De Nederlander ontbijt best uitgebreid; een bammetje met kaas en vleeswaren, of een bakje yoghurt met fruit muesli, enz. Een kop koffie of thee erbij en we zijn content. De Fransman daarentegen doet het veel bescheidener met een stukje stokbrood of een croissant, wat jam met koffie of thee of warme chocolademelk.
Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade. Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd.
Het ontbijt
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.
Natuurlijk drinken ze tijdens speciale gelegenheden ook wel wijn. Als de Fransen toch wijn drinken tijdens het eten, staat er altijd wel een glas water bij. De typisch Franse lunch begint met een koud voorgerecht zoals een salade en natuurlijk stokbrood. De lunch is verder een warme maaltijd in Frankrijk.
De Fransen zien er wel brood in: hun baguette in de koffie dopen. “In Frankrijk hebben we een ander ontbijt dat in Nederland of Engeland,' vertelt Roturier. “We krijgen een grote kom met koffie, warme chocolademelk of thee. Dan maak pak je een stukje stokbrood en dat besmeer je met boter of gezouten boter.
Het andere Franse broodicoon is natuurlijk het croissantje, rond 1683 in Wenen ontdekt maar pas twee eeuwen later in Parijs geïntroduceerd door een Weense zakenman. De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.
Kalfsorgaan. In het Nederlands noem je dit gerecht ook wel kalfszwezerik. En dat is een van een kalf afkomstig orgaan en tevens een Franse delicatesse. Het staat bij de Fransen bekend als 'ris de veau' of calf pancreas, wat een van de fijnste stukjes orgaanvlees is.
Van zijn geweldige Bordeaux-wijnen tot zijn fijne kazen, regionale specialiteiten en verfijnde gerechten, Frankrijk staat wereldwijd bekend om de kwaliteit van zijn keuken. Iedereen, van de thuiskok tot de Michelin-sterrenchef, maakt van de keuken van Frankrijk iets van kwaliteit en luxe gastronomie.
Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de 10 Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.
Groenten zijn niet zo doorgedrongen, die moet je echt apart bestellen. De Fransen zien aardappels en patat als groenten. Natuurlijk zit er baguette bij de maaltijd, de bedoeling is dat je met stukjes daarvan 'sopt' en je bord schoonveegt."
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
- Un café au lait: koffie met veel melk, geserveerd in een kommetje. Bedoeld om een croissant of zelfs een stuk stokbrood in te dopen. Bestel geen café au lait in een café, deze drinken de Fransen alleen thuis of in een hotel bij het ontbijt. - Un café crème: koffie met melk.
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven. In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst. Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi.
Fransen eten elke dag brood: het welbekende stokbrood. Deze wordt echter heel anders gegeten dan in Nederland. 's Morgens zul je in Frankrijk geen stokbroodje ham of jam eten, meestal eten we bij het ontbijt ontbijtgranen of dippen we een croissantje in warme chocolademelk.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Het pain complet is de Franse variant van ons volkorenbrood. Voor het deeg wordt niet alleen de graankorrel gebruikt, maar ook het vliesje dat eromheen zit. Dat maakt dit brood wat compacter en ook smeuïger dan broden die zijn gebakken met geraffineerd meel.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
Reken dus gemiddeld op kosten wisselend van €10,- tot €100,- per persoon per nacht. Uit eten gaan kost gemiddeld € 15,- per persoon. De kosten van boodschappen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen.
Kraanwater is in Frankrijk gratis en wordt meestal spontaan op tafel gezet. Als dat niet het geval is, kun je om 'une carafe d'eau' vragen. Het is ook niet zo vreemd dat kinderen in dit land in het restaurant alleen maar kraanwater drinken en geen ander drankje bestellen.
Andere favoriete eetzondes in Parijs: falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél vers stokbrood.