Hindoes geloven in reïncarnatie, hergeboorte. Daardoor wordt tijd niet gezien als een rechte lijn van geboorte tot dood, maar als verschillende cirkels na elkaar.
Totstandkoming geloof in reïncarnatie
"Het idee van reïncarnatie komt uit het hindoeïsme en boedisme. Mensen hebben de neiging tegenwoordig om uit allerlei religies elementen te pakken, en zo een eigen religie in elkaar te knutselen van opvattingen waar jij waarde aan hecht", vertelt Bosman.
Reïncarnatie na de uitvaart
Reïncarnatie, oftewel wedergeboorte, staat centraal in het leven van alle hindoes. De mens is opgenomen in een cyclus van leven en dood die zich telkens weer herhaalt. Uiteindelijk kan de hindoe zijn bestemming vinden door op te gaan in het eeuwig goddelijke.
Reïncarnatie, ofwel wedergeboorte, is de overtuiging dat de ziel na het overlijden opnieuw geboren wordt in een nieuw menselijk lichaam.
Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test om te achterhalen of je een oude of jonge ziel hebt. Wel kun je dit zelf voelen, bijvoorbeeld aan de hand van de bovenstaande kenmerken. Dit vraagt om een sterke intuïtie en eerlijk zijn naar jezelf. Mensen worden soms ten onrechte als 'jong' door anderen bestempeld.
wie was ik (strafregels) is één lange poging het persoonlijke verleden te belichamen. Hoe te schrijven over anonieme levens die voorgoed zijn verdwenen, en die alleen voor jou van belang waren? En wat valt er te zeggen – over migratie, racisme, liefde, afscheid – als je je nauwelijks iets kunt herinneren?
Over het algemeen wordt de betekenis van spiritualiteit omschreven als: alles wat de geest (ziel) betreft. Makkelijker gezegd is het de manier waarop je in het leven staat. Een belangrijk aspect van bewust leven dus! Het is vooral een innerlijke ervaring – maar in contact met de buitenwereld.
De wedergeboorte en "wedergeboren" is een theologische realiteit in het christendom, gegrondvest in de Bijbel. De Bijbel bedoelt hiermee het weer tot leven wekken van de menselijke geest, die "dood was door overtredingen en zonden" en dus van God gescheiden was.
de reïncarnatie
(v.) Verbuigingen: reïncarnaties (meerv.) (Let op: oude spelling) de leer, dat men na zijn dood weer op aarde wordt geincarneerd (geboren), met de bedoeling, om fouten uit vorige levens, door betere levenshouding...
Op de dag van de crematie scheert een zoon of -als een zoon ontbreekt- een andere man uit de familielijn van de man, zijn hoofdhaar af, omdat hij bij de uitvaartplechtigheden als offeraar gaat optreden. Andere mannen in de familie scheren zich dan voor het eerst na het overlijden weer.
Hoewel begraven geen taboe is, kiezen de meeste hindoes toch voor cremeren. De voorkeur voor cremeren is te verklaren vanuit hun geloof dat dit de snelste manier is voor het lichaam om naar de "bron" terug te keren. Veelal vindt een crematie bij de hindoes plaats in de open lucht.
Drie-eenheid
Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester) zijn de belangrijkste goden in het hindoeïsme. Zonder de een, kan de ander niet bestaan en daarom worden ze wel de Trimurti of hindoe-drie-eenheid genoemd. Een hindoe kan één god, meerdere goden of geen enkele god aanbidden.
Die God heet Brahman en hij heeft geen vorm of lichaam. Toch kan Brahman de gedaante van een mens aannemen. Die gedaantes worden door de Hindoes vereerd. De belangrijkste drie gedaantes zijn: Brahma, Vishnu en Shiva.
Meditatie. Meditatie of aandachtsoefening is voor de meeste hindoes en boeddhisten een basisbehoefte. Beide zijn er namelijk van overtuigd dat je geest alle kanten opgaat, als hij ongetraind is. Hindoes geloven dat je met een stille geest je werkelijke zelf of atman kunt ervaren.
Mensen die in reïncarnatie geloven, geloven dat je ziel je dode lichaam verlaat. En dat die ziel vervolgens opnieuw geboren wordt in een ander lichaam. Hindoes en boeddhisten geloven in reïncarnatie.
Het veronderstelt niet minder dan een wedergeboorte! Dat kan natuurlijk niet. Een mens kan niet opnieuw geboren worden.
De term 'Renaissance' is bedacht door de Italiaanse kunstenaar en architect Giorgio Vasari. Hij noemde de tijd waarin hij leefde 'rinascita'. Later is daar 'renascimento' van afgeleid, wat wedergeboorte betekent. Wij noemen de Renaissance daarom ook wel de wedergeboorte van de klassieke oudheid.
Oorzaken van de Renaissance
De Renaissance kwam in de periode 1500-1600 helemaal tot zijn recht, maar was al ongeveer 100 tot 150 jaar daarvoor ontstaan in Italië. In Italië waren zelfstandige stadstaten zoals Florence en Venetië rijk geworden door handel met het Midden-Oosten tijdens de Kruistochten .
Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. Bij spiritueel ontwaken negeer je de blokkades waar je tegenaan loopt niet langer, maar je probeert ze juist op te lossen.
Dat is voor iedereen anders (als het al in dit leven gebeurt), er is geen vaste leeftijd voor. De één gaat door een depressie of burn-out, de ander maakt iets plots mee zoals een ongeluk. Dat kan een proces in gang zetten. Op de vraag hoe lang duurt spiritueel ontwaken is niet één antwoord te geven.
“Zorg voor de ziel begint bij het besef dat je ook 'ziel bent'. Jezus zegt dat je de hele wereld kan winnen maar je ziel kunt laten verkommeren. Daarmee verlies je alles. Zorg voor de ziel vraagt om leven uit de bron van spiritueel leven.
Regressietherapie (2022) Bij regressietherapie kijkt de patiënt/cliënt onder begeleiding van de therapeut terug in de tijd en herbeleeft hij/zij vroegere ervaringen, gedrag- en bewustzijnspatronen. Het onderbewustzijn speelt daarbij ook een belangrijke rol.
De ziel moest zich dus boven in het ruggenmerg bevinden. Toen hij zich jaren later nog eens over dezelfde vraag boog, wees Leonardo een andere plek aan voor de locatie van de ziel: het derde ventrikel, vlak boven de plek waar de oogzenuwen elkaar kruisen. Als kunstenaar vond Leonardo het oog het belangrijkste zintuig.
Elke nacht als we slapen, raken we tijdelijk onze ziel kwijt, aan God. We gaan dan een beetje dood. In de ochtend krijgen we onze ziel terug van God, en die ziel is dan weer rein. Net zo rein als in oorsprong.