In de meeste gevallen wordt het prooidier besprongen en vervolgens razendsnel de nek doorgebeten (gebroken). Soms laat een steenmarter zijn prooi achter en wordt het door argeloze voorbijgangers de volgende dag aangetroffen.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
Het grote probleem bij overlast door de steenmarter is dat het een beschermde diersoort is. Sinds 1942 staat het op de lijst van beschermde diersoorten. Dat betekent dat je een steenmarter niet mag doden of vangen. Doe je dat wel, dan loop je de kans dat je een fikse boete krijgt.
Ook menselijke urine vinden de dieren vreselijk. Door in een gieter te plassen en de urine vervolgens over je autobanden uit te gieten, zullen de steenmarters op afstand blijven. Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen.
In Nederland heeft de steenmarter eigenlijk meer te vrezen van de mens en zijn huisdieren. Volwassen steenmarters hebben niets te vrezen van een kat, maar het is niet ondenkbaar dat rondstruinende katten wel een jonge steenmarter te grazen nemen.
De marter houdt niet van de lucht die een wc-blokje afgeeft. Vooral de geur van citrusvruchten (citroen, limoen) houdt het beestje doorgaans weg bij uw auto. Hang dus zo'n fris blokje op onder uw motorkap!
De meeste schade aan auto's wordt veroorzaakt aan bijtbare rubber en plastic onderdelen onder de motorkap. Zo lijkt onder andere de bedrading (met name elektriciteits- en bougiekabels),koelwater- en remslangen en de isolatie een culinair hoogstandje voor de steenmarter.
Weliswaar bijt de marter hier zelden toe, maar wanneer hij dit wel doet, heeft dit des te ernstigere gevolgen. Niet alleen de doorlopende koperleidingen van de rembekrachtiging lopen gevaar, maar ook de korte slangen direct aan de remmen.
Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond. Wanneer komen de kleine steenmarters?
De grootte van het leefgebied kan variëren van 10 ha tot wel 150 ha voor vrouwtjes en 30–350 ha voor mannetjes. Elke nacht zijn de dieren binnen hun leefgebied zes tot acht uur op pad, om voedsel te zoeken maar vooral om hun territorium te markeren. In hun voedselkeuze zijn steenmarters niet erg kieskeurig.
Steenmarters deponeren net als veel andere roofdieren hun uitwerpselen vaak op dezelfde plek: een latrine. De uitwerpselen, urine en prooiresten kun- nen zich daardoor ophopen en voor stankoverlast zorgen. Vooral als er jongen zijn kan dit gebeuren.
Steenmarters zijn voor de mens niet gevaarlijk, ze zullen nooit een mens aanvallen. Ook honden valt een steenmarter niet uit zichzelf aan. Alleen wanneer het dier in het nauw gedreven wordt zal hij aanvallen.
Steenmarters nestelen zich het liefst in oude schuurtjes of in holle bomen in je tuin. Behalve je planten en bomen gaan steenmarters soms nog achter ander voedsel aan.
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
De Mustolet Protect Spray is een ideaal middel om uw auto en andere bezittingen te beschermen tegen marters. De spray bevat enkel natuurlijke stoffen en kan gebruikt worden om de beschermde steenmarter te weren. De natuurlijke geurstoffen maken het behandelde oppervlak onaantrekkelijk voor de marter.
Steenmarters zijn 's nachts actief. Als het donker is komen ze uit hun schuilplaats en gaan op pad. In de zomer, als de nachten kort zijn, komen ze soms ook overdag naar buiten.
Op heel wat plaatsen in Vlaanderen is de soort min of meer gebonden aan menselijke bebouwing. Vooral schuilmogelijkheden en een voldoende voedselaanbod zijn belangrijk. Favoriete schuilplaatsen zijn houtstapels en takkenhopen, boerderijen, zolders en dakruimtes, spouwmuren en holtes onder boomwortels.
Elke auto met een toegankelijke motorruimte en weinig schuilgelegenheid in de nabije omgeving is aantrekkelijk voor de steenmarter. Veel klachten zijn er ook over steenmarters die het op de Citroën voorzien hebben en de Renault.Ook Duitse merken hebben veel last van steenmarters in de auto, evenals Japanse merken.
Marters houden niet van metaalachtige geluiden. Een vaak rinkelende wekker kan de marter dus verjagen. Marters houden niet van bepaalde geuren, zoals hondenhaar en dierenurine.Ze houden ook niet van de geur van wc blokjes.
4 a 5 cm is er nodig om binnen te komen. Is die ruimte er niet dan maakt de steenmarter het gat graag even groter. Met zijn krachtige lichaam en kop lift een steenmarter gemakkelijk een dakpan op om er vervolgens onder te verdwijnen.
Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen. Er valt dus best veel te eten te vinden voor hem.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Uitwerpselen worden wel regelmatig gevonden, 4-8 centimeter lange en 0,5-1,5 centimeter dikke 'worstjes' , een pink groot, met een gedraaide punt, vaak in de vorm van een vraagteken. Vaak zijn er nog pitten van steenvruchten in zichtbaar.
De mustolet is één van de best verkochte spray's. Dit middel werkt supergoed. Nadat het een paar jaar uit de handel is geweest omdat alle ingredienten beschreven en gekeurd moesten worden is het weer terug op de markt. Dit product heeft de lucht van de natuurlijke vijanden van de steenmarter in zich.