Meer vertrouwen in het leven krijg je vooral door te vertrouwen op jezelf. Je kunt veel meer dan je denkt! Als je vertrouwt op jezelf, dan wordt alles makkelijker. Mensen zijn niet onzeker over het leven, ze zijn onzeker of ze zelf wel alle uitdagingen kunnen overwinnen.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Oorzaken van wantrouwig zijn
Wantrouwen komt vaak door een negatieve ervaring uit het verleden. Veel geweld, misbruik, plagen en pesten of andere vervelende gebeurtenissen die diepe wonden achterlaten. Maar het overlijden van iemand die je geliefd is, een scheiding of ontslagen worden voedt ook wantrouwen.
Zelfvertrouwen begint bij zelfkennis, weten wat je in huis hebt en wat juist minder in je pakket zit. Het is weten wat je aan je zelf hebt in moeilijke situaties, situaties waarin druk op jou staat. Weten in welke situaties je tot je recht komt welke situaties je wellicht kwetsbaar bent en hulp nodig hebt.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis menen steeds dat anderen het slecht met hen voor hebben. Zij zoeken overal iets achter en zijn steeds bang dat andere mensen hen willen vernederen of benadelen. Het contact met iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis verloopt vaak problematisch.
Door je op een rustige, natuurlijke manier te bewegen en je ontspannen te gedragen, demp je de pijn, of je wilt of niet. Gevoelens werken als een katalysator, een versterker. Enthousiasme en zelfs boosheid hebben een positieve invloed als je ze doelgericht gebruikt. Geef emoties de ruimte.
Mensen zeggen soms: vertrouw maar op je gevoel want dat zit altijd goed. Dat is een soort tegenbeweging op ieder die meer rationeel is ingesteld. Maar eerlijk gezegd geloof ik daar ook niet in. Jouw gevoel zit niet altijd goed, net zoals jouw gezonde verstand ook wel eens een verkeerde inschatting maakt.
Bepaal of je verwacht dat het bij één keer blijft, of dat het gedrag zich zal herhalen. Het aller-slimst is natuurlijk om je relaties te beperken tot die mensen die je nooit een tweede kans hoeft te geven, omdat ze jou (en je grenzen) respecteren en waarderen. Dat zijn de relaties die vanzelf gaan en je energie geven.
Vertrouwen geven is: bekend zijn met de ander. Je weet wie de ander is, je weet wat de ander kan, wat hij/zij in huis heeft aan kennis en vaardigheden. En daarom kun je loslaten. Die ander kan dingen net zo goed als jij of misschien nog wel beter.
als synoniem van een ander trefwoord: wantrouwen (ww) : argwaan koesteren, niet vertrouwen, verdenken.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
Voor de een zal het veiligheid en bescherming zijn, voor een ander is het misschien dat hij precies weet waar hij aan toe is. Vertrouwen opbouwen draait om vertrouwen krijgen en vertrouwen geven. Wat hiervoor enorm helpt is zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze 'meer lucht'. Ze worden dan minder heftig en zijn beter 'in de hand' te houden. 'Even diep zuchten' is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Je verdriet met iemand delen kan enorm verbinden. Ik heb dat zelf meerdere keren ervaren dat je, door je tranen de ruimte te geven, een intense verbinding met iemand kan voelen. Dat komt omdat je op zo'n moment zo puur tot jezelf komt, dat je vanuit jouw 'zijn' expressie geeft aan iets waar je verdrietig om bent.
Alsmaar een ander nodig hebben voor bevestiging is niet gezond. Dan maak je jezelf te afhankelijk van de mening van een ander. Je eigen kwaliteiten kennen en waarderen is belangrijk, zodat je niet voortdurend afhankelijk bent van anderen voor je eigenwaarde. Geef jezelf 'credits' voor wie je bent en wat je doet.
De ideale oplossing om achterdocht te verminderen, is erover te praten. Praat daarom met je partner, vrienden en familieleden waarover je wantrouwig bent. Je moet elkaar kunnen vertrouwen om de dialoog aan te gaan. Toch is dit de beste manier om de achterdocht te verminderen.
Loslaten van je wantrouwen kan dan ook alleen maar als je leert op je eigen waarnemingen te vertrouwen. Hoe doe je dat? Dat doe je te ten eerste door je vanaf nu altijd te realiseren dat wat je denkt, niet meer dan een aanname, niet meer dan jouw interpretatie en niet meer dan jouw eigen vermoeden is.