De meeste mensen kennen PUR als schuim voor het vullen van kieren en gaten. PUR wordt daarnaast ook gebruikt als isolatiemiddel onder vloeren. Tijdens en kort na het aanbrengen geeft PUR-schuim een scherpe geur af die stekend kan werken op ogen, neus en keel. Na goed uitharden van het schuim verdwijnt deze geur.
Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
PUR die nat wordt door bijvoorbeeld lekkage of een regenbui is geen probleem, mits het water de kans krijgt om je purschuim weer te verlaten (waterbestendig).
Als je naar de EN13501-1 Brandreactie kijkt heeft purschuim namelijk een brandklasse E (= zeer brandbaar). Purschuim heeft Brandklasse E nodig om daarmee juist de brandwerendheid te kunnen realiseren conform de EN13501-2 (zie uitleg hieronder).
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Maar dat komt niet vaak voor. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht.
Purschuim is ideaal te gebruiken voor het afdichten, vullen van aansluitingen, voegen, naden en kieren, monteren, dempen en natuurlijk isoleren. Brandwerend purschuim heeft nog een extra voordeel - het brandwerende effect.
PUR schuim isoleert zo goed omdat het luchtdicht is.
Purschuim is vochtbestendig, maar niet volledig waterdicht. Het schuim in de spouwmuur in de buitengevel is bestand tegen condens of hemelwater. Tegen langdurig contact met water, zoals in een zwembad, of stilstaand water is het niet bestand.
Na verloop van tijd gaat het vocht dóór het schuim heen en gaat tussen de vloer en het isolatiemateriaal zitten. Vocht in PUR-schuim zorgt voor:Aantasten van de vloer. Schimmel.
Wat is de maximum temperatuurbestendigheid van Recticel PUR / PIR bouwisolatie? PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C.
Heb je de gaten gevonden, maak het dan wel dicht met het juiste materiaal. Muizen kunnen door heel veel materialen heen knagen. Purschuim, hout en kit zijn niet effectief.
Als je klus nog niet helemaal klaar is en je gaat binnenkort verder, kun je de bus pistoolschuim best op het pistool laten zitten. Er kan dan geen lucht bij het ventiel komen en dat voorkomt uitdroging.
Isocyanaten in PUR-schuim
Isocyanaten kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals astma of andere longaandoeningen, eczeem en netelroos. Contact met isocyanaten kan ervoor zorgen dat je er allergisch voor wordt.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Polyurethaan wordt afgekort tot PU of pur en is bij het grote publiek vooral bekend als purschuim.Toch is polyurethaan meer dan enkel het purschuim. Van polyurethaan kunnen ook andere producten gemaakt worden en dit zorgt voor een grote toepasbaarheid van polyurethaan. Purschuim is de bekendste toepassing.
Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Ja, zolang de ondergrond droog, stof en vetvrij is. Gespoten PUR isolatie hecht zich op elke ondergrond.
Het is algemeen bekend dat polyurethaan (PU) schuim er lang over doet om te drogen. Het kan wel 72 uur duren voordat het schuim volledig is uitgehard. Dat komt omdat het uithardingsproces van PU-schuim exotherm is, wat betekent dat het warmte produceert tijdens het uitharden.
Hoewel zowel PIR als PUR goede thermische prestaties bieden, hebben PIR platen een nog lagere lambda waarde dan PUR. Dat houdt ook in dat PIR isolatie beter isoleert, maar daarom ook prijziger is. Een ander belangrijk verschil is de brandveiligheid.
Uitzetten purschuim
De expansie is verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim. Handschuim zal over het algemeen uitzetten tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo'n 30-40% moet vullen. Pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen.
Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor verschillende toepassingen, waaronder isolatie, afdichting en geluidsisolatie. Hoewel het een uitstekende isolator is, is het belangrijk op te merken dat het niet ademend is.
Purschuim is damp-dicht terwijl icynene juist dampopen is maar wel waterafstotend. Dit betekent dat vocht kan ontsnappen door de schuimlaag en het dus ook op houten vloeren kan worden aangebracht.
Er zitten weinig tot geen nadelen aan het gebruik van purschuim als isolatiemateriaal in uw woning of pand. Wel bent u volgens de voorschriften verplicht om tijdens het isoleren, en tot minimaal twee uur nadat de isolatiewerkzaamheden zijn afgerond, de woning te verlaten.
Waterdichte purschuimen
Schuimen zijn namelijk damp-open, waarbij het geabsorbeerde water later weer uit het pur schuim kan verdampen zonder dat er een verlies optreedt in de schuimeigenschappen. Dus bijvoorbeeld een regenbui of lekkage op purschuim is niet echt een probleem.