Een schildpad is niet warmbloedig en kan de eieren niet warm houden, maar het zand wel. Het zand heeft namelijk de warmte van de zon opgenomen. Daarom begraven de vrouwtjes zeeschildpadden de eieren in het zand.
Krekels, zeeschildpadden en vogels zijn maar enkele diersoorten die hun eieren begraven, bijvoorbeeld om ze warm te houden of eierroof te voorkomen. Voor de Europese buidelmees is seksueel conflict een belangrijke reden. Mannetjes werken een maand aan hun nest van pluis en veren.
Ze leggen niet op een willekeurig strand hun eieren. De vrouwtjes gaan altijd terug naar het gebied waar ze zelf ooit geboren waren, op enkele soorten na. Ze graven een kuil van 30 tot 50 centimeter diep. Hierin leggen ze hun eieren, dit wordt nestelen genoemd.
Een vrouwtje legt ongeveer 120 eieren per keer, die ze vervolgens in het zand begraaft. Daar liggen deze ongeveer 60 dagen te broeden onder de Griekse zon alvorens ze uitkomen.
De enige natuurlijke vijand voor volwassen Groene zeeschildpadden zijn grote haaiensoorten. Jonge en pasgeboren schildpadden moeten veel meer op hun hoede zijn voor vijanden zoals krabben, vogels en zoogdieren.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Het schildpadje klautert uit de nestkuil. Moeder en vader zijn nergens te bekennen. Een schildpadje moet het zich zelf zien te redden.
Eieren leggen
Schildpadden leggen hun eieren tussen april en juli, ook als ze niet bevrucht zijn. Ze leggen hun eieren in het zand.
Voortplanting zeeschildpadden
Om de een à twee jaar komen de vrouwtjes om eieren te leggen naar het strand. Meestal naar het strand waar ze ooit zelf zijn geboren. Op zandstranden graaft de schildpad met haar flipper-achtige achterpoten een kuil van 30 tot 50 cm diep en legt daarin haar 90 tot 110 eieren.
“Eieren van Griekse landschildpadden worden meestal bij ongeveer 33°C uitgebroed.Bij die temperatuur duurt het ruim genomen 55 dagen voor ze uitkomen.Bij 26° kan dat al 80 dagen duren. Maar in de lange en warme zomer van 2020 is het dus wel gelukt”, stelt professor Van Damme.
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Een winterslaap binnen wordt best gehouden op een plaats waar een vrijwel constante temperatuur heerst van 2-10°C (ideale temperatuur is 5°C) zoals de garage, wijnkelder, ijskast. Zorg zeker voor een minimum-maximum thermometer om de temperatuur te controleren.
Voor de daadwerkelijke winterrust wordt de landschildpad in een kunststof bak met vochtig substraat ondergebracht. Hiervoor kan bijv. kokosvezel-humus of veenmos worden gebruikt. Waterschildpadden worden ondergebracht in een bak met water met een waterstand van 1-2 cm (buikhoogte).
De zeeschildpad is een echte doorzetter. Om eieren te leggen, zwemt de vrouwelijke schildpad vaak duizenden kilometers terug naar het strand waar ze zelf is geboren. Ze weet precies hoe ze moet zwemmen, de weg terugvinden is geen probleem.
Met rustige, niet overhaaste zwembewegingen geeft het vrouwtje tenslotte aan dat zij bereid is tot paring. Je ziet wel vaker dat schildpadden van beide geslachten de voorpoten trillend, vibrerend bewegen tegen elkaar. Sommige exemplaren doen dit ook tegen stenen of andere dingen.
De schildpad, een Pelodiscus sinensis, leeft uitsluitend in Zuid-Oost Azië. Het onder water lozen van ontlasting is niet de enige gekke eigenschap van het dier. Terwijl het normaliter door zijn longen ademt, beschikt het ook over kieuwen waardoor het lang onder water kan blijven.
Als ze het rustig aan doen, kunnen ze zelfs uren beneden blijven. Het komt zelfs voor dat dikkopschildpadden of groene zeeschildpadden een winterslaap op de bodem van de zee houden. Ze gebruiken dan zo weinig energie, dat ze voldoende hebben aan de zuurstof die ze via hun mondholte in hun bloed opnemen.
Schildpadden hebben niet veel vijanden. Soms eet een krokodil een moeras-schildpad op.Of verliest een zee-schildpad een gevecht met een haai.De enige grote vijand is de mens.
Hoe lang ze onder water kunnen blijven, hangt af van hun activiteit. Een actieve zeeschildpad, die op zoek is naar voedsel, blijft tussen de 5 en 40 minuten onder water. Echter, als een zeeschildpad slaapt, kan deze wel tot zeven uur onder water blijven zonder te ademen.
Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke schildpad is goed te zien. Mannetjes hebben een langere staart, lange nagels aan hun voorpoten en blijven kleiner dan vrouwtjes. Bij volwassen mannetjes kleurt het schild soms zwart.
Intelligentie schildpad
Schildpadden zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Van in gevangenschap levende soorten is bekend dat ze zelfs kunnen leren.
Een schildpad is zeker geen knuffeldier. Hij kan flink bijten! Ook moet je het terrarium regelmatig goed schoonmaken want dat wordt snel vies.
Jonathan viert dit jaar dus zijn 190e verjaardag, begin 2022 kreeg hij een eerste verjaardagscadeau van Guinness World Records. Sinds 2019 wordt hij al erkend als oudste landdier ter wereld, maar nu is hij ook de oudste schildpad ooit.