Dieren met het beste gezichtsvermogen. Adelaar - Alle roofvogels hebben een uitstekend zicht en de adelaar is daarop geen uitzondering. De grote ogen van de adelaar zijn bijna net zo groot als de ogen van een mens. Adelaars kunnen enorm goed in de verte zien en ze kunnen meer kleuren onderscheiden dan mensen.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Toch ging de voorkeur van de mannen uit naar de kleur blauw. Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Melanine bepaalt oogkleur
Alle andere kleuren daartussen (blauw, groen, rood, violet) verschijnen dankzij lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf. Echte zwarte ogen bestaan overigens niet, alleen zo donkerbruin dat het zwart lijkt.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Bruin is de meest voorkomende oogkleur in de wereld. In Nederland hebben de meeste mensen blauwe ogen.
Mensen met groene ogen zijn vaak gedreven en erg gepassioneerd, maar zij zijn ook vaker jaloers. Hierdoor kunnen zij zich vaak vijandig of agressief opstellen. Ook worden mensen met groene ogen vaak omschreven als charmant en aantrekkelijk. Ook mensen met grijze ogen zijn vaak lastig om af te lezen.
Groene en hazel ogen zitten hier tussenin. Hazel ogen hebben van allerlei tinten in zich, waardoor ze niet echt blauw, grijs, groen of bruin te noemen zijn. Volgens wetenschappers is hazel een mix van bruin en groen of een mix van blauw en groen, afhankelijk van het licht (White en Rabago-Smith, 2011).
Eenvoudig gezegd werkt de erfelijkheid van de oogkleur als volgt. Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben.
Neen! In Iriscopie bestaan er maar 2 natuurlijke oogkleuren: blauw (lymfatische constitutie) en echt bruin (hematogene constitutie). De ogen die als honing bekend staan zijn de “gemengde oogkleur” of biliaire constitutie. Biliaire ogen kunnen ook bruin zijn, donkerbruin, groen of oranje.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Groene ogen zijn zeer zeldzaam, ze komen bij ongeveer 2% van de bevolking voor.
Zo zijn er bijvoorbeeld een paar roofvogels die nóg scherper zicht hebben dan wij. Dat is logisch; zij moeten vanaf grote hoogte kleine prooien kunnen spotten. Chimpansees en andere primaten zien ongeveer net zo scherp als wij doen. Een dier dat net niet aan ons zicht kan tippen, is de kat.
Het boze oog hebben betekent dat je anderen kwaad zou kunnen doen door alleen maar naar hen (of naar hun huis, vee, oogst, enz.) te kijken. Boos heeft hier niet de nu gebruikelijke betekenis 'vertoornd, kwaad', zoals in 'Ik ben boos op de regering. ' Het wordt gebruikt in de oudere betekenis 'vijandig gezind, jaloers'.
De experts zijn er nog niet uit of dit een mythe is of echt waar, maar het zou best kunnen. Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben. Dus op zich best logisch dat je met blauwe ogen beter zou kunnen zien in het donker.
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
Contactlenzen zijn een populaire methode om de kleur van je ogen te manipuleren, omdat het geen permanente ingreep is. Je hebt twee soorten kleurlenzen, namelijk dekkende en versterkende kleurlenzen. Met dekkende kleurlenzen kan jij je oogkleur volledig veranderen, ongeacht de natuurlijke kleur.
Lichte ogen zijn gevoeliger voor zonlicht dan donkere ogen. Bij blauwe, lichtgrijze en groene ogen komt er meer licht door de iris heen dat de zenuwcellen achterin het oog prikkelt. Mensen met lichte ogen hebben daardoor meer last van fel licht dan mensen met donkere ogen.
Een handig trucje om te bepalen of je amandelvormige ogen hebt is door een potlood horizontaal in het midden voor je ogen te houden. Wanneer de buitenste ooghoeken boven het midden uitsteken en de binnenste ooghoeken onder het midden uitsteken heb je amandelvormige ogen.
Groene ogen zijn eigenlijk nog het meest zeldzaam van allemaal, slechts 2% van de totale wereldbevolking heeft deze kleur ogen. Ze beschikken over een combinatie van de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen en de leidinggevende capaciteiten van mensen met bruine ogen.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan.
Zwarte ogen: mysterieus, betrouwbaar en vol geheimen
Ook wordt van deze mensen gezegd dat ze over een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid beschikken, loyaal en bijzonder betrouwbaar zijn. Ze kunnen daarnaast heel goed geheimen bewaren, wellicht omdat ze er zelf ook een en ander hebben.