Er zijn nog vijf kaasmarkten in Nederland, namelijk in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. Op de markten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de kaasboeren uit de regio en groothandelaren. De overige kaasmarkten zijn toeristische demonstraties of reconstructies uit vroegere tijden.
Kaasmarkten in Nederland
Edam, Hoorn, Gouda en Woerden hebben hun eigen versies, maar de Alkmaarse Kaasmarkt is de oudste, grootste en meest bekende Kaasmarkt van Nederland.
Kaasmarkt in Gouda. De Goudse kaas is wereldberoemd.
De eerste kaasmarkt is op vrijdag 25 maart
De eerste kaasmarkt van 2022 vindt plaats op vrijdag 25 maart.
Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap. Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.
De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagmorgen in april tot en met september van 10.00-13.00 uur. Daarnaast worden er weer avond kaasmarkt georganiseerd: elke dinsdagavond in juli en augustus van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.
In het verleden werd er hoofdzakelijk Noord-Hollandse (Edammer) kaas verhandeld. Om 10:00 uur luidt de aanvangsbel en begint de kaasmarkt. De zetters beladen de kaasberries, die door de kaasdragers naar de weegschaal worden gedragen. Aldaar wordt de kaas gewogen.
De stad Alkmaar ligt in Noord-Holland en telt ongeveer 95.000 inwoners. De stad is erg bekend als kaasstad. Alkmaar heeft een prachtig oude binnenstad met maar liefst 399 rijksmonumenten en aan gemeentelijke monumenten zelfs 700! Alkmaar is een erg leuke stad en zeer zeker de moeite waard eens te bezoeken.
Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap. Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.
De status van Alkmaar als kaasstad werd door de jaren heen steeds bekender en de Kaasmarkt werd populairder. Er vonden er maar liefst vier kaasmarkten per week plaats, deze duurden vaak tot één uur 's nachts! Het Waagplein werd in die jaren te klein voor alle kaas.
Wie kaas zegt, zegt Gouda! Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten ter wereld. De beroemde GOUDA KAAS wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt.
Alkmaar krijgt eigen kaas genaamd Alkmaars Goud; 'Hij is als Comté, maar dan zilter' Goudse, Edammer en Beemster kazen vliegen op berries over de kaasmarkt van Alkmaar. Geen Alkmaarse kaas te bekennen. Dat in de stad die zichzelf 'kaasstad' noemt.
De twee bekendste monumenten van de stad zijn het Oude stadhuis en de Sint-Janskerk. Daarnaast staat de stad natuurlijk bekend om zijn overheerlijke stroopwafels, de kaarsen en de Goudse Kaas. Volgens de stad en de inwoners de beroemdste kaas ter wereld. Gouda is een leuke stad voor een stedentrip dicht bij huis.
De kaasvader staat aan het hoofd van de vier vemen. Hij is herkenbaar aan zijn oranje hoed en zijn stok. De kaasdragers noemen hem 'paps'.
De kaasdragers, de tasman, de overman en de kaasvader
De kaasdragers dragen een authentiek wit pak met een strooien hoed van hun eigen veem. Een ervaren kaasdrager wordt 'vastman' genoemd. Daarvoor is hij de 'noodhulp'. De oudste kaasdrager van een veem wordt de 'tasman' genoemd.
Het kaasdragersgilde
De kaasdragers verzorgen het wegen en het transport van de kazen op de Alkmaarse Kaasmarkt. Ook dragen ze witte pakken en strooien hoeden met gekleurde band. De kleur van de band staat voor de 'veem', ofwel de groep kaasdragers waartoe ze behoren. Het gilde is opgebouwd uit een kaasvader.
De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Goedkope boerenkaas kopen!
Boerenkaas koopt u meestal bij de kaasboer. Daar is de kwaliteit namelijk meestal beter dan in de supermarkt. Het nadeel is dat de kaasboer vaak duurder is dan de supermarkt.
Een hele kaas wordt ook wel een kaaswiel genoemd en is erg geliefd onder kaasliefhebbers.