Vrijwel alle vegetarische gerechten met peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), groenten en pikante specerijen zijn gezond. Ook gerechten met paneer (Indische kaas), maar zonder romige saus, zijn gezond. Paneer bevat veel minder vet en meer eiwit dan andere kazen.
Gezond uit eten bij de Chinees
foe-yonghai met garnalen of krab. tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen.
De Indonesische keuken is gezond
Wat je wel veel zult eten: groenten, gevogelte, vis en zeevruchten. Lekker gezond dus. En bovendien wordt het vaak vetarm bereid. De Indonesische keuken is niet overal even pikant.
Pizza, hamburger en kapsalon zijn al jaren favoriet in heel Nederland. Maar er zijn ook opvallende regionale voorkeuren. Zo staat in Noord-Holland de butter chicken in de top drie meest bestelde maaltijden, terwijl er in Gelderland en Noord-Brabant veel noedels worden gegeten.
Eet gevarieerd; groente, fruit, zuivel, volkoren graanproducten, vis/ vlees/ ei/ soja, noten en peulvruchten. Eet regelmatig. Neem 3 hoofdmaaltijden per dag. En eventueel 2-3 gezonde tussendoortjes zoals 1 stuks fruit of een klein handje noten.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'. Met deze term hebben we het over de oorspronkelijke bevolking, zoals Javanen, Sumatranen en Balinezen.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
Koolhydraatarme gerechten bij de 'Chinees'
– Kippensoep zonder vermecelli. – Haaienvinnensoep (soep met ei en kip). – Loempia (zonder korst). – Tjap Tjoy (groentengerecht) met kip, varkenshaas, runderhaas, garnalen of champignons.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
Eigenlijk is een indo iemand van gemengd Europees en Aziatisch (maar ook Afrikaans) bloed. Thans allang geen scheldwoord meer. Jonge Indische Nederlanders gebruiken de term de laatste tijd zelfs meer en meer als geuzennaam, als uiting van trots over hun Indische identiteit. Indo werd al opgetekend in 1898.
De 'blauwe jongens', die na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië naar Nederland kwamen. Het verhaal gaat dat zij 'blauw' werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby's.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
Dit kan genuttigd worden in porties en/of, naar wens, ook eventueel gegeten worden met opgerold lavas brood met ijsbergsla, ui, peterselie, mint, citroen, tomaat, komkommer en een speciaal klaargemaakte saus. Cigkoftem is een gezonde voedzame fastfood product met weinig calorieën.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
De Indische cultuur is een gemixte cultuur, dat is ontstaan vanuit de kolonie. Zo is een rijsttafel een typisch Indisch ding, dat komt in Indonesië bijna niet voor. Net als spekkoek. Ook zijn de Indo-Europeanen vaak protestants of katholiek, terwijl in Indonesië de meerderheid moslim is.