Tips paddock aanleggen Voor de toplaag is bijvoorbeeld M3C zand geschikt. Deze zandsoort heeft de eigenschappen dat die het water goed doorlaat maar ook stabiliteit biedt. Belangrijk is dat de korrelgrootte varieert van 180 tot 220 mu. Hierdoor is het zand uitermate geschikt als toplaag.
De Paddock paradise
De paarden kunnen dag en nacht in- en uitlopen. De uitloop naar buiten leidt naar verschillende plekken met elk hun eigen functie waar ze eten, rennen, spelen of rusten. Er zijn delen met verschillende soorten ondergrond zoals bestrating, zand of puin (goed voor de hoeven).
Bij een paddock paradise staan eetbare bomen en planten en meer biodiversiteit voorop. Daarnaast is het belangrijk om soorten te kiezen die passen bij het landschap en die vanuit vroeger hier ook al groeiden (inheemse soorten). Uiteraard moet er ook gekeken worden welke planten en bomen giftig zijn voor paarden.
Aanleg paddock
Uiteraard is het simpel om paddockplaten of grastegels toe te passen maar die kosten al gauw 15 tot 20 euro per m². De AWT stabilisatiemat voorkomt het vernielen van de drainage, het omhalen van de ondergrond én het is betaalbaar, circa € 4 - 4,50 per m² voor het materiaal!!
Er van uitgaande dat je 40m2 schuilstal wil bouwen ga je een budget vanaf 3500 euro moeten neerleggen voor al het hout, metalen dakplaten, dakgoten en schroeven die je nodig hebt én de stal zelf in elkaar zetten. Dit is uiteraard zonder verharde ondergrond.
Een beperkte ruimte is ideaal om als een paddock paradise in te richten. In dit verslag van de Viva Ranch zie je hoe zij met een beperkt budget op 4000 m² ruim 400 meter track hebben aangelegd.
Afhankelijk van het ontwerp geldt als vuistregel dat er 6 tot 8 paarden per hectare gehuisvest kunnen worden in een Paddock Paradise ®. Zo'n groep bestaat uit alle leeftijden, rassen en geslacht en heeft als doel om het natuurlijk sociaal gedrag na te bootsen en te stimuleren.
Pistezand is gespoten rivierzand. Dit zand heeft een goed evenwicht tussen waterdoorlatendheid en vasthoudendheid. Hierdoor is het de ideale toplaag op buitenpistes.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Zit je met een lichte zandgrond waar het water al snel zijn baan in vindt, dan volstaat het hier rechtstreeks drainagebuizen in te voorzien. Dit om de twee meter en 80cm diep in de grond zodat het grondwater opnieuw vlot kan worden afgevoerd.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
De paden in mijn paddock paradise zijn 3 en 4 meter. breed. Het pad van 4 meter is breed genoeg voor een. grote tractor (voor maaien, hooien en ander onderhoud)
5 Ga je een paddock aanleggen? Check bij de gemeente of je daar een vergunning voor nodig hebt. Dat is namelijk op sommige plaatsen zo. Zeker als je er ook nog een schuilmogelijkheid of voerafdak bij wil maken.
Plaats de stal of abri op een goed gedraineerde ondergrond en vermijd plekken waar veel insecten zitten. Een verplaatsbare schuilstal kan handig zijn als de bodem drassig wordt. Is dit niet mogelijk? Strooi dan een dikke laag boschips rond de stal om te voorkomen dat de ezels langdurig in de modder staan.
Een paddock paradise bestaat op zijn minst uit een breed pad dat om een weiland heen loopt. Doordat de paarden niet in een rechte lijn kunnen oversteken bewegen ze meer. Dit kun je stimuleren door voedsel en water niet op één plek aan te bieden, maar te verdelen over verschillende plekken.
Het Keurmerk Paarden Welzijn en de FNRS hebben daarnaast een minimale maat voor een gewenste paddock gesteld. Zij geven aan dat een paard minimaal 5 galopsprongen moet kunnen maken in een paddock. De lengte moet daarom minimaal 15 meter zijn en de breedte minimaal 7,5 meter.
Een paddock is een ruimte, die eventueel (deels) overdekt kan zijn, waar een of meerdere paarden naar eigen inzicht vrij kunnen bewegen en eventueel spelen met soortgenoten. Aanbevolen oppervlakte voor een paddock is minimaal circa 360 m² per paard.
Tip: train vaak en kort
"Als je paard veterinair fit is, kun je gerust drie keer per week een half uur tot driekwartier rijden. Zo kun je de spieren opbouwen en behouden. Het is niet verstandig om maar één keer per week te rijden en dan direct een lange buitenrit te maken.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
Stabilisé is een mengeling van zand, water en cement. In deze mengeling zit meestal 1650 kg zand en 150 kg cement. Stabilise van rijnzand, zeezand of scheldezand is de meest geschikte ondergrond voor het plaatsen van klinkers, tegels of kasseien. Het functioneert als stevige fundering en is waterdoorlatend.
Om te weten hoeveel u pistezand u nodig heeft rekent u eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal M2 (vierkante meters) weer. Vervolgens vermenigvuldigt u de uitkomst met de hoogte om het aantal M3 te weten. Voor een basis toplaag van M3C Zand rekenen wij met een standaard laagdikte van 15cm.
Milieuwetgeving. In de milieuwetgeving staat dat vanaf vijf paarden er een meldingsplicht geldt. Wanneer paarden hobbymatig worden houden is geen sprake van een inrichting. Daarom geldt de vuistregel dat hobbymatig maximaal vijf paarden mogen worden gehouden.
Dus heb ik wat onderzoek gedaan: Wilde paarden in Australië, gemiddeld 15,9 kilometer per dag. Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag. Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
Een paard is sterker dan één pk
1 pk is gelijk aan ongeveer 736 watt – het vermogen dat nodig is om een massa van 75 kg in 1 seconde 1 meter verticaal op te tillen. Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.