Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
De oorspronkelijk kleur van cola was groen. Dit werd ook een tijdje in deze kleur verkocht maar in 1887 werd er karamel aan toegevoegd om de bruine kleur te creëren. Dank voor de vraag weer een grappig feitje geleerd :-) Toegevoegd na 1 minuut: Kortom het antwoord is groen.
Weinig extra informatie nodig, want het feitje zegt al genoeg. Vroeger toen de eerste cola werd gemaakt was deze nog groen van kleur. Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid.
Maar waarom rood? Het begon in het midden van de jaren 1890 toen onze siroop in vaten door de hele VS werd vervoerd. In die tijd werd alcohol in de VS zwaar belast en onze oprichters besloten hun vaten rood te maken, zodat de douanebeambten ze gemakkelijk konden onderscheiden van de vaten met alcohol.
Ja, de producten van Coca‑Cola bevatten verschillende soorten natuurlijke én kunstmatige additieven om tot de bijzondere smaakbeleving te komen, zoals kleurstof en/of citroenzuur, fosforzuur en koolzuur – de prik in onze dranken. Fosforzuur komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor, waaronder kaas en melk.
De cola kon ontkleurd worden door het proces van adsorptie: door het mengen van cola met actieve kool (= het adsorptiemiddel), en door het opwarmen van de vloeistof, werd de kleurstof uit de cola gefilterd.
Uit onderzoek is gebleken dat er in dit stofje '4-methylimidazool' (4-MEI of 4-MI), dat tijdens de productie van karamel vrijkomt, kankerverwekkende stoffen zitten. Het onderzoek is uitgevoerd bij ratten, er is dus nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat dit ook voor mensen geldt.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Suiker in vloeibare vorm
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Cola wordt gekleurd met donker gebrande suiker, oftewel caramel. Dat zit ook vaak in brood, gebak, bier en sojasaus.
E150d: Sulfiet-ammoniakkaramel als kleurstof; dit geeft de frisdrank zijn karakteristieke bruine kleur. Mensen die allergisch zijn voor sulfiet kunnen dan ook lichamelijke klachten ondervinden na het drinken van Coca-Cola. cafeïne, 0,1 gram per liter.
De 'gezonde' cola is gezoet met onder andere stevia-extract en bevat daardoor minder calorieën. Inmiddels blijkt de Life-variant in Australië en Groot-Brittannië stilletjes uit de schappen verdwenen te zijn. In Nederland blijft het drankje 'gewoon' als smaakvariant bestaan, laat Coca-Cola ons weten.
Het idee erachter is dat cola, ondanks de zoete smaak, een hoge zuurwaarde heeft. Het zuur zorgt ervoor dat het vlees malser wordt.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
AMSTERDAM - Het drinken van grote hoeveelheden cola leidt tot verzwakking van het spiergestel en in extreme gevallen zelfs tot verlamming. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het drinken van bovenmatig veel cola kan het kaliumgehalte in het bloed drastisch doen dalen, waardoor de kans op spierklachten groot wordt.
De cafeïneopname is compleet, de pupillen zetten uit, de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suikers in de bloedstroom pompt. Op dat moment blokkeren bepaalde receptoren in het brein om te voorkomen dat u suf wordt. De productie van dopamine stijgt waardoor de genotscentra van de hersenen gestimuleerd worden.
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.
Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg. Maar als je diarree hebt met een andere oorzaak, dan kun je beter iets anders drinken.
Na 20 minuten: Onze bloedsuikerspiegel schiet omhoog, dit zorgt voor extra insuline. Je lever speelt hierop in door alle suikers die het kan vinden om te zetten in vet. En op dat moment heeft het lichaam meer dan genoeg suikers. Na 40 minuten: De absorptie van cafeïne uit de cola is compleet.
Zeezout-karamel begon naar verluidt met Henri Le Doux, een Franse patissier die eind jaren 70 al experimenteerde met een klontje zoute boter in zijn bekende karamel. Zijn caramel au beurre salé werd een Bretoens streekproduct.
De beste man heet Henri Le Roux, een chocolatier uit Bretagne. Hij probeerde iets origineels te bedenken en kwam op het idee voor Caramel au Beurre Salé, oftewel karamel met gezouten boter. Dat hij zo'n beetje de meest ultieme smaakcombinatie ter wereld had bedacht, dat wist hij toen nog niet.
E150d is een karamel met toevoeging van sulfieten en ammoniak, ook sulfiet-ammoniakkaramel genoemd.