De grootste snelheidsduivel met circa 40 centimeter per jaar is de Rotundifolia laurier. De Novita laurier groeit circa 30 centimeter per jaar. Wilt u een laurier al direct op grote hoogte planten? De Caucasica laurier groeit zo'n 35 tot 40 centimeter per jaar en is bij ons zelfs verkrijgbaar tot 350 centimeter.
De Caucasica en de Rotundifolia groeien zelfs wel 40 tot 50 centimeter per jaar. In een korte tijd kunt u met deze haagsoorten een natuurlijke erfafscheiding maken. Wel is het van belang dat ze twee keer per jaar gesnoeid worden. Daarnaast zijn ook de Liguster en de Thuja nog twee snel groeiende hagen.
Groenblijvende hagen zorgen het hele jaar door voor een prachtige omlijsting of kadering van de tuin. Bekende groenblijvende haagplanten zijn de thuja, taxus en de laurierkers. Als vervanger van de buxus wordt de Japanse hulst vaak aangeplant.
De taxushaag is een sterke groenblijvende haagplant. De taxus behoort tot de coniferen en is in die categorie het sterkste soort. De taxus is een langzame groeier en groeit ongeveer 25 tot 35 cm per jaar. Andere conifeersoorten groeien gemiddeld sneller.
Wilt u snel de ideale combinatie van hoog en dicht hebben, dan raden we aan om voor de Thuja te kiezen, in het Nederlands ook wel bekend als de levensboom. Een thujahaag groeit met 30 centimeter per jaar redelijk snel en zal wanneer hij op de juiste hoogte is ook dicht genoeg zijn.
De meeste goedkope hagen vindt u in de categorie 'bladverliezende haag'. Hier staan naast de haagbeuk, beukenhaag en laurier ook de veldesdoorn en meidoorn, waarvan de goedkoopste varianten minder dan een euro per stuk kosten!
Een haag is een dichte rij struiken die ongeveer eenmaal per jaar geschoren wordt. Een heg is een dichte rij struiken die vrij mogen uitgroeien en die hooguit een keer in de twee jaar worden geknipt en vaak nog minder frequent. Een heg oogt wilder en kan meer bloemen en vruchten dragen.
Denk daarbij voornamelijk aan de Ilex crenata: elke soort Japanse hulst is perfect om een haag in een kleine tuin mee te creëren. Zo kunt u kiezen voor de Japanse hulst 'Dark Green', 'Convexa' of 'Green Hedge'. Ook de Ilex 'Blondie' is een mooie buxusvervanger waarmee u een mooie haag in de kleine tuin kunt aanleggen.
Koop gewoon een degelijke meststof voor de siertuin en geef hiervan de juiste hoeveelheid zoals voorgeschreven door de fabrikant. Dit zal tot een gestage groei leiden die gezond is en die de struik in evenwicht laat ontwikkelen.
Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle haag wilt hebben zul je 2 maal moeten snoeien. De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De haag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna 6 maanden een mooie strakke haag hebt.
De beste tijd om een haag te planten
Als je kiest voor planten in kale of blote wortels, is de herfst en de winter de beste periode om de haag in te planten. Vanzelfsprekend kan dit niet bij strenge vorst, maar dan kun je door de bevroren aarde ook niet in de grond werken.
Een van de bekendste snelle groeiers is de Hedera , ook wel Klimop genoemd. Deze snelgroeiende klimplant wordt veelal gebruikt als groene erfafscheiding. De struik leent zich er uitstekend voor om tegen een schutting of afscheiding aan te plaatsen. De struik kan leiden tot goede omhoogklimmen.
De snelstgroeiende planten zijn C4 planten, zoals mais, suikerriet en veel andere tropische planten. C4 is een verbinding met 4 koolstofatomen die als bindingmolecuul voor CO2 wordt gebruikt bij de fotosynthese.
Houten schermen – Zelfgemaakte omheining uit hout
Heb je graag een natuurlijke en warme uitstraling dan zijn houten schermen vast iets voor jou. Ze zijn relatief goedkoop en heel makkelijk zelf te plaatsen. Ook op een vaste ondergrond zoals beton is deze schutting een snelle en goedkope keuze.
De Japanse hulst bereikt een maximale hoogte van 200 cm en een breedte van maximaal 100 tot 150 cm. Hiermee is de plant niet alleen geschikt voor een lage haag, maar ook als hoge haag. Hoe snel groeit de Japanse hulst? Gemiddeld groeit de Japanse hulst 20 tot 35 centimeter per jaar.
De kosten van een heg liggen iets lager, deze starten vanaf zo een €40,- per meter. Hierbij rekenen we met Laurier die circa 180 cm is. Er kan ook worden gekozen voor een kleine heg, die heeft dan wel meer tijd nodig om de tuin af te dekken. Dan kunnen de kosten liggen op €10,- per meter liggen.
Een haag gaat langer mee dan een tuinscherm, beuk en haagbeuk worden probleemloos 50 jaar en ouder; houten schuttingen houden 20 tot 25 jaar. Een haag is dus in aankoop én op langere termijn goedkoper. Het is ook een milieuvriendelijker manier om je tuin af te schermen.
Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.