Een type 22 radiator heeft 2 platen en 2 convectoren. Een type 33 radiator heeft 3 platen en 3 convectoren.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
De meest voorkomende typen zijn 11, 21, 22, en 33. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het vermogen van de radiator. Het eerste cijfer geeft aan uit hoeveel platen een (paneel)radiator bestaat, en het tweede cijfer geeft aan hoeveel lamellen er tussen de platen zitten.
Een type 33 radiator is voorzien van drie platen met aan drie platen convectoren. Radiatoren type 33 staan bekend om hun hoge vermogen in combinatie met een relatief beknopte uitvoering. Een radiator type 33 is circa 15 cm dik en uitermate geschikt voor een kleine ruimte.
Henrad, Stelrad, Brugman, Comfortlux en Thermrad zijn de meest bekende merken paneelradiatoren. Al deze radiatoren hebben 10 jaar garantie en kunnen meestal uit voorraad geleverd worden. Over het algemeen zit er weinig verschil in de kwaliteit en uitstraling van deze radiatoren.
Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt. Een slaapkamer heeft een aanbevolen temperatuur van 18 graden en een benodigd aantal watt per m3 van 70 watt. Gewenste wattage = 20 x 70 watt = 1400 watt.
Rekensom voor benodigd vermogen radiator
Het benodigd vermogen bereken je door het aantal kubieke meters van de kamer (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per m3. Woonkamer met een inhoud van 66 m3: 66 x 85W = 5.610W.
Een type 22 radiator. Dé meest verkochte type radiator in Nederland. Een radiator type 22 heeft een dikte van ongeveer 11 cm en bestaat uit 2 platen en 2 convectoren. Een type 22 kan in elke type ruimte worden gebruikt.
Een lage temperatuur radiator is een zeer effectieve en energiezuinige soort radiator. Het water dat wordt toegevoerd, heeft een lagere temperatuur dan bij een standaard radiator: ongeveer 35 à 55°C in plaats van 75 à 85°C. Deze lage temperaturen zijn rendabel als ze gebruikt worden in grote verwarmingslichamen.
Aluminium radiatoren hebben een zeer hoge warmteafgifte voor de kleine hoeveelheid energie die ze gebruiken, waardoor ze zuiniger zijn om een langere tijd te werken dan andere soorten radiatoren. Aluminium radiatoren zijn ook vriendelijker voor het milieu, omdat ze gemakkelijker te recyclen zijn.
Het is belangrijk dat de verwarmingsinstallatie voldoende vermogen heeft om het vertrek te verwarmen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook denken aan meerdere radiatoren. Stel u heeft 1000 Watt nodig, dan kunt u kijken naar 1 radiator van 1000 Watt, maar als u wilt, kunt u ook kijken naar twee radiatoren van 500 Watt.
De gemiddelde prijs voor een kilo oud ijzer ligt circa tussen de 0,15 – 0,20 cent. Wanneer je dan een grote radiator hebt, die al snel een kilo of 40 kan wegen, dan is het rekensommetje natuurlijk snel gemaakt. 40 x 0,15 = 6 euro.
Je kunt zoeken op een radiator van gelijke of ongeveer gelijke afmetingen. Neem dan een type 20 en neem deze waarde maal twee. Zo kom je redelijk in de buurt. In de meeste vermogenstabellen staan beide waarden nog wel.
Benodigd aantal Watts per m3
Vermenigvuldig de gewenste temperatuur maal 3,86. Je hebt dan het aantal Watt per kubieke meter. Dit moet je uiteraard nog vermenigvuldigen met het aantal kubieke meter waaruit de desbetreffende kamer bestaat en tadaa: je hebt het benodigde aantal Watts voor die kamer.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
De capaciteit voor uw radiator berekenen
Dus bijvoorbeeld: u heeft een keuken van 30m3, het benodigde aantal watt per m3 voor een keuken is 65 watt. U vermenigvuldigt dan 30 met 65 en dan heeft u uw benodigde capaciteit van 1.950 watt berekend.
De type 21 radiator is, na de type 22, de meest gebruikte type radiator die er verkocht wordt. De radiator type 21 bestaat uit 2 platen en 1 convector en heeft een dikte van ongeveer 8 cm. Type 21 wordt bij veel fabrikanten ook vaak als Type 21S aangeduid.
Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik? Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Door het kleiner verbrandingsgevaar is een convector geschikter in een huis met kinderen. Een convector heeft geen restwarmte en is over het algemeen energiezuiniger dan een radiator. Een convector wordt ook wel een Low H2O toestel genoemd, omdat het een kleine waterinhoud heeft.
Convector verwarming en infrarood verwarming zijn de beste keuze. Beide soorten zijn verkrijgbaar in mooie en handige panelen, die je in je woonkamer aan de muur of het plafond hangt. Convector panelen werken volgens het principe van luchtverwarming.
Kies je voor lagetemperatuur radiatoren of convectoren, dan kun je daar zonder problemen een warmtepomp op aansluiten. De warmtepomp verwarmt het cv-water voor een groot deel met duurzame warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht.