Sinds 2017 kent Zweden als een van de weinige Europese landen weer een militaire dienstplicht. Zeven jaar eerder was de dienstplicht vervangen door een vrijwillig systeem, in de relatieve rust die volgde op het einde van de Koude Oorlog.
"In Zweden bestaat een soort lichtere variant van de dienstplicht. Iedereen wordt opgeroepen, maar daarna volgt een selectie: alleen de echt gemotiveerde jongens en meisjes stromen binnen. Zij krijgen een militaire basisopleiding voor ongeveer een jaar", vertelt Kamerlid Boswijk.
Het ministerie van Defensie kijkt naar een dienstplicht volgens Zweeds model. Dat betekent volgens Derk Boswijk dat iedereen kan worden opgeroepen, maar wordt wel een echte selectie gemaakt. “Er wordt echt gekeken of mensen gemotiveerd zijn. Jongeren moeten een lijst invullen en worden gescreend.
Iedere man en vrouw in Nederland tussen de 17 en 45 jaar oud heeft te maken met de dienstplicht.
Toch is er in Nederland nog steeds een dienstplicht. De dienstplicht geldt voor mensen vanaf 17 tot 45 jaar. Maar het ministerie van Defensie roept dienstplichtigen niet meer op. Er zijn ook geen plannen om dat weer te gaan doen.
Mocht je gewetensbezwaren hebben – bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of pacifistische overwegingen – dan kun je militaire dienst weigeren. Defensiewoordvoerder: “Je komt dan voor een commissie die jouw gewetensbezwaren onderzoekt. Keurt deze het goed, dan krijg je een vervangende dienstplicht.
Net als in Oekraïne riskeren dienstplichtigen in Nederland een gevangenisstraf als ze zich niet melden. Zij zijn dan 'dienstweigeraars'.
Een militair kan alleen schriftelijk zijn ontslag indienen. Afhankelijk van de rang van de militair beslist of de minister erover, of het gaat bij koninklijk besluit. Een ontslagaanvraag van een militair ambtenaar kan worden afgewezen.
Nederlandse Jongeren die dit jaar 17 zijn of worden, lezen hierin dat ze van hun 17e tot hun 35e levensjaar staan ingeschreven voor de dienstplicht. Bijzonder is dat voor het eerst ook vrouwen de brief ontvangen. Sinds 1 januari 2020 geldt de dienstplicht ook voor hen.
Je moet minstens 1,52 m groot zijn. Voor sommige functies is dit anders maar dit is eerder een uitzondering. Tatoeages in het aangezicht, de hals en in de nek zijn verboden en moeten verwijderd zijn op de dag van je inlijving. Wat drugs betreft, hanteert Defensie een nultolerantie.
Iedere Zwitserse man is in principe dienstplichtig (Wehrpflicht). Het Zwitserse leger telt bijna 400.000 militairen. Van die 400.000 militairen zijn er 2.000 vrouw. Vrouwen mogen in het Zwitserse leger dienen, maar zijn niet dienstplichtig.
Jarenlang gold in Nederland een dienstplicht van 18 maanden voor soldaten en 21 voor officieren en onderofficieren, maar de dienstplicht heeft ook 20 en 16 maanden geduurd. Vanaf 1983 was het 'nog maar' 14 maanden voor gewone soldaten en 16 voor (onder)officieren, waar later nog eens 2 maanden vanaf ging.
militair recht: hulp aan de naaste;volbrenging van de militaire dienst door een oudere broer. ...
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
Vroeger wel, nu is het mogelijk dat je afgewezen wordt. Wie tot voor kort via de website van Defensie solliciteerde, stuitte op de tekst: 'Als je autisme hebt, kun je niet werken bij Defensie. ' Nu is autisme geen afwijzingsgrond meer, maar soms wel aanleiding voor verder onderzoek.
Loteling = Een loteling was een ingeschrevene voor de militaire dienst ten behoeve van de Nationale Militie. In Nederland functioneerde dit systeem, dat was opgelegd in de Franse tijd, bijna anderhalve eeuw lang.
De inschrijving voor de dienstplicht is verplicht voor iedereen, man of vrouw, die na 31 december 1982 geboren is. In Frankrijk dient men zich zelf te melden bij het gemeentehuis van de woonplaats.
Zij ontvangen op 17-jarige leeftijd wel een brief waarin staat dat ze zijn ingeschreven voor de dienstplicht. Ook mensen die tot hun 35e (opnieuw) Nederlander worden, krijgen de brief. Alleen in heel uitzonderlijke situaties kunnen de regering en het parlement besluiten om de opkomstplicht weer te activeren.
De straf is 2 jaar gevangenisstraf of een boete van de vierde categorie in vredestijd, en 7½ jaar gevangenisstraf of een boete van de vijfde categorie in oorlogstijd. Desertie is een minder zwaar misdrijf dan hulp aan de vijand, maar is toch iets dat niet getolereerd wordt in een leger.
Dienstweigering is het geheel of gedeeltelijk (alleen bezwaar tegen wapens) weigeren om aan de militaire dienstplicht te voldoen. Dienstweigering kan gebeuren op bepaalde gronden, bijvoorbeeld religieuze, politieke of andere levensbeschouwelijke gronden.
Ja dat kan, mits je voldoet aan de gestelde voorwaarden. Met je bril op of je contactlenzen in moet je visus met één oog minimaal 1,0 zijn en met het andere oog minimaal 0,5. Bedenk wel dat gezichtsscherpte niet hetzelfde is als brilsterkte.
1 Voor de dienstplicht wordt ingeschreven de Nederlander die op 1 februari van het jaar waarin degene de leeftijd van 17 jaar bereikt als ingezetene in de basisregistratie personen is ingeschreven of had behoren te zijn ingeschreven.