Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Laat de vernis 24 uur drogen voordat je de volgende laag aanbrengt en vergeet niet om alle schuurstof en vuil dat bij het schuren vrijgekomen is weg te vegen van je werkplek. Breng meer vernis aan en schuur het hout tussen de lagen door.
De retoucheer vernis breng je aan na ongeveer 3 tot 4 weken en wanneer het schilderij helemaal droog is kun je er het beste nog een slotvernis overheen doen, om veroudering te voorkomen.
Laat de vernis minstens 5 à 6u drogen en schuur lichtjes met schuurpapier (korrel 220). Neem het stof weg. 5. Maak een nieuwe hoeveelheid vernis aan voor de 2e laag en breng die op dezelfde manier aan als de eerste laag.
Voor grotere oppervlakken, zoals deuren en trappen, kun je ook een lakroller gebruiken. Gebruik voor het opschuren van de primer en de vernislagen schuurpapier met korrel P150 - P180. Laat de laag goed drogen en schuur het daarna weer licht op. Breng vervolgens een tweede laag vernis aan.
Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
De vernis zorgt ervoor dat hij tegen vocht kan, waardoor je de stenen voor een hele lange tijd buiten kan leggen zonder dat je verf eraf gaat. Kan gebruikt worden op de meeste beschilderbare oppervlakken.
Het drogen van de vernis zal tussen de vierentwintig tot achtenveertig uur duren. Ook is het raadzaam dat je de te vernissen schilderijen en het penseel waarmee je de vernislaag gaat aanbrengen als wel je vernis zelf in dezelfde, droge en stofvrije, ruimte ongeveer 24 uur laat acclimatiseren.
Net als gewone lak legt vernis ook een film op het oppervlak waardoor de structuur verloren gaat. Vernis bestaat zowel kleurloos als in een aantal kleuren. Vernis biedt ook een uitstekende bescherming tegen vuil, krassen en vocht. Er bestaat vernis voor trappen, parket en meubelen.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Wanneer je schilderij vernist is met een 'gewone schilders' vernis op water of terpentine basis, dan kun je hem niet verwijderen. Je kunt dan wel proberen of je er overheen kan schilderen. De kans is echter groot dat de oppervlaktespanning van de vernis te groot is om de verf goed te laten hechten.
Vernissen is niet noodzakelijk, omdat acrylverf robuust opdroogt. Als je puur voor je plezier schildert, hoef je het niet te vernissen. Ga je je werk verkopen, dan is het aan te raden om wél te vernissen. Je wil er dan zo zeker mogelijk van zijn dat je schilderij goed beschermd is en lang meegaat.
Hoe kan je vernis verwijderen? Vernis verwijderen doe je het best zo snel mogelijk met white spirit. Oude vlekken moet je voorbehandelen met zachte zeep of borax en vervolgens nawassen met een gewoon wasproduct. Spoel tenslotte met azijn.
Sikkens Cetol BL Decor is de beste vernis/transparante beits en transparante houtafwerking. Deze lak voorziet je houten meubels van een krasvaste beschermlaag. Dit product is daarnaast te gebruiken voor deuren, wandbetimmeringen en plafonds.
Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak.
Stap voor stap een houten meubel vernissen
Verwijder oude verf, vernis of beitslagen met schuurpapier. Schuur steeds in de richting van de houtnerf. Stap 2: Maak het meubel stofvrij met een zachte borstel. Stap 3: Breng met een niet-pluizende doek thinner aan en laat goed drogen.
Algemeen gesproken betaal je voor 0,75 of 1 liter vernis tussen de 20 en 40 euro. Voor 2,5 liter vernis moet je rekenen op 70 à 90 euro.
Vernis of verf kan je inderdaad het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout.
Er zijn vernissen, speciaal voor binnen- en buitentoepassingen. Ook kan je kiezen voor glanzende, matte of zelfs extra matte vernis. Sommige zijn kleurloos, maar ook de vernissen met kleur kun je na gebruik de mooie natuurlijke houtnerf nog duidelijk zien, dit geeft het een prachtig kleuraccent.
Als de kleuren van uw schilderij zijn verbleekt of dof zijn geworden is het hoog tijd voor een vernislaag, dit haalt de kleuren weer naar boven. Met een glans vernis zult u het grootste effect bereiken maar met een half glanzende of matte vernis zult u het resultaat zeker zien.
Een platte kwast is ideaal voor een lak, lazuur of vernis. Om grotere oppervlaktes te verven is een platte kwast beter dan een ronde kwast aangezien deze ontworpen is voor nauwkeurige werkjes uit te voeren. Een ronde kwast zal een kleinere oppervlakte bedekken dan een platte kwast.
Coaten is het aanbrengen van een extra beschermende of verfraaiende laag (lak of vernis) op het papier of karton. Dit gebeurt in de meeste gevallen op een drukmachine, waarop in plaats van een drukvorm een gladde plaat is aangebracht.
Een vernis aanbrengen over acryl heeft naast het schilderij te beschermen tegen vuil zoals vet , nicotineaanslag, uv-licht en vocht ook nog een ander doel.
Verniswas is in verschillende standaard kleuren verkrijgbaar; de houttinten notelaar en gouden den en de kleuren taupe, wit, zwart, grijs. Ook is er een kleurloze, transparante verniswas. Met witte verniswas kun je een fris whitewash effect creëren en de standaard grijstint is een koel neutraal grijs.
Het gebruik van een ademende, vochtregulerende verf is een goede manier van houtbescherming tegen vocht. Moose F is een voorbeeld van een dampdoorlatende verf. Dit houdt in dat het hout beschermd wordt tegen het binnendringen van vocht, maar dat het hout wél in staat blijft om vocht aan de lucht af te geven.