Een insectenhotel of insectenmuur is een constructie die onderdak kan bieden aan insecten. Het is een door de mens met natuurlijke materialen vormgegeven overlevingsplaats.
Door een bijenhotel op te hangen, help je de bijen om eitjes te kunnen leggen. Een bijenhotel is voorzien van allerlei buizen waar de eitjes in worden gelegd. Tussen elk eitje leggen de bijen een balletje van stuifmeel en nectar. De larven eten hier van als ze uit het eitje komen.
Bamboe, holle takken en riet voor bijen en graafwespen
Het beste kun je wat verschillende diktes door elkaar gebruiken. Ik had nog bamboe over van het bamboe klimrek voor klimplanten en heb dat aangevuld met dunnere stukken bamboe (ook wel tokinstokken) die ik bijvoorbeeld voor tomaten gebruik.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
Maar na een klein literatuuronderzoek blijken er veel meer soorten gebruik te maken van bijenhotels. Zo heb je de wormkruidbij, de lathyrusbij, verschillende soorten maskerbijen, behangersbijen, verschillende klokjes- en tronkenbijen en natuurlijk de metselbijen.
Vervang een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) te zien is. Na een jaar of twee, drie worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke. Zet het oude een jaar op een schaduwplek in de tuin, zodat eventuele laatste bewoners het kunnen verlaten.
Kleine commerciële bijenhotels behoeven geen onderhoud vanwege het vaak inferieur gebruikte materiaal. Plaats verweerde/uitgewoonde nest compartimenten, cassettes of onderdelen in het vroege voorjaar naar een schaduwrijke plaats.
Hang een insectenhotel bij voorkeur op een zonnige en vooral windvrije plek in de tuin. Een insectenhotel kan tot 2 meter hoog worden opgehangen, maar laag bij de grond op circa een halve meter is ook prima. Plaats het insectenhotel bij voorkeur op een bloemrijke plek.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Het dichtmaken van die gaatjes betekent vermoedelijk dat daarin alweer eitjes voor volgend jaar zijn afgezet, dus ook volgend jaar zul je weer uit al die openingen jonge bijen zien komen.
Door het plaatsen van een insectenhotel help je de natuur een handje en help je mee om het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand te houden. Daarnaast heb je er zelf ook profijt van, want: De insecten helpen ongedierte in de tuin te bestrijden (bladluizen, rupsen, huisvliegen, enz.).
De gangen mogen tussen de 3 en 20 centimeter diep zijn. geen raffels of splinters ontstaan. Dit gaat in de praktijk toch vaak fout. Belangrijk is om ook niet teveel gaatjes in één houtblokje te boren, anders ontstaan er scheuren dwars door de holletjes heen en zijn de gescheurde holletjes ook niet meer bruikbaar.
Schoonmaken niet nodig
In principe is echt reinigen niet nodig en kun je de natuur gewoon z'n gang laten gaan. Maar wanneer het insectenhotel naar jouw idee toch echt wel toe is aan een flinke schoonmaakbeurt, doe dit dan uitsluitend met helder water en dus niet met schoonmaakmiddelen.
Een goed bijenhotel. In de basis is een bijenhotel heel simpel: Blokken hout met gaten erin op een zonnige plek. Meer is er feitelijk niet nodig. Je zou dus een stammetje, blok, plank o.i.d. kunnen nemen, daar een flink aantal gaten in kunnen boren, en dat op een plek in de zon kunnen leggen.
Voor de werksterbij duurt het pop stadium 12 dagen zodat werksters na 21 dagen worden geboren. De darren hebben het meeste tijd nodig. Voor hen duurt het pop stadium 15 dagen zodat zij pas 24 dagen nadat het eitje gelegd is geboren worden. De geboorte gaat voor alle jonge bijen weer hetzelfde.
-Plaats (in de volle grond of in potten) zoveel mogelijk bloemen om het insectenhotel heen, om de insecten te lokken. -Als het insectenhotel eenmaal hangt, verplaats deze dan niet meer! Ook in de winter op dezelfde plek laten hangen (zodat de insecten niet 'in de war' kunnen raken en het niet overleven).
Hoewel bijen gemeen kunnen steken, zullen ze nooit “spontaan” aanvallen. Wanneer een bij steekt, kost het ook het diertje zelf het leven. Daarom steken ze alleen om zichzelf of het nest te verdedigen. Eén steek hoeft niet heel erg te zijn, maar een aanval door een hele zwerm kan ernstige gevolgen hebben.
Bloemen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Ze kunnen niet zonder bloemen leven. De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Een insectenkast kan tot 2 meter hoog worden opgehangen, laag bij de grond (een halve meter) is ook prima. Kies bij voorkeur een bloemrijke plek. Plaats de openingen niet in de richting van het zuidwesten i.v.m. regeninslag. Plaats de kast in de volle zon, maar een plekje in de schaduw is eveneens prima.
Maak een aantal gaatjes tussen de 2 en 12 millimeter. Zorg ervoor dat de gangen aan één kant dicht zijn. Dit kan je doen met een watje of wat leem. De diepte mag variëren tussen de 3 en 20 centimeter.
Een mooi bijenhotel kopen bij Vogelhuisjes.nl
Bij ons kunt je een insectenhotel kopen die geschikt is voor allerlei soorten insecten, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een een insectenhotel dat specifiek voor bijen gemaakt is. In Europa vind je veel bijensoorten, zo is de bekendste soort natuurlijk de honingbij.
De vrouwtjes slapen in dit vermolmde hout, maar ze komen ook wel eens slapen in nestblokken.
In het hoogseizoen legt de koningin zo'n 2000 eitjes per dag zodat een volk al snel uitgroeit tot een grote gemeenschap van wel 40 tot 80.000 werksters en honderden darren. Nadat de eerste koninginnencellen gesloten worden vliegt de oude koningin uit met ongeveer de helft van het volk op zoek naar een nieuwe woning.
Metselbijen danken hun naam aan de gewoonte van de meeste soorten om hun nestcellen te 'metselen' van klei, lemig zand of steentjes met modder. Verschillende soorten doen dit in holle stengels en gangetjes in dood hout. Ze zijn hierdoor vaak in bijenhotels te vinden.