Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren.
De merel, het roodborstje en de ekster leggen eieren die blauw ( ekster groenblauw) van kleur zijn.
Met haar oortoefjes is de araucanakip is niet alleen wat haar uiterlijk betreft een bijzonder kippenras, maar ook haar eieren zijn heel speciaal: die hebben een groene tot blauwe kleur.
Twee uitersten zijn zeker de Brakel (oudste Belgisch legras) en de Marans (Frans ras). Marans legt diep donkerbruine fondant kleurige eieren terwijl Brakels het bij krijtwitte exemplaren houden.
Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Ze leggen gemiddeld 180 eieren per jaar maar dit scheelt per fokker. De Welsumer kip legt donkerbruine eieren. De schaal van het ei is matglanzend en heeft donkere spikkels en spatten.
Aan de oorlellen van de kip zie je vaak welke kleur eieren ze legt. Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren, kippen met rode oorlellen meestal bruine. Apart gekleurde eieren, zoals blauwe, groene of donkerbruine, komen meestal van hennen met rode lellen.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Wees niet teleurgesteld als de eieren van je Araucana niet felblauw zijn; meestal hebben de eieren een kleur ergens tussen lichtgroen en lichtblauw. Soms zelfs wit, met een blauwe of groene schijn. Maar speciaal, dat zijn deze eitjes zeker en vast!
Eén van deze theorieën vertelt dat de blauwe kleur van de eitjes een goede bescherming is tegen de zon. Zeer donkere eieren zouden in de zon te snel opwarmen en kunnen oververhitten. Spierwitte eitjes zouden minder snel oververhitten, maar zijn juist weer kwetsbaar voor UV-straling.
Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis.
Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en de kip met een wit lelletje legt een wit ei. Buiten de kleur verschillen de eieren kwalitatief niet van elkaar. In de supermarkt, het eindstation van het ei, merk je pas een duidelijk verschil: een wit ei is veel voordeliger dan een bruin ei.
Marans is een zwaar ras dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De meest populaire is echter de zwarte kleur met een uitgesproken koperkleurige impact in de nek en het hoofd. De maranskip legt donkerbruine, "chocoladekleurige" eieren, daarom wordt de kip vaak chocolade-eierlagen genoemd.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Veel mensen denken dat witte kippen witte eieren leggen en bruine kippen bruine, maar dat is niet altijd waar. Er zijn ook witte kippen die bruine eieren leggen. Je kunt het beter zien aan het oorlelletje van de kip: een kip met witte oorlellen produceert witte eieren.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Waarom het ei zo felgekleurd is, is de vraag. ,,Je zou denken dat het camouflage is omdat kasuarissen de eieren in het tropisch regenwoud op de grond leggen. Maar de emoe legt ook groene eieren. Deze vogel leeft juist op zandvlaktes.
De Araucana legt gemiddeld 180 eieren per jaar.
Hoeveel en wat voor eitjes legt een Araucana kip
De eitjes van een Araucana hebben dan ook een blauw- groene of turquoise kleur. De eieren hebben een gewicht van circa 55 gram, hebben een dikke schil en hij legt er zo'n 180 per jaar!
De leghorn legt witte eieren van gemiddelde grote. In de winter leggen de Leghorns wel door maar bij warm weer leggen ze merkbaar beter. Door hun compacte formaat zijn het de ideale kippen om buiten te laten lopen.
Daarnaast klimmen wilde kippen graag in bomen om te slapen, dit doen ze zodat ze 's nachts beschermd zijn tegen roofdieren. Die instincten zien we nog altijd terug bij de kip uit de veehouderij; dat is namelijk ook de reden dat zij op stok gaan om te slapen.
In het eerste levensjaar is de hen het productiefst, daarna neemt de eierproductie elk jaar af met ongeveer 20%.Op termijn gaat de kip op pensioen en stopt ze met leggen. Een kip is volwassen vanaf 1 jaar, maar sommige rassen met een hogere levensverwachting zijn dit pas in hun tweede levensjaar.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Hanen leggen geen eieren en zijn dus nutteloos voor boeren die legkippen houden. Hierom wordt er bij kuikentjes gekeken of het een mannetje of vrouwtje is. Voor de haantjes loopt het niet goed af. Elk jaar worden er zo 40 miljoen haantjes in Nederland vergast.