Het uit artikel 1 van de Wet Arob overgenomen definitie-element «met enig openbaar gezag bekleed» betekent dat het moet gaan om een orgaan met een publiekrechtelijke bevoegdheid tot het bepalen van de rechtspositie (de rechten en/of verplichtingen) van andere rechtssubjecten.
Openbaar gezag houdt in dat het zbo volgens een wettelijk voorschrift eenzijdig de rechtspositie van een burger of rechtspersoon kan vaststellen of wijzigen. Privaatrechtelijke instellingen die wettelijke taken uitvoeren zonder hierbij openbaar gezag uit te oefenen, zijn geen zelfstandige bestuursorganen.
Ingesteld door publiekrecht betekent dat de rechtspersoon in de wet moet worden genoemd. Zo is bijvoorbeeld de Gemeente een in de wet genoemd rechtspersoon. Haar organen zijn in de Gemeentewet omschreven: de Gemeenteraad, de Burgemeester en het College van burgemeester en wethouders].
Een bestuursorgaan is volgens de definitie van artikel 1:1 lid 1 Awb een: "orgaan van een rechtspersoon krachtens publiekrecht ingesteld" (a-orgaan), of "een persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed" (b-orgaan). Uitzonderingen staan vermeld in art. 1:1 lid 2 Awb.
Publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen zijn bestuursorganen van rechtspersonen die bij of krachtens wet zijn ingesteld. Zelfstandige bestuursorganen hebben een beperkte taak op het gebied van uitvoering, advisering of controle. Ze staan niet onder het ambtelijk-hiërarchisch gezag van een minister.
Openbaar lichaam: de staat, zijn territoriale lichamen, publiekrechtelijk instellingen en verenigingen gevormd door een of meer van deze lichamen of meer van deze publiekrechtelijke instellingen.
De meest 'bekende' publiekrechtelijke rechtspersonen zijn opgesomd in artikel 2:1 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW): 'De Staat, de provincies, de gemeenten, de waterschappen, alsmede alle lichamen waaraan krachtens de Grondwet verordenende bevoegdheid is verleend, bezitten rechtspersoonlijkheid. '
De a-organen zijn de klassieke bestuursorganen. Hierbij is sprake van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld. Een b-orgaan is een ander persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed.
Een A-orgaan is een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld. Daarbij valt onder meer te denken aan het UWV, het CBR, maar ook aan gemeenten. Strikt genomen zijn deze organisaties geen bestuursorgaan, maar zijn bepaalde organen van de organisaties bestuursorganen.
Binnen de politie bestaat slechts één bestuursorgaan in de zin van de Algemene wet bestuursrecht: de korpschef. De korpschef is in alle wet- en regelgeving aangewezen als bevoegd orgaan om besluiten te nemen.
Publiekrechtelijke bevoegdheden zijn in beginsel bij of krachtens de wet exclusief voor het bestuur (voor een overheidsambt) gecreëerd en geven het bestuur de mogelijkheid eenzijdig de rechtspositie van andere (rechts)personen of bestuursorganen te bepalen of te wijzigen.
Rechtspersonen met een wettelijke taak ( rwt ) zijn zelfstandige organisaties op afstand van de rijksoverheid. Zij voeren een taak uit die in de wet geregeld is en worden gefinancierd met publiek geld. Het gaat bijvoorbeeld om Staatsbosbeheer, de Nationale politie en het Kadaster.
Publiekrechtelijke rechtshandeling[1] is een handeling die een recht of plicht tot stand brengt tussen de overheid en de burger.
Regels voor besluitvorming
Het besluit moet zorgvuldig en deugdelijk tot stand zijn gekomen. De belangen van alle partijen moeten tegen elkaar worden afgewogen. Daarbij mogen de nadelige gevolgen voor belanghebbenden niet onevenredig groot zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.
Een beschikking is een schriftelijke gerechtelijke uitspraak (vonnis) van de rechter in bijvoorbeeld familierechtelijke zaken (echtscheiding) of in bestuursrechtelijke zaken, bijvoorbeeld de verlening of afkeuring van een bouwvergunning.
Ook over de aantallen is veel onduidelijkheid: het zbo-register noemt er zo'n 120 maar in de praktijk zijn het er honderden of misschien zelfs wel duizenden, afhankelijk van hoe je telt en wat je meetelt.
Het CBR boekte het afgelopen jaar 2,8 miljoen euro winst.
Het CBR is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (zbo). CBR beoordeelt de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid in Nederland.
Nationale ombudsman staat voor u klaar. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zorgt ervoor dat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen. Zo kunnen mensen bij het CBR hun rijexamen doen. Daarnaast toetst het CBR of een bestuurder geestelijk en lichamelijk in staat is om veilig te rijden.
De wethouders en de burgemeester besturen de gemeente. Ze zijn samen het college van burgemeester en wethouders (college van B&W).
De a-organen zijn de klassieke bestuursorganen zoals het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester. Hierbij is sprake van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld (1:1 lid 1 onder a Awb).
een NV is niet publiekrechtelijk maar privaatrechtelijk. bank, Bank is NV dus bank heeft rechtspersoonlijkheid. Niet de directie is hier dus een b-orgaan maar de bank.
Het privaatrecht is het geheel van regels over de verhouding tussen burgers onderling, tussen bedrijven onderling en tussen burgers en bedrijven. Het staat daarmee tegenover het publiekrecht, dat de verhouding regelt van burgers tot de overheid.
Zo worden zowel de Nederlandse Socialistische Partij (SP) als de Partij voor de Vrijheid (PVV) en de vroegere Boerenpartij vooral door tegenstanders als populistisch bestempeld.
Er zijn binnen de rechtspraak verschillende rechtsgebieden, zoals: strafrecht, civiel recht en bestuursrecht.