Let op: het R32-koelmiddel is geurloos. Installeer zo weinig mogelijk leidingen. De leidingen moeten tegen fysieke beschadiging worden beschermd en mogen niet in een niet verluchte ruimte worden geïnstalleerd, indien deze ruimte kleiner is dat de in onderstaande tabel vermelde minimumgrootte.
R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER). R32 is weliswaar ontvlambaarder dan R410A, maar biedt een lage verspreidingssnelheid van 1,9 km/h.
R32 is volgens diezelfde norm een zogeheten A2L-koudemiddel. Dat betekent dat het licht ontvlambaar is en een lage giftigheid heeft. “Om te ontbranden is er een concentratie van 0,3 tot 0,6 kg per m³ van nodig, en een ontstekingsbron met een directe vlam die een temperatuur heeft boven de 640 °C.
Verder is het airco gas R32 wat doeltreffender dan het R410a gas en werkt het nog steeds goed wanneer het buiten erg koud is. R32 is echter een beetje giftig en licht ontvlambaar. De hoeveelheid R32 gas dat men mag gebruiken, wordt daarom ingeperkt door quota.
Het koudemiddel R32 (difluormethaan, CH2F2) wordt al vele jaren toegepast als een component van het koudemiddel R410A. R32 behoort tot de groep HFK-koudemiddelen.
R32 9KG VOOR 169,00 EURO EX STATIEGELD.
R410A en R32 worden in een laboratorium gemaakt en noemen we synthetische koudemiddelen. Ze vallen onder de zogeheten fluorkoolwaterstoffen, in de media vaak aangeduid als F-gassen (of HFK's);
Al verschillende jaren is vanuit het oogpunt van e ciëntie van het koudemiddel het gebruik van R22 voor industriële koeling en aircon- ditioning het referentiepunt voor koeltechnische ingenieurs en koeltechnici. Daarom is R22 gekozen als nulreferentie, waarte- gen alle andere oplossingen kunnen worden afgezet.
Volgens de Japanse airconditioningfabrikant Daikin biedt het koudemiddel R32 aanzienlijke voordelen ten opzichte van andere alternatieven voor R410A in airconditioningsystemen.
Op last van de overheid moeten chloorhoudende koelmiddelen zoals R22 vanaf 1 januari 2015 zijn uitgefaseerd, met als doel om verdere aantasting van de ozonlaag te voorkomen.
Airco's geven verkoeling door warme lucht via een koudemiddel om te zetten in koele lucht. Helaas is het gebruik van deze koudemiddelen niet zonder gevolgen. Sommige zijn giftig of zeer licht ontvlambaar, andere dragen bij aan het fameuze gat in de ozonlaag.
Vanaf 1 januari 2020 geldt er een verbod op het commercieel gebruik van nieuwe koelkasten en diepvriezers die werken op F-gassen met een GWP-waarde van 2500 of meer. Zoals je waarschijnlijk wel al weet valt R-404a hieronder, maar ook koelmiddelen als R-507a of R-422a zullen niet meer toegepast mogen worden.
R134A, R407C, R407F en R410A
Synthetische koudemiddelen met een GWP-waarde onder 2.500, vallen onder een productiebeperking. Dit geldt voor de veel gebruikte koudemiddelen R134A, R407C, R407F en R410A. In 2030 mag nog maar 20% van de huidige geproduceerde synthetische koudemiddelen worden verkocht.
Een aircosysteem is vrijwel onderhoudsarm. Toch is het goed om minimaal 2 keer per jaar een check uit te voeren. Aangezien je met stof en vuil van buiten te maken hebt, is de kans aanwezig dat de werking van de airco met de tijd minder wordt.
Vanwege hun lage kookpunten ver- dampen ze gemakkelijk en koelen daarbij sterk af. De dampen zijn zwaarder dan lucht. Bij een gebrekkige ventilatie kunnen ze daardoor dicht bij de grond hoge concentraties vormen. Alle genoemde koudemiddelen vertonen een uiterst geringe toxiciteit (giftigheid).
HFK's of f gassen regeling
Een onderdeel van invoering van het Kyotoprotocol in Europa en Nederland is belegd in de f gassen regeling. Deze regeling betreft de op dit moment meest gebruikte koudemiddelen: de zogenaamde HFK's of f gassen. Bekende f gassen in warmtepompen zijn R410a, R134, R407c en R404a.
Vacumeren is een belangrijk onderdeel van een airco servicebeurt. Door goed vacumeren verwijder je vocht en NCG (niet condenseerbare gassen) zoals stikstof en zuurstof. Dat vacumeren moet diep en lang genoeg, anders kan het achtergebleven vocht het koudemiddel en de olie verzuren.
Er moet minimaal 1,5 bar/25 PSI statische druk in het systeem aanwezig zijn om de compressor te laten werken. Om dat te bepalen moet de statische druk worden afgelezen voordat de motor wordt gestart. Hoge en lage druk moeten bijna gelijk zijn aan beide zijden.
Aircogas is verantwoordelijk voor de koeling van uw airco. Hoewel dit met veel verschillende gassen gedaan kan worden, zijn R134-a en HFO-1234yf (oftewel R-1234yf) de meest voorkomende. Sinds kort hebben wij zowel voor auto's met het koudemiddel R-134a als met het nieuwe koudemiddel HFO-1234yf de juiste apparatuur.
Ter vergelijking: voor een modern R32-systeem is 0,2 à 0,3 kg koudemiddel per kW capaciteit nodig, tegen 0,1 kg voor een systeem met propaan. Er wordt overigens onderzoek gedaan om de hoeveelheid propaan in installaties verder omlaag te brengen. In een aantal testtoestellen is dat al gelukt.
Koelvloeistof is koelvloeistof, behalve als er silicaten inzitten (Action is silicaat vrij) na verloop van tijd zal het je pomp seal aantasten. En let op de concentratie van antivries, het moet volgens de specs meer dan 40% zijn anders bied het te weinig bescherming tegen corrosie.
Blauwe koelvloeistof is inderdaad agressiever dan rode koelvloeistof en zal op den duur rubbers, pakkingen en plastics aantasten. Indien je rood met blauw mengt heb je kans op verstoppingen in verband met vlokvorming. Systeem dus inderdaad spoelen en afvullen met de voorgeschreven koelvloeistof.
Freon was zeer veilig, niet brandbaar noch giftig. Het werd zelfs gebruikt om branden te blussen. Voordat cfk's verboden werden, kostte freon ongeveer drie Amerikaanse dollar per kilogram en was dus zeer goedkoop. Sindsdien is het echter zeer moeilijk om op een milieuvriendelijke manier van freon af te raken.
Het middel wordt aangeduid als niet brandbaar en niet giftig. De bij R22 gebruikte pakkingen zijn compatibel met R453A. In tegenstelling tot enkele andere alternatieve freonen hoeven ook expansieventielen, leidingwerk en olie niet vervangen te worden. Vervangen van R22 in bestaande koelinstallaties gaat zo eenvoudig.
Natuurlijke koudemiddelen of synthetische koudemiddelen? Natuurlijke koudemiddelen hebben een veel lager broeikaseffect bij lekkage. Het broeikaseffect van HFK's is 124 tot 22.800 maal groter dan het broeikaseffect van CO2; het broeikaseffect van ammoniak is nul.