Kangoeroes staan bekend om hun sprongkracht. Die danken ze aan hun lange en gespierde achterpoten, die bovendien een speciale vorm hebben. Dat maakt hen in staat om meters ver, hoog en snel te springen. Zo kunnen ze in korte tijd grote afstanden afleggen, wat hen in de droge Australische vlaktes goed van pas komt.
De wereldrecords hoogspringen staan op naam van de Cubaan Javier Sotomayor 2,45 m (in 1993) bij de mannen en de Bulgaarse Stefka Kostadinova 2,09 m (in 1987) bij de vrouwen. De hoogste sprong in de zevenkamp bij vrouwen staat op naam van de Belgische atlete Nafissatou Thiam met 2,02 m in Talence (2019).
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
De allerbeste neus van het dierenrijk is van de olifant. Dat komt door die enorm lange slurf. Neushoorns kunnen ook heel goed ruiken, kijk maar naar die grote neusgaten. Als de wind goed staat, kunnen ze je al op kilometers afstand ruiken.
Het wereldrecord verspringen bij de mannen staat op 8,95 m en werd gevestigd door Mike Powell tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Tokio op 30 augustus 1991. Daarvóór stond het wereldrecord sedert 18 oktober 1968 op naam van de Amerikaan Bob Beamon die tijdens de Olympische Spelen van Mexico 8,90 m ver sprong.
Het enige dier dat niet kan springen is de olifant, maar die kan weer water ruiken op vijf kilometer afstand.
Het wereldrecord verspringen voor mannen is 8.95m en het staat op de naam van Mike Powell. Het wereldrecord verspringen voor vrouwen is 7.52m en het staat op de naam van Galina Chistyakova.
De dromedaris heeft één bult op de rug en de kameel heeft twee bulten. Daarnaast heeft een kameel langer haar, kortere poten en is hij dikker dan de dromedaris. Ook komen ze elk uit een ander leefgebied.
De tijger kan zeker 3 meter hoog springen – en verslaat daarmee de beste menselijke hoogspringer, Javier Sotomayor, die er met 2,45 meter wel aardig in de buurt komt.
een volwassen leeuw weegt ongeveer 250 kilo. Een leeuw is ongeveer 2 meter lang. Een leeuw heeft krachtige poten en kan hierdoor ook erg ver springen. Een leeuw kan 3 meter ver springen en 3,5 meter hoog.
De springkikker heeft lange gespierde achterpoten. Daarmee springt hij 2 meter ver zonder aanloop! De sprinkhaan komt zonder problemen vlug vooruit. Hij springt zelfs 1,20 meter ver.
Gemiddeld kan een sprinkhaan namelijk zo'n 25 centimeter hoog en makkelijk een meter ver springen.
Hij kan tijdens de vlucht sprongen maken van 3,7 meter lang of 1,5 meter hoog en snelheden tot 75 kilometer per uur halen.
Maar, als er één groep zoogdieren is die daar zéér slecht in zal zijn, en mogelijk helemaal niet in staat is om te springen, dan zijn dat de luiaarden (familie van de Bradypodidae). Dit zijn Zuid-Amerikaanse zoogdieren die nagenoeg constant omgekeerd hangen aan hun omgebogen klauwen.
Giraffen kunnen nauwelijks springen. Het hoogste dat ooit is opgenomen was slechts 1 meter hoog. Een giraffe rust door met zijn lichaam op zijn gevouwen poten te liggen.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
Je hebt het vast wel eens geprobeerd: zo lang mogelijk je adem inhouden onder water. De meeste mensen houden dat niet langer dan een minuut vol. Maar een man in Kroatië kan dat veel en veel langer. Hij hield 24 minuten en 33 seconden zijn adem in, een record!
Het wereldrecord van Jarmila Kratochvílová in 1983 is al 34 (!) jaar onaantastbaar. Met een tijd van 1'53"28'" kon geen enkele atlete aan haar tippen. Zij heeft nog steeds het oudste wereldrecord.
De 200 m is net als de 100 m ontstaan uit de Engelse universiteitswedstrijden in de 19e eeuw en is niet meer dan een 'dubbele' 100 m. Aanvankelijk was de afstand 200 yard (ca. 183 meter), maar dit werd mede door de invloed van het vasteland 220 yd (201 meter) en daarna 200 m (218,8 yard).
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
De Bloedhond heeft het beste reukvermogen ter wereld. Vanwege zijn uitzonderlijke reukvermogen is hij zeer populair onder jagers. Onderzoeken hebben aangetoond dat Bloedhonden door hun buitengewone reukvermogen, in staat zijn om tijdens de jacht te onderscheiden of een prooi uitgeput, angstig of woedend is.