het meest wordt getroffen door rivieroverstromingen zijn: India, Bangladesh, China, Vietnam, Pakistan, Indonesië, Egypte, Myanmar, Afghanistan, Nigeria en Brazilië.
Ruim een kwart van Nederland ligt onder zeeniveau. En maar liefst 59% van het land kan overstromen door water uit de zee of rivieren. Om Nederland te beschermen tegen deze overstromingen, heeft ons land ruim 3.700 kilometer aan waterkeringen.
Zo is de verwachting voor 2050 dat de gemiddelde winterse neerslag met 6-30% zal zijn gestegen, dat periodes van hitte en droogte langer zullen zijn, en dat het aantal tropische dagen zal zijn verdubbeld.
Tussen 17,1 en 21,5 miljoen inwoners in 2050
In de variant 'Groei' groeit de bevolking door tot 21,5 miljoen mensen in 2050, in de variant 'Krimp' is er een lichte afname naar 17,1 miljoen.
Bijna 18 miljoen inwoners in 2040
De verwachting is dat de bevolking van Nederland nog een aantal jaren licht blijft groeien naar 17,8 miljoen mensen in 2040. Daarna wordt een daling van de bevolkingsomvang voorzien.
In Nederland wonen nu volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 16,677 miljoen mensen. Volgens de prognose van de VN zijn dat er in 2100 17,3 miljoen.
De bevolking van Nederland bestond op 28 juli 2022 uit 17.696.940 inwoners. Zij is in de laatste anderhalve eeuw meer dan vervijfvoudigd. Naar de verwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal het bevolkingsaantal groeien tot 18 miljoen in het jaar 2028.
Criminaliteit (48 procent) en milieuvervuiling (45 procent) worden het vaakst gezien als een (heel) groot probleem1. Daarnaast zegt 28 procent dat de mentaliteit van de bevolking een (heel) groot probleem is, 25 procent vindt dat van de bevolkingsdichtheid en 20 procent van de multiculturele samenleving.
Voorbeelden van maatschappelijke problemen zijn ongelijkheid, werkloosheid, armoede en vergrijzing. We kunnen nog een hele lijst opnoemen met andere maatschappelijke problemen, maar in dit artikel houden we het even bij de problemen die in Nederland spelen.