Je krijgt chlamydia door onveilige seks (zonder condoom) met iemand die besmet is. Dus bijvoorbeeld door: seks waarbij de penis in de vagina gaat. contact tussen vagina en vagina.
Hoe besmettelijk is chlamydia? Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Je partner kan een soa hebben zonder het te weten
Je partner kan ook een virus hebben waar je later een soa door krijgt. Dat je partner geen klachten heeft, betekent niet dat jij ook geen klachten krijgt. Het kan dus zijn dat jullie allebei een soa hebben, maar jij wel klachten hebt en je partner niet. Of andersom.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Kom je in aanraking met sperma, vaginaal vocht of bloed, dan loop je het risico een soa te krijgen. De organismen die soa's veroorzaken overleven buiten het lichaam echter heel kort: van een vieze wc-bril krijg je dus geen soa.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner. Chlamydia nestelt zich in slijmvlies en beschadigt dit. Door zeven dagen te wachten, laat je het slijmvlies volledig herstellen.
Er kunnen tot die tijd nog dode chlamydia cellen aanwezig zijn die in het onderzoek aangezien kunnen worden voor een actieve infectie. De uitslag geeft aan positief maar in werkelijkheid zijn er geen levende bacterie cellen aanwezig.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Chlamydia symptomen man
De symptomen zijn: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen; 's ochtends waterige tot geelgroene afscheiding uit de plasbuis; pijn in de balzak of bij het poepen.
En schurft en schaamluis kan iemand op je overdragen door besmette kleding, handdoeken of beddengoed. Maar ook kun je genitale wratten oplopen door bijvoorbeeld een besmette handdoek. Gebruik dus nooit zomaar andermans handdoek, en trek nooit zomaar iemands ondergoed aan!
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is dus besmettelijk en je kunt het krijgen door seks. Je kunt het hebben en anderen besmetten zonder dat je het merkt. Je kunt last krijgen van pijn bij het plassen en vocht uit je penis of vagina.
Wordt er een immuniteit ontwikkeld na het hebben doorgemaakt van een infectie? Een eerdere infectie met Chlamydia levert geen bescherming op voor een volgende Chlamydia infectie. Mogelijk verloopt de infectie ernstiger door een sterkere immuunrespons.
Het is daarom belangrijk dat de partner(s) zich laat onderzoeken en eventueel behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt, gebruik dan een condoom.
Onbehandelde chlamydia kan vanuit het slijmvlies van je vagina opstijgen naar je baarmoeder en eileiders. In de eileiders kan dan een ontstekingsreactie ontstaan, met als gevolg dat er littekenweefsel wordt gevormd en de eileider dicht komt te zitten.
Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Je kunt dus ook zonder het te merken iemand anders besmetten. Om zeker te weten of je een soa hebt ga je naar de huisarts of GGD voor een soa-test.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
In dit artikel gaan we in op orale seks en soa's. Naast de soa big five (chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis) kunnen onder andere herpes genitalis en humaan papilloma virus (HPV, verwekker van condylomata accuminata en anuscarcinoom) worden overgedragen.
Een SOA oplopen door te zoenen, kan dat? Ja, dat kan. Zonder dat je symptomen hebt, kun je het herpesvirus in je mond hebben en met het speeksel dit virus op je (seks)partner overbrengen. Ook kun jij of degene met wie je (tong)zoent, alhoewel de kans klein is, de SOA gonorroe of syfilis overdragen.
Abnormale afscheiding door een SOA
Ook SOA's kunnen je afscheiding laten veranderen. Bij chlamydia, de meest voorkomende SOA, merk je soms dat de afscheiding anders ruikt en dat het wat meer is dan anders. Ook kan er wat bloed uit de vagina komen na het vrijen. Daarnaast krijgen sommige vrouwen pijn bij het plassen.