Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia is gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel. Daardoor blijft je suikerspiegel in balans, waardoor je geen last hebt van vetopslag en minder risico loopt op diabetes type 2.
Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
Conclusie: kan stevia helpen bij het afvallen? Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt. Of stevia zorgt voor een remming van eetlust of trek, kan heel persoonlijk zijn en zal je dus zelf moeten uitproberen.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag. Om ervoor te zorgen dat het gebruik zo veilig mogelijk blijft wordt dit getal vrij laag vastgesteld. Voor Stevia is dit 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Sinds de Europese Unie het gebruik van stevia-extract in 2011 heeft goedgekeurd, past Coca‑Cola dit toe in Fïnley en Fuze Tea. Meer informatie over zoetstoffen kan je terugvinden op www.zoetstoffen.nl.
We kunnen tegenwoordig voor “ stevia” ook terecht bij de goedkopere discount winkels. Winkels als Lidl en Action hebben beiden een variant in huis, die net als de potten in gewone supermarkten schreeuwen dat het om stevia suikervervanger gaat.
Indien u werkt met een weegschaal, dient u te weten dat Pure Via poeder 10 keer lichter is dan suiker. Indien u bijvoorbeeld 100g suiker zou nodig hebben, dient u slechts 10 g Pure Via poeder te gebruiken.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Nee, stevia is geen suiker, maar een plant waaruit een zoetstof van natuurlijke oorsprong wordt gewonnen. De steviaplant of Stevia rebaudiana wordt in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt om dranken een zoete smaak te geven, maar bevat zelf geen suiker.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken.
Als je op zoek bent naar gezonde suikervervangers zonder calorieën komt je al snel uit bij stevia. Stevia heeft een zoetkracht die bijna 300 keer groter is dan die van normale suiker. Je hebt er dus maar heel weinig van nodig, het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Waarom stevia een geschikte zoetstof is
Groene stevia smaakt zo'n 10 tot 15 keer zoeter dan suiker (bron) en stevia-extract is maar liefst 30 tot 150 keer zoeter dan witte tafelsuiker (bron). Doordat stevia hittebestendig is, kun je het op veel manieren gebruiken: In je koffie of thee. Over je yoghurt.
De Europese Unie bevestigt met een nieuwe studie dat aspartaam volkomen veilig is. Samen met de natuurlijke zoetstoffen vormt het een alternatief voor een hoge consumptie aan gesuikerde frisdranken.
Je kunt ze verkruimelen en dan in desserts of taart verwerken, maar ook 1 of meer gedroogde hele blaadjes in een pot thee doen. Stevia kruist niet met andere planten. Helaas is het groeiseizoen in ons land te kort om in een normale zomer zelf zaden te kunnen oogsten.
Stevia en erythritol boosten dus je suikerspiegel niet en worden niet door je lichaam opgenomen waardoor ze uitstekend geschikt zijn tijdens een koolhydraatarm dieet. Let wel, het gebruik van zoetstoffen doe je met mate.