Een zware worminfectie kan een opgezette buik veroorzaken. Door het opgeblazen gevoel heeft je hond misschien geen/minder zin in eten en kan vermageren. Sommige wormen irriteren het darmslijmvlies, of tasten andere weefsels of organen aan. Dit kan zorgen voor een lage weerstand en resulteren in een doffe vacht.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Honden kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam van de hond en nemen daar voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Ze zijn daardoor schadelijk voor de gezondheid van de hond. Bovendien kunnen ze besmettelijk zijn voor mensen.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Wat gebeurt er als je een hond niet ontwormt? Wanneer je je hond niet ontwormt zal hij steeds meer wormen krijgen en kunnen ook mensen geïnfecteerd raken. Uiteindelijk zullen er serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Jonge honden kunnen zelfs een darmafsluiting krijgen.
Kan mijn hond ziek worden van de ontworming? Houd er altijd rekening mee dat een hond kan reageren op het ontwormmiddel. Meestal zien we klachten als braken of diarree.
Gebruik een breedspectrum ontwormingsmiddel.
Je hond kan besmet zijn met verschillende soorten wormen. Zowel ter preventie als tijdens de behandeling van wormen wordt daarom een breedspectrum middel aangeraden dat tegen alle wormen werkt. Goede voorbeelden zijn Milbemax, Panacur en Drontal.
De hond kan jeuk rond de anus krijgen en dan gaan honden vaak gedrag vertonen waarbij ze gaan 'sleetje rijden' om van de jeuk af te komen.
Een dier kan zweepwormen krijgen door de wormeitjes ongewild in te slikken via besmette grond. In de darmen van de hond of kat komen de eitjes uit en binnen 60 tot 90 dagen ontwikkelen de larven zich tot volwassen wormen die eitjes leggen en wel 1.5 jaar in de darm kunnen blijven leven.
Veel honden hebben problemen met de anaalklieren (ook wel anaalzakjes genoemd) omdat ze niet goed geleegd worden. De inhoud hoopt zich op waardoor de anaalklier overvol raakt. Er ontstaat irritatie en jeuk. De hond gaat zich veel likken in de buurt van de anus of gaat “sleetje rijden”.
Hoe merk ik of mijn hond wormen heeft? Bij volwassen honden merk je meestal niets van een spoelworminfectie. Pas als de besmetting erg heftig is kun je wormen terugvinden in de ontlasting of het braaksel. Soms zie je diarree of vermageren.
Als de hond besmet is met de spoelworm, dan kunt u wormen terugvinden in de ontlasting of ze worden soms uitgebraakt. Dit ziet men vooral bij een erge besmetting van jonge dieren, naast diarree en ademhalingsproblemen. Pups kunnen ook een typisch opgezwollen 'wormbuikje' hebben, terwijl ze voor de rest heel mager zijn.
Diarree bij je hond kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is het meedragen van parasieten, waaronder wormen.
Veelvoorkomende soorten wormen bij honden zijn lintwormen, haakwormen en zweepwormen. Van de vele verschillende soorten wormen die katten kunnen hebben, komen lintwormen en spoelwormen het vaakst voor. De meeste daarvan zijn besmettelijk voor mensen.
De symptomen van Giardia bij je hond
Bloed bij de ontlasting: Naast slijm kan er af en toe ook wat bloed bij de ontlasting zitten. Vettige ontlasting: doordat de parasiet in het maagdarmkanaal zit, kan de vertering verstoord worden. Hierdoor kan de ontlasting wat vettig worden.
Een ander typisch verschijnsel bij een hond met overvulde anaalklieren is het zogenaamde 'sleetje rijden'. De hond gaat hierbij op zijn anus zitten en probeert vervolgens naar voren of naar achteren te schuiven. De reden van dit gedrag is natuurlijk duidelijk: jeuk!
Jeuk bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld vlooien, een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden. Naast de jeuk die vlooien met zich mee brengen, kan een hond ook een vlooienallergie hebben. Naast vlooien kunnen honden ook verschillende soorten infecties oplopen die jeuk veroorzaken.
Alle pups zijn besmet met spoelwormen
En dat 5% van de volwassen honden spoelwormen met zich meedraagt? In kennels is maar liefst 1 op de 3 honden besmet met spoelwormen. Veel mensen denken dat je bij een wormbesmetting wormen in de ontlasting moet zien.
Mebendazol is werkzaam tegen nematodeninfestaties in het darmkanaal zoals die met Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale en Necator americanus. Soms kan het tot 3 dagen na inname duren alvorens de werkzaamheid intreedt.
De hond ontwormen: De kosten van ontwormingsmiddelen en ontlastingstesten. De kosten van een ontwormingsbehandeling liggen tussen 3 euro en 15 euro per tablet.
Acute diarree bij een hond komt vaak voor en deze duurt niet langer dan 7-10 dagen. De 4 oorzaken waarom een hond last kan hebben van acute diarree: Voeding: de vertering van een hond reageert op voeding welke niet goed meer verteerd wordt of wanneer het onbekend is (nieuwe snack of andere voeding).
Toch is (veel) meer drinken één van de symptomen van veel ziektes, zoals nierproblemen, blaasontsteking of een baarmoederontsteking. Zodra het u opvalt dat uw hond meer drinkt, is het zaak om dit goed in de gaten te houden. Soms valt niet alleen het meer drinken op, maar ook het meer plassen.
Soms ziet u een worm in uw poep: een lichtgele dunne draad met een dik uiteinde. De zweepworm is 3 tot 5 centimeter lang. Heel soms krijgt u buikpijn of diarree.
Hoe vaak je je hond moet ontwormen is afhankelijk van de leeftijd en de leefsituatie van de hond. Voor volwassen honden wordt gemiddeld uitgegaan van 4x per jaar, maar er zijn situaties waarin het verstandig is om je hond vaker te ontwormen.