De eigenaar van de grond is over zijn erf heer en meester en hoeft niet te dulden dat leidingen onder zijn grond worden gelegd. Te allen tijde is daartoe de instemming van de eigenaar van de grond vereist. Indien die instemming wordt gegeven zal dan vervolgens een opstalrecht of erfdienstbaarheid worden gevestigd.
Informatie over de eigenaar van een perceel of appartementsrecht is te vinden in het rapport Eigendomsinformatie. De informatie in het rapport Eigendomsinformatie is afkomstig van het Kadaster, de officiële bron voor dergelijke gegevens.
In principe is alles onder de bovenlaag jouw eigendom, maar er zit een addertje onder het gras. Een woordvoerder van het Kadaster legt uit: “Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen.”
De Eigendomsinformatie bevat gegevens uit de actuele Eigendomsakte uit de Openbaar Register van het Kadaster. In dit uittreksel staat o.a. wie de gerechtigden zijn van een perceel. Dat kan de eigenaar zijn, maar ook een persoon die het opstalrecht heeft of de erfpacht.
Om als particulier de gegevens van de eigenaar(s) van een onroerend goed op te vragen bij de FOD Financiën kunt u: elektronisch, via MyMinfin (externe link) of op papier een kadastraal uittreksel aanvragen (This hyperlink opens a new window). Die aanvraag moet u kunnen motiveren met een legitieme reden.
Als zakelijk gebruiker kunt u gegevens opvragen via het online portaal Mijn Kadaster. Daar hebt u een abonnement voor nodig. U kunt dan zoeken op adres, perceelaanduiding, aktenummer of naam. Voor iedereen geldt: gegevens zijn alleen verkrijgbaar op aanvraag en tegen betaling.
De gegevens in onze registraties zijn volgens de wet voor iedereen toegankelijk en openbaar. Hiermee is de rechtszekerheid in het vastgoedverkeer gewaarborgd en ontstaat er geen misverstand over wat van wie is. Het Kadaster registreert onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden en de rechten die hierop rusten.
Reacties. Je kan het navragen in de buurt, maar ook officieel nagaan bij het Kadaster. De website daarvan is https://www.kadaster.nl/.
U kunt met uw DigiD kosteloos al uw eigen kadastrale gegevens inzien als u zich aanmeldt op de website Mijn Overheid.nl.
In het bevolkingsregister in de gemeentearchieven staat vermeld wie er op een bepaald adres woonde. Je zoekt op straatnaam in het huis- of woonregister en kan dan zien welke mensen er achtereenvolgens op een adres gewoond hebben.
Graven met een schop niet dieper dan 40 cm
Gaat u graven met een schop of met de hand en gaat u niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag u direct aan de slag gaan en hoeft u geen toestemming te vragen. Wel wordt het geadviseerd kabels en leidingen informatie te raadplegen.
Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
Voor verkrijgende verjaring is vereist dat er sprake is van een bezitter te goeder trouw die de grond tenminste 10 jaar onafgebroken in bezit heeft gehad. Er moet dus sprake zijn van bezit van 10 jaar. En er moet sprake zijn van goede trouw.
In het Nederlandse eigendomsrecht geldt, dat als u een gebouw op een stuk grond bouwt, het gehele gebouw eigendom wordt van de grondeigenaar. Een van de uitzonderingen daarop is het appartementsrecht.
Digitaal een kadastraal uittreksel aanvragen
U kunt uw kadastraal uittreksel aanvragen via MyMinfin. U betaalt meteen online (alleen Bancontact) en krijgt het uittreksel via MyMinfin. Wie een aanvraag op papier wil indienen, moet daarvoor het formulier 'Aanvraag uittreksels uit de kadastrale documentatie' gebruiken.
Met perceelservice van Geopunt kan je op getrapte wijze de ligging van een perceel zoeken. Je selecteert eerst de gemeente waarin je wenst te zoeken, daarna de afdeling en de sectie, dan krijg je een keuzelijst met alle perceelnummers binnen die sectie.
Twijfelt u aan de juistheid van gegevens in een registratie die het Kadaster beheert? Meld het dan bij ons. U helpt ons de registraties zo actueel en juist mogelijk te houden. Op deze pagina leest hoe u dit meldt voor verschillende gegevens die wij beheren.
Hoe kun je een erfgrens laten bepalen? Om de erfgrens te laten bepalen kun je kiezen voor een exacte of globale bepaling door het Kadaster. De exacte erfgrens bepalen gebeurt met een landmeter. Deze landmeter maakt de erfgrenzen zichtbaar in het terrein zodat je voortaan exact weet waar deze grenzen liggen.
In dit geval moet je als eigenaar (of gemachtigde van de eigenaar) zelf het Kadaster opdracht geven om het perceel uit te meten. De kadastrale kosten hiervan zijn in 2019 € 420,00 of € 276,00 (vrij van BTW) per perceel. Afhankelijk van het feit of je zelf de meetgegevens kunt aanleveren aan het Kadaster.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. Het houden van openbare registers en het bijwerken van de Basisregistratie Kadaster en Basisregistratie Topografie is onze wettelijke taak.
Hoe kan je zeker weten of het om bouwgrond gaat? Je kan alvast zeker zijn dat de grond die je aankoopt bouwgrond is, wanneer die gelegen is in een niet-vervallen verkaveling. Er moet dus nog een geldige verkavelingsvergunning (of omgevingsvergunning zoals dat nu heet) zijn, op het ogenblik dat je de grond aankoopt.
Is kadaster.nl betrouwbaar? De webshop kadaster.nl scoort een mooie 7 op een schaal van 10. Dat is een prima score, maar deze score is een hulpmiddel om de betrouwbaarheid van een webshop te bepalen. Controleer ook altijd de reviews en de keurmerk informatie die je o.a. ook via WebshopChecker kunt lezen.
Iedere hypotheek wordt ingeschreven in een register bij het Kadaster. Iedereen kan via dit register achterhalen hoeveel hypotheek er op een woning of bedrijfspand rust. Voor een uittreksel uit het hypotheekregister worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn niet zo hoog.
In Eigenaarsinformatie vindt u informatie over de geregistreerde objecten die een persoon op zijn naam heeft staan. U ziet meteen welke percelen dit zijn en welke beperkingen er gelden. Deze informatie kan u bijvoorbeeld helpen als u gaat onderhandelen over de aankoopprijs van een perceel of pand.