Het virus zit in de ontlasting van besmette personen. U raakt besmet wanneer het virus in uw mond terechtkomt. Slechte hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol. Iemand met hepatitis A die naar het toilet geweest is om te poepen of plassen kan het virus op de wc-bril, de kraan en andere voorwerpen achterlaten.
Geschat wordt dat in Nederland 5 - 10% van de ziektegevallen via voedsel wordt overgebracht. De kans op een hepatitis A-infectie is hoger in landen met slechte sanitaire voorzieningen, matige hygiëne, of waar geen veilig drinkwater is. De NVWA adviseert reizigers naar zulke gebieden zich te laten inenten via de GGD.
Er zijn geen medicijnen voor de behandeling van hepatitis A. De ziekte gaat na verloop van tijd vanzelf over. Wel is er een vaccin om de ziekte te voorkomen.
Hepatitis kan ontstaan door onder andere een virusinfectie, overmatig alcoholgebruik of een auto-immuunziekte. Er worden 5 soorten virale hepatitis onderscheiden: hepatitis A, B, C, D en E. Niet-virale vormen zijn: auto-immuunhepatitis, hepatitis door alcoholgebruik en niet-alcoholische leverontsteking.
In Nederland komt hepatitis A nauwelijks voor. Dit geldt ook voor de rest van West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Het komt vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiënische omstandigheden, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
Positief: Positief betekent dat een antistof tegen het hepatitis A virus is aangetoond. Als de antistof van het type IgM is, duidt dat op een acute infectie, terwijl de aanwezigheid van IgG laat zien dat de infectie al langer geleden is opgetreden.
Hepatitis A is een leverontsteking door een virus. Mogelijke verschijnselen zijn moeheid, misselijkheid, koorts, pijn rechts in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting. De ziekte gaat vanzelf over. Het virus zit in de ontlasting en kan ook in de urine zitten.
Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact.
Hepatitis A geneest vanzelf. Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis B kan een ernstige leverontsteking veroorzaken die vanzelf over kan gaan, maar ook chronisch kan worden. Hepatitis B wordt overgedragen via bloedbloedcontact en via onveilige seks.
Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.
De virale vormen van hepatitis variëren al naargelang het betrokken virus: hepatitis A-virus (HAV), de minst ernstige vorm. hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm. hepatitis C-virus (HCV), de verraderlijkste vorm.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust en buikpijn. Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn of slaperigheid. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken.
Geelzucht is een verschijnsel (symptoom) bij verschillende aandoeningen van de lever en galblaas/galwegen. Met geelzucht wordt het geel zien van de huid en/of het oogwit bedoeld. Vroeger werd hepatitis A (een leverontsteking door infectie met het hepatitis A-virus) in de volksmond ook wel geelzucht genoemd.
Na afloop van de serie bent u in ieder geval 30 jaar beschermd tegen hepatitis A* en levenslang voor hepatitis B*. Voor kinderen tot en met 15.5 jaar geldt dat zij met 2 vaccinaties deze langdurige bescherming bereiken. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet minimaal 6 maanden zitten.
Kinderen van moeders met chronische hepatitis B krijgen al bij de geboorte hun eerste vaccinatie en antistoffen tegen hepatitis B toegediend. Daarna wordt de vaccinatieserie op het consultatiebureau afgemaakt. Na volledige vaccinatie is de kans dat het kind hepatitis B krijgt minimaal.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Zelfhulp bij leverontsteking:
Eet zo veel mogelijk verse groenten, wat de leverfunctie stimuleert: molsla, witlofsalade, artisjokken, asperges, rammenas (met mate), aardappelen, peterselie, waterkers; als fruit zijn appels, bosbessen, zwarte bessen en druiven aan te bevelen.