Wetenschappers hebben voor het eerst in detail bestudeerd hoe chimpansees en orang-oetans zwemmen. Uit het onderzoek blijkt dat de apen ongeveer net zo zwemmen als wij mensen en een zwak hebben voor de schoolslag. Dat schrijven onderzoekers in het blad American Journal of Physical Anthropology.
Chimpansees en orang-oetans kunnen hun angst voor water overwinnen en zich verrassend goed zwemmend voortbewegen. De apen lijken van nature te kiezen voor een soort schoolslag, waarbij ze zijdelingse bewegingen maken met hun poten ten opzichte van hun lichaam.
Dus eten de bonobo's ook minder- rijpe vruchten, bladeren, kruiden, stengels, wortels en bast. Als lekkernij eten ze soms honing. Bonobo's zijn geen echte vegetariërs. Ze eten ook wel wormen, mieren en termieten, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Helaas is de bonobo vandaag alleen nog aanwezig in de wouden van Democratische Republiek Congo (DRC) en wordt de soort bedreigd. Vooral ontbossing en stroperij vormen een gevaar. Dat is het aantal dat nog in het wild zou leven, geconcentreerd in de wouden ten zuiden van de Congorivier en ten noorden van de Kasaïrivier.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
Apen zijn genetisch voor 98 procent identiek aan de mens, waardoor de vertaalslag meestal veel kleiner is dan bij andere dieren. Werkt een medicijn bij apen, dan is de kans groot dat wij daar ook wat aan hebben. Apen hebben echter een uitzonderingspositie in het proefdieronderzoek, juist omdat ze zo op ons lijken.
Hoewel bonobo en chimpansee genetisch veel gelijkenis vertonen, verschillen ze sterk in gedrag. Zo zijn chimpansees agressief en gewelddadig, bonobo's zachtaardig, speels en gericht op seksueel plezier.
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
En ze houden van ravotten, vooral met elkaar. Maar ze zijn ook gek op zwemmen. Een bewoner in Zuid-Afrika merkte dat bij zijn zwembad. Twee bavianen hebben de tijd van hun leven, ze maken koprollen en doen zelfs bommetjes.
Orang-oetans zwemmen niet, hoewel ze zijn waargenomen als wadend in water.
De mensapen (gorilla's, orang-oetangs, gibbons, chimpansees) zijn onze naaste verwanten, onze familie, in het dierenrijk. De aap is dus eigenlijk een neef van de mens!
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Een duidelijk verschil is dat bonobo's minder geneigd zijn tot geweld dan chimpansees. Geweld onder bonobo's komt voor, maar het is veel minder gebruikelijk en vrijwel altijd ook minder serieus. Daarentegen is seks bij bonobo's een veelvoorkomend verschijnsel met een grote sociale functie.
Mensen delen 50% van hun DNA met bananen.
Het menselijk DNA is voor 95% gelijk aan dat van een chimpansee maar tegelijkertijd is ons DNA voor 50% gelijk aan dat van een banaan.
Elk mens deelt 99,9 procent DNA met elk ander mens. En ook vijftig procent met de banaan en de spitskool. Enfin, je ouders zijn dus 99,9 procent dezelfde, nog meer als ze uit Volendam komen.
Apen gebruiken ongeveer dezelfde gebaren om elkaar te begroeten en afscheid te nemen. Dat hebben ze onderzocht bij bonobo's en chimpansees. Die apen lijken sowieso al het meest op mensen. Als apen elkaar voor het eerst zien, maken ze eerst oogcontact.
Leuke weetjes. Van alle apen lijken bonobo's het meest op mensen. Onze genen zijn voor ruim 98,6% hetzelfde!
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
"Maar we weten ook dat mannen meer doen alleen maar penetreren. Mannen én vrouwen hebben seks met honden en hengsten, hierbij gaat het zowel om orale seks als om penetraties. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat een hond fysiek schade lijdt als het dier een vrouw oraal bevredigt."
Eerder werd orale seks gedocumenteerd bij onder meer hyena's, apen en vleermuizen.
Over het algemeen wordt onder bestialiteit 'seks met dieren' verstaan. In de Van Dale (2006) wordt bestialiteit omschreven als: “geslachtsverkeer tussen mens en dier”. Maar uiteraard vallen, net zoals bij mensen, ook andere seksuele handelingen die niet onder geslachtsverkeer vallen wel onder seksueel gedrag.