Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Ja een lange broek kan zeker met warm weer. Het dragen van een lange broek zorgt er namelijk voor dat de zon niet direct op je huid schijnt, waardoor je lichaam ook minder snel opwarmt.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Negroïde mensen kunnen vaak ietsje beter tegen de warmte, omdat ze langere, dunnere vingers hebben en dus meer oppervlakte dan inhoud, dan heb je het over het algemeen koeler. Chinese mensen zijn precies andersom, zij kunnen daardoor relatief minder goed tegen de warmte,” aldus Hein.
Wol verkoelt en ventileert namelijk. Daarnaast absorbeert het vocht, waardoor het tot wel 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder nat aan te voelen. Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op.
Kies voor lichte en ademende stoffen: Ga voor kledingstukken gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde. Deze stoffen laten lucht door en helpen je lichaam koel te blijven.
Algemeen wordt aangenomen dat koffie (cafeïne), een te warme omgeving, alcohol, sterk gekruid voedsel, emoties, stress en angst de opwelling kunnen uitlokken. Dat kan echter verschillen van persoon tot persoon. Niet elke vapeur is even fel. Zo kan je soms gewoon één of twee keer zuchten en het is al weer voorbij.
25-30 graden of warmer: wijde kleding
Bij temperaturen van 25 graden of meer kun je in strakke kleding flink gaan zweten, daarom kun je het beste lossere kleding dragen. Denk hierbij aan een A-lijn jurkje, plooirokken, laagjes rokken en wijdere shorts.
Sporten in de hitte kan gevaarlijk zijn. Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit.
Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op. Bamboe is koel en neemt vocht heel goed op. Ook is bamboe van nature schimmel- en bacterie werend, zodat het zweetluchtjes voorkomt.
Natuurlijk zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Denk bijvoorbeeld aan katoenen en linnen stoffen, die ademen en niet direct bloedheet aanvoelen. Natuurlijke materialen zijn tijdens een hittegolf altijd beter dan synthetische materialen.
Kies kleding van luchtige stoffen zoals katoen of linnen. Wij Nederlanders staan bekend om onze lichte huidjes en hebben dan ook de neiging om snel te verbranden. Kies dus voor kleding die wat meer bedekt. Het klinkt tegenstrijdig, maar een lange broek of jurk is comfortabeler dan u denkt in extreme hitte.
Tijdens hoge temperaturen kan ons lichaam de warmte moeilijker kwijt.Je lichaam raakt dan oververhit en hierdoor kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Deze klachten zijn vervelend, maar kunnen ook erger worden en bijvoorbeeld leiden tot hitte uitputting of een hitteberoerte.
Warm weer. Bij warm weer gaan je bloedvaten verder openstaan. Dit kan voor een lagere bloeddruk zorgen. Ook hier hebben ouderen vaker last van.
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Hitteberoerte; Hoe herken je het? Verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden Hoge hartslag Misselijkheid Rode Huid Meestal geen zweet Stuiptrekkingen Bewustzijnsverlies. Een hitteberoerte is levensbedreigend!
Start bij het slachtoffer met een hitteberoerte door oververhitting onmiddellijk met koelen: Gebruik een ventilator en houd de huid nat.Spons de huid af met koud water.Wikkel het slachtoffer in een nat laken/handdoeken die in (ijs)water gedrenkt zijn.